Инфо

16. јул 2020.16. јул 2020.
Одгајивачи  “црвеног злата”  нису протествовали
НА КРАЈУ БЕРБЕ МАЛИНА У ШАБАЧКОМ КРАЈУ

Одгајивачи “црвеног злата” нису протествовали

- Јесте цена од 215 динара у просеку задовољила овдашње произвођаче, али укупан род је био за 30 до 50 одсто мањи него лане, каже председница Савеза пољопривредних произвођача западне Србије Светлана Цвијановић
Овогодишња сезона бербе и откупа малина, које још називају “црвено злато” у шабачком крају успешно је приведена крају.
Произвођачи у Мајуру, код Шапца кажу да се цена у просеку кретала око 215 динара за килограм (било је 220, па чак и 250 динара по килограму), што их задовољава, као пласман и наплата за труд и улагања у ову захтевну производњу. Сабирајући утиске, будући да су углавном засадили сорту виламет, истичу да је укупна овогодишња производња била знатно мања него прошле године, када их ни цена није задовољила. Овог пута нису протествовали.
- То није гаранција да смо свеукупно задовољни. Ми смо за солидарност. И ако је код нас била у просеку 215 динара по килограму, тако би требало да је у целој Србији, а сазнајемо да није. Укупан род умањен је за 30 до 50 одсто у односу на прошлу годину, која нас није задовољила. Треба имати у виду да је малина стратешки производ и само на извозу “црвеног злата” Србија годишње остварује 250 до 300 милиона евра, каже председница Савеза пољопривредних произвођача западне Србије Светлана Цвијановић из Мајура, критикујући одговорне да овом послу нису посветили пуну пажњу, а с друге стране доста засада малина у Мачви је запуштено и с тим у вези велики извор заразе.
- Укупно, пољопривреди није посвећена потребна пажња, а велики број људи од ње живи. Имамо добар потенцијал за производњу у свету и код нас све траженије здраве хране, али то од одговорних није довољно препознато и код пласмана и наплате других пољопривредних производа имамо доста проблема, наглашава она.
По многоме судећи, потврђује се честа крилатица пољопривредних произвођача и овог лета, која гласи “Не ваља кад роди, а неваља ни кад не роди”!
Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa