Инфо

16. јул 2020.16. јул 2020.
Бунар од 139 метара
ПОДНО ЦЕРА У ЦУЉКОВИЋУ, МАРКОВИЋА МАЛА
ОКРУЖЕНА ЗЕЛЕНИЛОМ У ЛЕТО

Бунар од 139 метара

Фестивал промовише јагоду, која је “превагнула” после грожђа, а “мека вода”, лагана и питка, угледног домаћина, данас пензионера Живанка Марковића-Жику, који је бушећи бунар у свом дворишту на 115 метру пронашао “извор живота”. Зауставио се 14 метара даље. Извор несебично дели са комшијама, пријатељима и свим људима добре воље, жељним одмора и разоноде у нетакнутој природи
На изласку из Цуљковића, омаленог села, подно славног Цера, према Радовашници и Шапцу, налази се Марковића мала. Ту, крај асфалтне саобраћајнице налази се домаћинство Живанка Марковића, познатијег у селу по надимку Жика. Недалеко од њега станује имењак, што може збунити случајног госта. Жика о коме ми говоримо је некадашњи радник, инжењер шабачких “Белих лимова”, који су данас у власништву једне кинеске компаније. Окружен зеленом питомином, планинским ваздухом у лето, наш саговорник, овде проводи своје пензионерске дане са супругом Љиљаном.
- Није нам лоше. Још у предузећу сам научио да поштујем ред, рад и дисциплину. Моја најближа родбина отишла је у потрази за бољим животом углавном у градске центре. Ја сам остао овде да живим, каже на почетку разговора Жика.
Додаје да је у пензију отишао из некадашњих Зоркиних Белих лимова, када су тамо били Американци.
- Лепо се слажем са комшијама и околином. Кад летујем њима поверавам кључеве куће. Овде нема крађе, сви се знамо, поштујемо и помажемо, објашњава.
Цуљковић је мало село, некад познато по виноградима и грожђу, данас више по јагодама.
Захваљујући све савременијој пољопривредној механизацији у селу гаје и друге пољопривредне културе, али јагоде највише.
Земљиште је значајно поправљено у односу на оно пре пола века. С друге стране изграђени су асфалтни путеви, али млади и даље своју срећу траже на дугом месту. Куће, нажалост остају празне, дворишта у густој трави и шибљу.
- За разлику од нашег домаћинства многи овде бораве само кад су на одмору у викендицама на чистом ваздуху у готово нетакнутој природи, каже Жика, како га из “милоште” зову.
Овде живи на очевој имовини. Пре шест година, званично јуна 2014. године уз финансијску помоћ сестре, а и Град је мало помогао у опреми, избушио је бунар у свом дворишту. Кажу да је најдубљи у селу, а можда и шире. На 115 метру добио је “меку воду”, јако питку и лагану. Бушили су и даље и зауставили се на 139 метру. Један вод извео је мало даље, за комшије, пријатеље, али и све друге намернике који овуда пролазе у потрази за свежим ваздухом и живописном природом.
- Некада је ово село било познато по грожђу и шљивама. Данас највише по јагодама које промовишемо сваке године на традиционалном Фестивалу јагода у центру села. Тако је било и ове године, додаје Жика.
Из славине, излази “мека вода”. Лагана је и питка. Долази са дубине од 139 метара. Проверавао је њен састав и у Заводу за јавно здравље Шабац. Налази стручњака говоре да је веома квалитетна, а капацитет 30 литара у секунди. Задовољава потребе.
Истраживао је и даље. Каже да село лежи на некој каменој плочи. Она је дубоко у земљи и кад се пробије, углавном се долази до квалитетне воде за пиће, која је овде некада била велики проблем.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa