Инфо

16. јул 2020.16. јул 2020.
Борба против вируса и даље траје
Осврт на епидемиoлошко стање на подручју Града

Борба против вируса и даље траје

Претходна недеља донела је константан раст броја грађана који су се јавили на преглед у Ковид амбулантну због симптома који одговарају инфекцији Ковида-19 и нажалост перманентно увећање броја оних чији су тестови били позитивни. Вирус је однео и прве животе у Шапцу у другом кризном периоду
Према подацима којима је располагао Градски штаб у тренутку када смо издање пред вама послали на штампу, број оболелих је био готово 900, закључно са уторком, а троје пацијената је до тог дана изгубило борбу за Короном.
Премијерка Србије Ана Брнабић означила је наш град као једно од жаришта и локација где је ситуација најтежа по питању ширења Корона вируса, али је такође упутила одговор градоначелнику Шапца и команданту Градског штаба за ванредне ситуације са поруком како он „покушава да ову кризу искористи за политички обрачун и добијање политичких поена“.
-Згрожен сам овим писмом које сам добио од премијерке и овом квалификацијом. У писму премијерка демантује моје наводе да смо се ми изборили за тестове. Премијерка тврди да је обезбеђено све што је потребно и да се жалим без разлога- истакао је градоначелник Небојша Зеленовић упознајући јавност да подацима.
-Од тренутка када је Град Шабац приметио да је повећан број људи у Ковид-амбуланти, сви су алармирани (Ковид-амбуланта, Дом здравља, Завод за јавно здравље). Амбуланта Дома здравља, 24. јуна тражи 35 тестова а има три, 25. јуна тражи још додатних 30 тестова добија 13, 28. јуна тражи 50 добија 7, 29. јуна поново тражи 50 тестова добија 11, Хитно тражи 80 тестова 30. јуна добија 13, 1. јула тражи 70 добија 11, 2. јула тражи 80 добија 15. Паралелно са тим пратимо шта се дешава (тестирања су повећана, а немамо довољан број тестова) крећемо у организовану кампању тражећи од страних амбасада да нам доставе потребну количину тестова уз понуду да их платимо- објашњава градоначелник истичући да само здравствени радници знају какав је осећај када међу пацијентима са готово истим симптомима, треба направити избор ко ће бити тестиран, а ко упућен кући уз савете како да се бори са здравственим проблемима.

Понуда Амбасаде Канаде
-Добили смо понуду 3. јула у 11 часова за 150 тестова и могућност да за седам дана добијемо онолико тестова колико нам је потребно по цени од 16,5 евра по тесту. Понуду смо прихватили и затражили резервацију додатног контингента. Истовремено након што смо обавестили све амбасаде и добили одговарајућу потврду за број тестова, добијам позив од директора Ветеринарског института у Шапцу Николе Милутиновића у коме нас обавештава да је обезбедио преко поменутог института и Министарства пољопривреде потребан број тестова - истиче Зеленовић.
Наглашава да је са сарадницима био на састанку у Ветеринарском институту, где су добили информацију да ће од понедељка почети тестирање.
-Истог дана директорка Дома здравља др Јасмина Станковић, начелник Градске управе Милан Васић и ја одлазимо на састанак. Тек када смо добили потврду и нашли тестове у количинама које су потребне, стиже нам потврда да ће Ветеринарски институт поново бити стављен у погон и да ће се радити тестови о трошку Владе. Добра вест је да Влада Србије ово финансира. Од 6. јула тестова имамо довољно, али не и места у лабораторији, јер не постоји могућност да се изврши анализа свих тестираних. Лабораторија Ветеринарског института може да прими дневно 90, максимално 100.
Командант Градског штаба за ванредне ситуације Небојша Зеленовић остао је при ставу да је проценат позитивних тестова у односу на број тестираних показатељ лоше епидемиолошке слике у целој Србији.
Директорка Дома здравља „Др Драга Љочић“ др Јасмина Станковић позвала је све да, упркос гужвама, уколико симптоми трају више дана дођу на преглед. Сви ће бити прегледани истог дана, уверава, док тестирање зависи од количине расположивих тестова.
Крајем претходне недеље шабачка Општа болница одлуком на републичком нивоу претворена је у Ковид болницу намењену, не само Шапчанима зараженим Ковидом 19, већ и грађанима из више градова где су капацитети попуњени.
Градски штаб је доносио мере из своје надлежности и колико му омогућава Уредба Владе Србије, уз редовну контролу поштовања мера. Иако грађани углавном поштују прописано, уочена су правна лица која не поштују одредбе које се на њих односе и против њих ће бити покренути одређени поступци.

Биланс до уторка
На редовној конференцији за медије у уторак, командант Градског штаба за ванредне ситуације и градоначелник Шапца, Небојша Зеленовић саопштио је да је према подацима којима он располаже, утврђено још 120 позитивних узорака на Ковид-19, чиме се број оболелих попео скоро на 900.
-Током викенда су стигли подаци за 121 тест који је рађен у шабачком Дому здравља. Такође, стигли су резултати узорака заосталих од 4. јула из лабораторије “Ватрено око”. Сматрам да је јако важно да сви извештаји стижу на дневном нивоу, како бисмо могли да пратимо епидемиолошку ситуацију и у складу са тим предузмемо одређене мере- истакао је Зеленовић.
Само у понедељак (13. Јула) у Ковид-амбуланти урађено је 228 прегледа.
-ПЦР тестом тестирано је 100 пацијената, резултати су стигли у уторак поподневним сатима. Осам лекара ради и даље. Такође смо у току дана добили резултате тестираних током викенда 11. и 12. јула. Од 121 узорка које смо послали, 76 је позитивно а 45 негативно. Међу тим негативним су и ретестирани. Реч је о лицима којима истиче изолација од 14 дана- навела је др Јасмина Станковић директорка Дома здравља додавши при том да су пристигле анализе из лабораторије КЦ.
-Добили смо у току дана резултате из лабораторије КЦ „Ватрено око“. Према нашој евиденцији стигло је 25 узорака од којих је 24 позитивно и један негативан. Такође, урађено је и 13 серолошких тестова. Како бисмо смањили гужве у Ковид-амбуланти организовали смо посебан улаз, да не би било мешања са другим пацијентима.
Др Станковић је апеловала на све, да се без обзира на велики број грађана који желе да се тестирају, одазову на преглед, јер је важно да не остану код куће са симптомима, како не би дошло до развоја теже клиничке слике.

Демантовани наводи
Начелник Градске управе Милан Васић се осврнуо на наводе објављене у дневној штампи, а тичу се три догађаја у Шапцу, која су према натписима условила тренутну епидемиолошку слику.
-Први је концерт Културно-уметничког друштава на тргу у Шапцу, одржан 19. јуна, два дана пре избора. У том моменту никаква забрана није важила, нити одлука о забрани јавних скупова. Друга два догађаја везана су за 28. јун, седницу главног одбора Демократске странке у позоришту и коњичке трке на Шабачком хиподрому. Када су одржане коњичке трке, на отвореном простору је било дозвољено јавно окупљање без икаквих ограничења броја присутних. Уз то, испоштоване су све мере усвојена на седници Штаба за ванредне ситуације 27. јуна, а тицале су се коршћења заштитних маски и поштовање дистанце. Када је реч о позоришту, у том тренутку било је дозвољено окупљање до 500 особа у затвореном простору уз поштовање мера превенције. Организатор је све испоштовао, те су сви наводи апсолутна неистина- појаснио је Васић.
Протекле седмице Штаб за ванредне ситуације Града Шапца донео је низ мера у циљу спречавања ширења вируса корона који смо објавили у претходном броју „Гласа Подриња“.
-Неко ће рећи да су ово строге мере, неко не, али ми пратимо ситуацију и уколико се побољша, наравно да ћемо релаксирати мере. У првој кризи смо доносили озбиљне мере, али смо и први отворили пијаце, живот се одвијао на најбољи могући начин колико је ситуације дозвољавала. Ми не можемо да пропишемо драстичније мере од ових, нити би то желели, јер верујемо грађанима и апелујемо на њихову свест, верујемо да ћемо успети са овим мерама. Видећемо шта ће предузимати Влада и Кризни штаб. Ми не можемо да донесемо одлуку да маска на отвореном буде обавезна, донели смо да је обавезна у затвореном простору, као и дистанца и видећемо како ће се ситуација одвијати. Јасно нам је да су угоститељи, не својом кривицом, у најтежем положају, разумемо да су закупи простора исти, да набавне цене нису ниже, да су порасле акцизе и трудићемо се где год је могуће да помогнемо, где су наше могућности, а у складу са чувањем здравља суграђана. Прва смо локална самоуправа која је укинула за ову годину таксе за летње баште и они до краја 2020. године неће плаћати ту таксу. Понављам, ситуација је драматична у Шапцу, а сигуран сам да је и у Србији иста, негде и гора него у Шапцу, само немају довољно тестова да подаци докажу то. Није наша одлука да Општа болница постане Ковид болница, то је одлука донета на нивоу државе, не знамо разлог, али морамо да је поштујемо и да помогнемо колико можемо- рекао је градоначелник и командант Штаба Зеленовић приликом редовне конференције за медије протекле суботе појашњавајући став о усвојеним мерама.
Ово питање наметнуло се као актуелно и наредних дана, те је уследио нови одговор.
-Имали смо молбу угоститеља из Шапца и потпуно разумем њихов став да не посматрају град као изоловано острво, не посматрамо га ни ми тако. Овде се примењују драстичније мере, али свуда у околини се не примењују готово никакве мере. Упутили смо мишљење Заводу за јавно здравље држећи се правног становишта које је примењено у Београду да се омогући рад баштама у нашем граду до 23 часа. Мишљење је враћено и у њему стоји да у овом тренутку то није могуће и да се мора наставити примена одлуке Владе и Кризног штаба Владе Републике Србије према којој је радно време угоститељских објеката од 7 до 20 часова - истиче Зеленовић и напомиње да се у складу са том процедуром примењује одлука Завода за јавно здравље.
Када је у питању радно време радњи и киоска Заводу је упућена молба за мишљење на који начин треба да се третира питање радног времена.
-Ми на конференцијама сваког дана подносимо извештаје онакве какве добијемо од надлежних институција. Свако треба да одговара за податке које је доставио у том извештају. У последње време из Завода за јавно здравље долази информација како град Шабац није поступио по мишљењу завода од 23. и 26. јуна. Морам да кажем да је то неистина да би суграђани знали. Допис од 23. у коме се наводи да је неопходно ношење маски у аутобусу и од тог дана се то примењује. Допис од 26. јуна наглашава да је погоршана епидемиолошка ситуација и да треба предузети низ мера, што је Штаб и прописао. Као што знате није могуће ући у пошту, банку, продавницу, јавну институцију без маске. Поставили смо канистере са средствима за дезинфекцију. Све мере се примењују у нашем граду и такве тврдње су неистините и злонамерне - каже начелник Градске управе Милан Васић.

Опрезно, без панике
Градоначелник је поручио суграђанима да нема разлога за панику, али да се придржавају прописаних мера, због личне сигурности, и сигурности других. Полицијска управа у Шапцу и Комунална полиција надзиру 1.680 контаката, а Дом здравља свакодневно позива евидентиране особе.


Шабачки угоститељи траже рад од 7 до 23
Шабачки угоститељи незадовољни одлуком о ограничењу рада угоститељских објеката од 7 до 20 часова. Затражили су у уторак од првог човека Шапца да продужи радно време угоститеља до 23 часа, како је и у Сремској Митровици и Београду, где је уведена ванредна ситуација због Ковида-19, као и у Шапцу.
Зеленовић је подржавајући угоститеље, том приликом одговорио, да су добили обавештење од Завода за јавно здравље у Шапцу, да наставе са применом Уредбе Владе Србије из члана 5. која каже да угоститељски објекти раде до 20 сати.
Током састанка договорено је да поново упути молбу Републичком кризном штабу да се време летњих башта продужи до 23 часа.


Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa