Инфо

16. јул 2020.16. јул 2020.
Помоћ за угрожене у јунским поплавама
ЦРВЕНИ КРСТ СПРЕМНИЈИ ЗА ПРАВОВРЕМЕНУ РЕАКЦИЈУ

Помоћ за угрожене у јунским поплавама

Црвени крст Србије је ове године у року од 48 сати обезбедио и додатна средства за чишћење. Недавно су стигле и три сушилице за сушење просторија у поплављеним кућама
Црвени крст Коцељева пружио је подршку угроженим становницима Доњег Црниљева и Каменице, чија су домаћинства услед обилних падавина 22.јуна била поплављена. Према речима секретара ове хуманитарне организације, стиче се утисак да је Црвени крст сада много спремнији за благовремену реакцију, јер је помоћ појединим породицама одмах упућена.
–Помогли смо за сада десет породица које су тада биле највише погођене, а посебно у Доњем Црниљеву где је вода ушла у три породичне куће. Ту смо интервенисали одмах. Тај дан смо поделили средства за хигијену и чишћење, хлор. Црвени крст Србије је ове године у року од 48 сати обезбедио и додатна средства за чишћење а недавно су стигле и три сушилице за сушење просторија у поплављеним кућама чији су власници изразили потребу за овим уређајима. Тренутно сушилице за сушење поплављених објеката су постављена у два стамбена објекта површине око 120 квадрата. Ми се надамо да ће то помоћи угроженима и донекле ублажити штету насталу услед плављења- рекао је Милан Глумац и додао да је ова организација унапредила свој систем деловања јер је Црвени крст сада далеко спремнији да да правовремени одговор на ванредне догађаје и несреће.
-У наредном периоду Црвени крст Србије планира да обезбеди још 22 пакета помоћи који ће бити уручени породицама у Доњем Црниљеву у насељу поред реке чија су домаћинства била поплављена, односно у којима вода није продрла у стамбене али јесте у помоћне објекте- објаснио је Глумац.
Коментаришући нови удар коронавируса у општини Коцељева секретар ове организације истакао је да за разлику од првог пика сада нема превелике потребе за додатним ангажовањем волонтера.
–У тренутној епидемиолошкој ситуацији волонтери али и Црвени крст ангажован је у мањој мери, за разлику од првог удара и у току трајања ванредног стања у земљи. У марту и априлу њихово ангажовање и помоћ били су од велике важности за функционисање дела становништва, посебо оних најстаријих. Сада за тим нема потребе. Ми смо тек почетком ове недеље добили позив од једне породице за помоћ, јер су њени чланови у карантину, односно у самоизолацији, те су спречени да одређене ствари могу сами да заврше- изјавио је Милан Глумац.
Весна Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa