Инфо

11. март 2021.11. мар 2021.
Здраво, срећно, задовољно дете
ИНКЛУЗИВНО ПРЕДШКОЛСКО ВАСПИТАЊЕ И ОБРАЗОВАЊЕ

Здраво, срећно, задовољно дете

Потписивањем Протокола о сарадњи између Министарства просвете, науке и технолошког развоја и општине Коцељева започет је процес израде Локалне стратегије и акционог плана за квалитетно инклузивно предшколско васпитање и образовање за период 2021-2026. године у оквиру пројекта “Подршка реформи система предшколског васпитања и образовања” који се реализује из ИПА предприступних фондова Европске Уније. Циљ пројекта је обезбеђивање континуитета реформских промена у предшколском васпитању и образовању развијањем његовог квалитета као саставног дела циклуса целоживотног учења.
Нацрт Локалне стратегије и акционог плана под називом “Здраво, срећно, задовољно дете” нашао се и пред члановима општинског већа.
–Предшколско образовање у Коцељеви има дугу и веома успешну традицију.
Посвећеност руководства деци и раду установе, кроз коју је већина нас прошла и која трајно буди лепе тренутке безбрижног детињства, служи као пример другим установама и представља понос наше општине- стоји у уводној речи председника општине.
У документу се наводи да се локална самоуправа заједно са Канцеларијом за јавна улагања Републике Србије потрудила да обезбеди средства неопходна за доградњу и адаптацију предшколске установе, чиме ће се побољшати и онако добри услови, како за генерације које долазе, тако и за њихове родитеље, стручно и друго особље.
–Желим да наша деца имају срећно, радосно и безбрижно детињство. Желим да будуће генерације из предшколске установе понесу само лепе успомене и да се са радошћу сећају својих првих утемељивача знања- истиче председник општине Душан Илинчић.
Општина Коцељева издваја од 80-100 одсто за регресирање трошкова предшколског васпитања и образовања. У прошлој години од планираних више од 44,5 милиона динара реализовано је око 37,5. У текућој години опредељена су средства у износу од преко 48 милиона динара, а максимални износ који родитељи плаћају је петина од економске цене коштања боравка у предшколској установи. Из локалног буџета до 70 процената регресирају се трошкови боравка деце из бројних категорија а евидентно је да ова мера доводи до равномерније заступљености обухвата деце која потичу из породица у којима оба родитеља нису радно ангажована, као и у онима са скромним приходима. Постоје листе чекања за упис малишана у вртић, а приоритет приликом уписа имају најмлађи из друштвено осетљивих категорија.
У радној 2020./2021. години у ПУ “Полетарац” уписано је укупно 239 деце, распоређених у 17 васпитних група.
Пројекат који партнерски реализују надлежно министарство, Центар за интерактивну педагогију и коцељевачка општина има за циљ да повећа обухват цете узраста од три до пет ипо година квалитетним програмима предшколског васпитања и образовања.
Весна Бошковић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa