Инфо

1. октобар 2020.1. окт 2020.
Приколице пуне “жутог злата”
ОВЕ ГОДИНЕ ПРИНОСИ КУКУРУЗА
У ШАБАЧКОМ КРАЈУ БОЉИ НЕГО ЛАНЕ

Приколице пуне “жутог злата”

Прошле године просечан принос кукуруза у општинама Коцељева, Владимирци, Богатић и Шабац, био 5,6 тона по хектару, а овогодишњи се процењује на 7,8 тона, каже Светлана Златарић из Пољопривредно саветодавне и стручне службе у Шапцу
И визуелним погледом на кукурузна поља данас у Мачви, могуће је рећи да треба очекивати веће приносе него прошле године. На то указују и први овогодишњи приноси раних сорти кукуруза ( Групе зрења 300 и 400 ) који су већ убрани на простору четири општине, које “покрива” Пољопривредно саветодавна и стручна служба Шабац (ПССС).
- Приноси тих раних сорти кукуруза из група зрења 300 и 400 , које ратари беру, крећу се и до 10 тона по хектару. Ипак се више опредељују за вршај кукуруза, комбајном, те је за то потребно сачекати да влажност зрна буде одговарајућа ( До 15 одсто), како би се могло складиштити без проблема. Временски услови у периоду сетве, кад је влажност земљишта у питању нису били повољни, те је сејано у различитом времену, што се сигурно одражава на приносе. Међутим, касније време је било наклоњено ратарима и овај усев је сада у веома добром стању, што обећава просек око 7,8 тона по хектару, каже Светлана Златарић из Пољопривредно саветодавне, стручне службе у Шапцу.
О солидном приносу на почетку бербе кукуруза сведоче приколице пуне “зутог злата”, које је могуће видети на путевима, ових дана.
Стручњаци који прате ове послове тврде да тренутне временске прилике одговарају ратарима и они максимално користе сваки леп дан да богат род кукуруза што пре сместе на сигурно.
Од каснијих сорти се очекује и више, а нема сумње да ће амбари, чардаци и силоси бити пуни “жутог злата”, како популарно зову кукуруз.
Ратари у Мачви са којима смо разговарали, истичу да поменута ситуација ствара могућности, које ће по свим приликама искористити, да оборе попуне стоком. Наиме, уверени су да је то рентабилнији пут до веће зараде.
Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa