Инфо

1. октобар 2020.1. окт 2020.
Шапчанима грејање јефтиније
ЈКП “ТОПЛАНА ШАБАЦ” СПРЕМНА ЗА ПОЧЕТАК ГРЕЈНЕ СЕЗОНЕ

Шапчанима грејање јефтиније

“Варијабилни део цене грејања који за износи 50-60.000 динара током грејне сезоне биће 10 одсто мањи”, најавио је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић. “Грађани само треба да се пријаве “Топлани” и ми ћемо прикључити објекат на дистрибутивну мрежу” каже директор ЈКП “Топлана Шабац” Слободан Јеротић
Све је спремно за почетак грејне сезоне у Шапцу од 15. октобра. Топлотне пробе ће кренути од 1. октобра тако да ће Шапчани прве хладне дане дочекати у топлим становима. Вест која ће суграђане највише обрадовати је да ће цене грејања бити 10 одсто мање.
-Топлана добро послује. Методологија и параметри су добри. Варијабилни део цене грејања који за износи 50-60.000 динара током грејне сезоне биће 10 одсто мањи.То значи да ће грађани, зависно од величине стана и потрошње, имати 5-6.000 динара мање рачуне, а за веће станове и више. То је значајна уштеда за свако домаћинство. Ових дана грађани могу да чују невероватне вести од стране наших политичких противника. Истина је да Град није задужен - имамо 200 милиона динара на рачуну. Систем се није урушио и запослени у јавним предузећима ће примати плату. Све функционише нормалну, упркос ненормалним условима у којима се налазимо, рекао је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић током посете ЈКП “Топлана Шабац” у понедељак.
Слободан Јеротић, директор ЈКП “Топлана” навео је бројне новитете у овом предузећу. Током последње три године повећана је ефикасност топлотног извора, смањени су губици у дистрибутивној мрежи и увели нове софтвере за оптимизацију.
-Користимо податке Хидрометеоролошког завода, радимо прогнозе и сматрамо да ћемо додатно успети да направимо уштеде које ће се осетити на цени грајања. Један смо од пет топланских система у Србији који једним делом користи и обновљиве изворе енергије. Радимо на томе да повећамо удео обновљиве енергије у систему. Имамо топлану на Летњиковцу од 500 киловата која користи дрвну биомасу. Планирамо у наредних неколико месеци да изградимо још један котао од 500 киловата, на који ће бити прикључено шест зграда јавне намене. Постоји котао на дрвну биомасу у Мајуру и размишљамо да и он буде део система и да тамо направимо мрежу даљинског грејања , рекао је Слободан Јеротић.„Топлана“ заједно са Европском банком за обнову и развој (ЕБРД) ради на студији која ће омогућити искоришћавање отпадних вода, а која се сада, кроз постројење за пречишћавање отпадних вода, испушта у Саву.
-Могли бисмо око 40 одсто топлотне енергије коју сада испоручујемо граду да добијемо управо из отпадне воде коју сада не користимо. Тај пројекат је јединствен у Србији. Препознала га је ЕБРД и грантом нам помаже да урадимо документацију и да следеће године можемо да аплицирамо или за новац или за приватног партнера за реализацију пројекта, наводи Јеротић.
Једна од значајних ствари је да грађани који нису прикључени на „Топлану“ могу то да учине бесплатно.
-Градско веће у јануару донело одлуку да “Топлана” инвестира у развој дистрибутивне мреже. Грађани само треба да се пријаве “Топлани” и ми ћемо прикључити објекат на дистрибутивну мрежу. Планирамо да ове и до краја следеће године да и око 20.000 метара квадратних новоизграђеног простора буде прикључено, јер смо склопили предуговоре са инвеститорима који те граде зграде. Претходних пет година нисмо имали ниједан квадратни метар прикључења, зато што није постојало интересовање. Нови корисници значе да ће у будућности моћи да се смањи и фиксни део рачуна за грејање, објаснио је Слободан Јеротић.
M.M.

Најновији број

2. децембар 2021.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa