Инфо

6. август 2020.6. авг 2020.
Труд, упорност и љубав према науци
Душан Бегуш - ученик Математичке гимназије

Труд, упорност и љубав према науци

Задаци занимљиви, не тешки. Слободан дух води до успеха, а свако такмичење је ново искуство. Труд и рад се увек исплате, а вера у сопствене снове најкраћи је пут до њиховог остварења. Наука је стање ума
У претходном издању вашег и нашег листа поделили смо са вама вест да је Шапчанин, ученик друге године Математичке гимназије у Београду Душан Бегуш освојио је бронзану медаљу на четвртој Европској физичкој олимпијади као најмлађи у екипи Србије. Ово одличје је друго на међународним олимпијадама за младог талентованог математичара/физичара.

На четвртој Европској олимпијади из физике (EuPhО) одржаној крајем протеклог месеца екипа Србије је постигла изузетан успех, а финални скор је две златне медаље, сребрна и две бронзане. На престижном такмичењу учествовало је више од 250 ученика из 57 европских и гостујућих земаља надметавши се у решавању задатака. Уз Међународну олимпијаду из физике на којој наша земља традиционално учествује, али која ове године није одржана због пандемије корона вируса, поменута провера знања је постала једна од најцењенијих.

Првобитни план био је да Европска олимпијада буде одржана у Румунији, али то није било могуће због пандемије, па су ученици радили задатке у матичним земљама. Учешће Србије, избор екипе и припреме за такмичење организовали су истраживачи Института за физику у Београду водећи рачуна о свим прописаним епидемиолошким мерама.
Наш суграђанин истиче да на свако учешће гледа као на нови изазов у личном развоју и постигнућима у свету где ум царује.

-Задаци нису били тешки, пре бих рекао да су били занимљиви, тако гледам на целокупан процес такмичења. То је занимљиво искуство, а задаци подстичу логичко размишљање и креативност - каже млади Бегуш и нада се да ће и наредне године Србија бити учесница.

Сматра да наука не треба да буде надметање, већ пасија која вас носи и обликује.

-Потребно је много добре воље, напора да се спремите. Ово се не односи само на ученике, него и на професоре. Најбитније да ученици развију љубав према науци, не да буду спутани, него да развијају слободу мисли. Наука је стање ума - додаје наш саговорник.

О бројним освојеним наградама не жели да говори, али поручује младим Шапчанима да вредно раде на остварењу својих снова.

-Важно је да млађа деца у Шапцу наставе да раде, и да знају да ће све бити у реду. Труд, упорност се увек исплате и доносе резултате - закључио је Душан.
М. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa