Инфо

6. август 2020.6. авг 2020.
Хоботнице чудеснице
Пројекат у коме превремено рођеним бебама поможу хеклане играчке

Хоботнице чудеснице

Хоботнице чудеснице су помоћна медицинска средства која се користе у лечењу превремено рођених новорођенчади. Морају да буду израђене од памучног конца, да имају силиконско пуњење, да буду стерилисане пре него што се ставе поред бебе у инкубатор, да дужина главе играчке буде од седам до девет центиметара, обим главе од 15 до17 центиметара, а дужина крака када се развуче не сме бити већа од 22 центиметара
Пројекат у коме превремено рођеним бебама поможу хеклане играчке oкупио је хумане људе из Шапца, Београда и Каћа са жељом да се малишанима и великим борцима помогне.
Хоботнице чудеснице први пут са овом наменом направила је медицинска сестра у Данској 2013. године и од тад се пракса коришћења ових многоногих необичних мекушаца направљених као играчке шири се и у друге земље Европе.
Краци хеклане хоботнице новорођенчад подсећају на пупчану врпцу, па се у инкубатору осећају сигурније, не чупају сонде и могу да сачувају флексијални полусавијени положај какав би фетус имао баш као и у материци своје мајке.
После договора аутора и реализатора овог мини пројекта Биљане Дробњак мастер педагога, педагошког саветника и др Драгана Чавића, лекара, окупљање заинтересованих да помогну малишанима који се лече на Институту за неонатологију у Београду, настало је спонтано, објавом Биљане Дробњак, на друштвеној мрежи Фејсбук да сви који желе могу да се укључе и помогну донирањем материјала за израду ових играчака.
-Када је пројекат одобрен у нашој земљи, добили смо стандарде у изради за материјале од којих се ове играчке праве и њихову потребну величину. Иако на први поглед делују само као играчке, Хоботнице чудеснице су заправо помоћна медицинска средства која се користе у лечењу превремено рођених новорођенчади. Морају да буду израђене од памучног конца, да имају силиконско пуњење, да буду стерилисане пре него што се ставе поред бебе у инкубатор, да дужина главе играчке буде од седам до девет центиметара, обим главе од 15 до17 центиметара, а дужина крака када се развуче не сме бити већа од 22 центиметара – објаснио нам је др Чавић.
-Чини ми се да најлепше идеје, ствари и њихова реализација настају спонтано, баш као и ова наша. У изради ових играчака које настају тзв. амигуруми техником помаже ми мајка, петогодишњаци из вртића Звончић из Каћа, који су се укључили у овај наш пројекат,тако да сам детаље са њихових цртежа и слика као што су очи и боје пренела на моделе хоботница и Драган који сем идеја за детаље има и стручне коментаре односно упутства – рекла нам је Биљана Дробњак, која је запослена у Шабачкој гимназији у Шапцу.
За израду једне хоботнице потребно је око три сата интензивног рада, у њих су уткане стрпљење, прецизност, радост, љубав и жеља да помогнемо што више малишанима. Апел и молбу да би реализација била што боља подржали су породица Баић из Београда (Марија и Владимир са својих четворо деце), Искра Станимировић са мамом Снежаном, Рајко Вуковић и Ивана Фирауновић из Шапца и Радмила Миладинов васпитачица из Каћа са групом петогодишњих малишана.
Није постојала бојазан никада да ову идеју нећемо реализовати, јер су свуда око нас су људи у којима још увек постоје оне најбоље вредности хуманост, емпатија, љубав, жеља да помогну слабијим ... они који имају идеју водиљу да је наше МАЛО некоме заправо МНОГО и да је много већа радост у давању него у примању – објаснили су нам педагог и лекар.
Радоснице чудеснице тј већ три пакета ових играчака су већ послате на Институт за неонатологију у Београд, а Биљана Дробњак и Драган Чавић, који су аутори и реализатори многих пројеката су нам обећали да ће се потрудити да овај и слични пројекти дуго живе у нашем граду.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa