Инфо

6. август 2020.6. авг 2020.
Немушти одговори др Вујковића
КЗН ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ НА КОЈОЈ ЈЕ УЧЕСТВОВАО И В.Д. ДИРЕКТОР ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ТРАЈАЛА СКОРО ДВА САТА

Немушти одговори др Вујковића

Најважнија вест која је ових дана забележена у Шапцу јесте да се број заражених са коронавирусом у нашем граду смањује. Све је мањи број суграђана који су хоспитализовани, али ситуација је таква да захтева додатан опрез и придржавање.
Сви бројеви су у паду, од апсолутних - број прегледа у ковид амбуланти до броја позитивних. Како је рекао градоначелник Шапца Небојша Зеленовић, и наредних неколико дана привремена ковид болница у сали Економске школе биће у том систему, а онда се очекује да сала буде „враћена“ градском Штабу за ванредну ситуацију. Стим у вези је и в.д. директора Завода за јавно здравље града Шапца Бранко М. Вујковић рекао да не може да каже до када би ванредна ситуација у нашем граду могла да потраје, јер је довољан један скуп људи да доведе до новог погоршања ситуације.
Шабачка јавност и седма сила имали су, тако, прилику да коначно поставе нека питања вршиоцу дужности директора ЗЗЈЗ која су у директној вези са ситуацијом око коронавируса у нашем граду, а на која нису имали одговоре све време епидемије. За разлику од дела шабачких колега које су свему видели и тражили прилику за напад на локалну власт, ми смо се сконцентрисали на неке суштинске ствари.
Једна од њих је и зашто је проблем рећи да крајем јуна није било довољно ПЦР тестова, који су најмеродавнији за утврђивање постојања коронавируса. Глас Подриња је већ писао о томе како смо имали много прегледа у ковид амбуланти и захтева за ПЦР тестовима, а да њих једноставно није било.
Према речима др Вујковића, алгоритам јасно каже када се користи ПЦР тест, а када серолошки тест.
- Дом Здравља Шабац убедљиво најмање серолошких тестова користи. Постоје јасне индикације када се они користе као први. Тражили смо да се ДЗ придржава закључака Кризног штаба од 13. 06. и индикација за тестирање ПЦР методе, и подсетили смо да користе тај алгоритам. Од 20.06. до 2.07. добили су 189 ПЦР тестова, а реализовано је 125 који су достављени лабараторији Ватрено око у Београду. Анализом анкетних упутника, од 61 особе које су имале повишену телесну температуру, кашаљ, и код којих је рађени ПЦР тестирање, само је код 8 особа урађена биохемијска анализа, а рендген ни код једне особе, што су критеријуми за обављање ПЦР тестирања. Ако пацијент има тежу клиничку слику, онда се иде у болницу где се рад ПЦР тест. Алгоритам дефинише да се у складу са клиничком сликом (повишеном температуром, кашаљ, умарање, пролив), прво ради основна биохемијска анализа која показује вирусни синдром, рендген плућа, серолошки тест па тек онда ПЦР. Није да Дом здравља није био без тестова - рекао је Вујковић.
Ово тумачење је веома нејасно. Политика Владе Србије и Кризног штаба је било масовно тестирање, а онда смо дошли у ситуацију не само да немамо ПЦР тестове, већ да су највећи градови и жаришта у Србији престали да тестирају и прате контакте. Апсолутно је нејасно како то да нам је политика да се што више нас тестира, а да тих тестова нема. Ако је то циљ, нема тог алгоритма који треба да спречи сваку особу са јасним симптомима да буде и тестирана.
Још је немуштије објашњење у вези са фабриком Јазаки у Шапцу. ЗЗЈЗ града Шапца упутило је Штабу за ванредну ситуацију 15. јула званични допис у којем стоји да је Завод „мишљења да би фабрику треба затворити у периоду од 14 дана“. Тај допис је у Градску управу стигао у 14 сати, а два сата касније, исти Завод шаље, ново мишљење, наводно после разговора са претпостављенима у Јазакију да за сада није неопходно да се фабрика затвори на период од 14 дана и болдира се реченица - Затварање ће уследити у случају да дође до заражавања унутар фабрике, не примењивањем превентивних мера.
Др Вујковић је рекао да је у том тренутку и сам био болестан од Ковида 19.
- Докторка Драгана Радојичић је упутила први допис и није прошло два сата како је рекао градоначелник Зеленовић, већ је у року од 45 минута била та корекција. Био је нејасан допис. Суштина је била да се фарика мора затворити уколико се не поштују, те и те мере. Нама је најважније здравље грађана Шапца. У једном моменту је дошло до повећаног скока оболелих у Јазакију. Мере које су се примењивале нису се баш поштовале и онда морате да опоменете да ће се затворити. Завод није тај ко треба да гледа економске параметре, то треба неко други да гледа - одговорио је др Вујковић.
Свако здраворазумско биће поставиће питање како је могуће да у овако озбиљној ситуацији Завод поступи тако аматерски. Целим градом је прострујала вест да је Завод затражио затварање фабрике. Том приликом је градоначелник хитно контактирао републички Кризни штаб, јер таква одлука о затварању једне међународне фабрке не би смела да буде локално питање. Према информацијама до којих је дошао Глас Подриња, „корекција“ Завода је дошла после директне интервенције премијерке Владе Србије Ане Брнабић.
Просто се поставља питање, уз уважавање свих људи који раде у Заводу и боре се попут свих других лекара против коронавируса, шта се ту дешава. Онда не треба да чуди што је градоначелник Шапца контактирао регионалну канцеларију Светске здравствене организације да се консултује око идеје за масовно антигенско тестирање грађана Шапца. И ово је засметало др Вујковићу који је рекао да Зеленовић понекад добије напад скрибоманије и да није уобичајено да један градоначелник пише писма СЗО.
На примедбу градоначелника да се градски штаб обратио са истом темом и Заводу, др Вујковић је рекао да у Заводу имају пуно посла и да немају времена да одговарају на несврсисходна питања и оптужио градоначелника да је увредио епидемиологе из Завода. Зеленовић је на одговорио да он никада није увредио ниједног лекара, а да са Заводом не само да имају добру сарадњу него су је и повећали у наредном периоду.
На крају смо питали др Вујковића, сматрајући да се ради о еминентном лекару који је позиције на којима се налазио до сада заслужио својим знањем и образовањем, а не страначком припадношћу, да ли је срамота бити болестан од Ковида 19 током епидемије. На питање, да ли је био позитиван на коронавирус, нашег колеге Ивана Ковачевића из Подринских, др Вујковић није хтео да одговори.
- На питања која су тенденциозна и простачка не желим да одговарам. Да, ја јесам био позитиван на ковид 19. Срећом имао сам лакши облик. Тестирао сам се 14. дан када сам очекивао да ћу изаћи из изолације. Слажем се, то није срамота. Срамота је нешто крити и ширити. Имао сам срећу, што се тиче личних контаката, моје породице, деца су била ван Шапца, а да је супруга била на одмору. Имао сам симптоме који су веома банални, али сам одмах, не само ја, већ смо сви носили маске и то је веома важно. Супруга, која је лекар у ковид болници је водила рачуна о мени. Морао сам да останем још седам дана у изолацији и моја порука свима је да морамо да будемо стрпљиви - рекао је Вујковић.
Конференција за штампу на којој су говорили градоначелник Зеленовић, в.д. директор ЗЗЈЗ града Шапца др Вујковић и начелник градске управе Милан Васић у уторак, 2. августа, вероватно је најдужа новијој историј нашег града, трајала је сат и 40 минута.
Н. К.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa