Инфо

6. август 2020.6. авг 2020.
ЛЕТОВАЊЕ У СРБИЈИ СКУПЉЕ НЕГО ШТО СМО ПЛАНИРАЛИ

Министар: Нема више комунизма

Ситуација је таква да нам је веома тешко одлучити се за летовање тамо где још можемо да идемо, а то је у овом тренутку Турска (авионом, јер Бугарска не дозвољава улазак српских грађана), Босна и Херцеговина (једино место на приморју - Неум) и све интересантнија - Албанија. Док се ситуација не поправи, можда је најбољи начин за летовање одабрати они дестинацију у Србији која подразумева јављање родбини или пријатељима који имају неки смештај на неким најатрактивнијим локацијама у Србији
Од тренутка када нас је корона затворила унутар сопствених граница, а касније када смо због погоршања ситуације унутар наше земље доживели да будемо непожељни и за све остале земље, част изузецима, постало је јасно да ће нам проблем за одмор бити непремостив.
На страну то што је несхватљиво да се о одмору размишља у ситуацији када на стотине наших сународника на дневном нивоу оболи од овог невидљивог непријатеља, када се не смањује број умрлих и оних који се за живот боре на респираторима. Ипак смо само људска биће, и одмор нам је свима у глави.
Наша држава је видела шансу да се у овој ситуацији домаћи туризам постави на висинске гране о којима смо раније маштали, а када већ нема вајде од Бугара и новобраће Кинезa, било би идеално да ми грађани Србије своје новце које смо планирали за Грчку, Турску, Црну Гору, Хрватску…, потрошимо у својој домовини.
- Летујте у Србији ове године, ми смо прелепа земља. Не разумем зашто ми увек себе потцењујемо, зашто људи не оду на Увац, на Борско језеро, Кладово, Лепенски вир, Голубац, Сребрно језеро. Уложићемо велики новац у плаже на Дунаву. Од Власине, Врдника, Врњачке Бање - поручио је председник Србије Александар Вучић грађанима Србије још на почетку коронавируса.
Оно што је велики проблем, што нам председник Србије не каже када нас убеђује да летујемо код себе, то је да је домаћи туризам скуп и то много од онога што је просечна породица у Србији планирала да потроши током ових летњих месеци.
Летимичан поглед на два најпопуларниј сајта за резервацију одмора booking.com и airbnb.com доводи вас у недоумицу.Тако, на пример, да бисте осетили чари Копаоника, треба да издвојите 4.000 евра за полупансион, за две особе за 10 дана! За те паре можете отпутовати (да је нормална ситуација) у било које ексклузивно европско летовалиште! Али, зато имате другу опцију, и то Гучу, за нешто мање новца, додуше за седам ноћења. Да бисте искусили чари оваквог “летовања” треба да издвојите од 1.680 до 2.450 евра! Изнајмљивање собе за две особе на недељу дана у Хостелу Гуча по цени од 1.670 евра, подигло је у јавности велику “прашину”. Било да у Студију “Дарко” на Копаонику хоћете да изнајмите скромну собу за две, три, четири или пет особа, ово “задовољство” ће вас за недељу дана коштати ни мање ни више него 3.500 евра. За овај новац добићете приватно купатило, паркинг и чак интернет, док доручак као опција не постоји. Уколико имате вишак новца и желите да останете баш у Србији, у Врднику можете на недељу дана да изнајмите вилу са базеном за осам особа, по сниженој цени од 5.520 евра (пуна цена је била 5.608 евра). Још један пример бахатости је, закључујући по фотографијама, више него скроман смештај у кући Томашевић, где најам собе са једним засебним и једним француским лежајем на недељу дана са таксама стаје 1.013 евра.
Подсетимо, након што се у медијима и на друштвеним мрежама доста полемисало о смештају за 1.670 евра у Хостелу Гуча, од власника је стигао одговор у ком су за све оптужили агенцију са којом су до прошле године имали уговор.
- Драгачевци су гостопримљиви људи који сваког госта дочекају као род рођени. Никад нисмо издали скупље од 2.000 динара, а уз то врло често су као додатак ишли доручак, кафа и домаћа ракија, како обичаји налажу - рекла је власница овог хостела Верица Јечменић.
Могућност резервације је затим онемогућена, а са booking.com је нестала и кућа са “базеном” у околини Новог Сада, у насељу Степановићево.
Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је да прати ситуацију преко медија, и да га о ценама такође обавештавају и забринути суграђани.
- Најпрецизније је рећи да постоји много дезинформација. Проверили смо цене смештаја у Гучи и да они износе 2.000 динара по особи, као и податак за Бајину Башту и за цену смештаја од 150 евра. То је тачно, зато што је за пет особа, зато што је луксузни апартман са базеном, истакао је министар, додајући да је и прошле године за тај конкретни смештај цена била иста - рекао је Љајић.
Љајић наводи да је социјализам пропао и да држава не може да регулише цене на тржишту.
- Не мислим да је добра политика за оне који сада користе ову ситуацију да повећавају цене. Цене су веће јер је потражња већа, али да свакако оне нису толико високе као што се пише у медијима. Важно је проверити да ли су те цене важиле и претходне године или су оне формиране на основу повећане тражње - истакао је Љајић.
Министар је додао да туризам у јуну бележи благи пад домаћих гостију од 17 одсто и да је то сјајан резултат у поређењу са 85 одсто у мају.
Ситуација је таква да нам је веома тешко одлучити се за летовање тамо где још можемо да идемо, а то је у овом тренутку Турска (авионом, јер Бугарска не дозвољава улазак српских грађана), Босна и Херцеговина (једино место на приморју - Неум) и све интересантнија - Албанија. Док се ситуација не поправи, можда је најбољи начин за летовање одабрати они дестинацију у Србији која подразумева јављање родбини или пријатељима који имају неки смештај на неким најатрактивнијим локацијама у Србији.
Н. К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa