Инфо

6. август 2020.6. авг 2020.
КРИВИНА У ОГЛЕДАЛУ

- Како се зовете? - Други пут

Драги суграђани, срећан нам нови парламент. Три дана пре рока, Србија је добила нову Скупштину. На основу избора који су одржани 21. јуна, грађани су изабрали 250 посланика, од чега само листи Прворођеног припада 188.
А, какав нас парламент очекује могли смо да видимо и на тој конститутивној седнице. За нијансу мање интересантан од ријалити програма. И то не само због чињенице да ће у парламенту да битишу два бивша члана Пинкове Фарме - Марјан Ристичевић, и новинар Александар Јовановић. У Скупштину Србије је ушла и чувена Кока, односно Јелица Сретеновић, глумица која је остала упамћена по поменутој улози у серији Бољи живот. Шта тек рећи за Лава Пајкића, водитеља Контравизије на Пинку, који је једном приликом, на постављено му питање - ријалити или парламент, одговорио да је то исто. Народна посланица и овога пута биће оперска дива Јадранка Јовановић. Како не споменути највеселију српску удовицу Милену Ивановић, невенчану супругу убијеног Оливера Ивановића. Милена ће тако наредне четири године да дели посланичку клупу управо са онима који су против њеног човека говорили најгоре оптужбе и најмонструозније нападе. Мушки део публике је посебно заинтригирала једна „тигрица“ и плавуша у уској припијеној црвеној хаљини са рајфлешусом дуж целих леђа и задњице.
И не само они. Јанко Лангура је клупу са резервним играчима где је био прикован годинама као просечан голман, заменио за посланичку клупу. Био је, кажу, и члан ФК Мачва. Шта тек рећи за сву ону мамину и татину децу, њихову децу како им је и гласила листа, који су се докопали посланичког стажа. Испливавају полако један по један. Најмлађи члан парламент је син саветнице Прворођеног, иначе масера и студента престижног Мегатренд универзитета. Њих неколико је покушала наша колегиница Јасмина Добриловић да пита за коментар и утиске са конститутивне седнице. На њено питање - Како се зовете, одговорили су - Други пут. Ко зна, напредњаци су то, можда им је то пуно име и презиме.
Мени је веома драго што сам у парламенту видео и познато шабачко лице др Бобана Бирманчевића. Сада сам више него миран, јер ме је убијала неизвесност да ли ће имати икога да у тој Скупштини брани лик и дело Прворођеног из Шапца, када већ у агенди народних посланика није да се боре за своје бираче из локала.
Мој први утисак са конститутивне седнице јесте да овај сазив једноставно неће изгурати цео мандат. Спреман сам и прасе да заложим за ову тврдњу. Не постоји тај политички квалитет и интелект који мора да поседује сваки парламент. По први пут од увођења вишестраначког живота у Србији, ми имамо једностраначки парламент, изузев ако не рачунамо неколико албанских и бошњачких посланика. Парламент у којем сви желе да буду део Владе, а нико опозиција, тешко да има будућност.
Слободан сам да кажем да је највећи успех бојкота, не то што је излазност мање од 50 одсто. Бог те пита колико су покрали да би напумпали излазност. Не, није то меродавно. Највећи успех бојкот су резултати избора. И то је видљиво после конститутивне седнице. Да Прворођени није смањио цензус са пет на три одсто, ни јадан СПАС Александра Шапића не би ушао у парламент, а и овако што је ушао не значи ништа, јер политика незамерања коју води тешко да ће донети резултат и њему и нама. Прворођени има толику већину да без иједног гласа против може да изгласа да је земља равна плоча, да преименује не улице, већ дане и месеце, да се прогласи за доживотног владара, да ухапси свакога ко не мисли као његови статисти у Скупштини, односно као он.
Шта је нама, који смо стицај таквих околности и непостојања праве и јаке опозиције дошли у ситуацију да немамо своје представнике у парламенту. Не знам, нисам политичар, али верујем да морају добро да се засуку рукави и ногавице и да се препешачи цела Србија. Лудило које влада Србијом биће све горе и против тога се мора борити. И да се разумемо, више не вреди причати о томе и трошити речи на Прворођеног, шта и како ради, то виде сви и тек ће видети. Тешка времена су пред нама. Треба говорити о томе шта ћемо после њега.
Тога је народ жељан. Таква му нада и вера треба. Потрошене су многе речи и сада треба мислити хладне главе и не дозволити да се угаси ватра у срцу.
Н. К.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa