30. maj 2019.30. maj 2019.
Personalna asistencija
Konferencija projekta samostalnog života Osoba sa invaliditetom

Personalna asistencija

Na završnoj konferenciji projekta „Promocija filozofije samostalnog života i punog građanskog učešća osoba sa invaliditetom“ sumirani su utisci. Značaj i cilj projekta je da osobe sa invaliditetom budu uključene u društvo i izjednačene u svojim aktivnostima sa ostalim građanima.
-Ovo je izuzetno značajan projekat za nas, jer je uvedena jedna potpuno nova usluga, a to je personalna asistencija. Tokom trajanja samog projekta mogli smo da se uverimo u blagodeti koje on donosi svojim korisnicima koji mogu ravnopravno da se uključe u normalan život. Više nisu prinuđeni da čekaju nekog člana porodice da im pomogne. Grad Šabac će nakon završetka projekta nastaviti da finansira ovu uslugu i biće deo programa socijalne zaštite - istakao je Nemanja Pajić, predsednik Skupštine grada Šapca.
Projekat je sprovodio centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije u partnerstvu sa Udruženjem paraplegičara mačvanskog okruga, Međuopštinskom organizacijom slepih Šapca, a finansirala ga je Evropska unija u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu.
-Uz pomoć saradnika i lokalne samouprave uspešno smo realizovali projekat. Nacionala služba za zapošljavanje, Centar za socijalni rad i Grad su prepoznali značaj personalne asistencije i da osobe sa invaliditetom budu sve više uključene u društvene tokove - rekla je Mimica Živadinović, koordinatorka projekta i dodala da je u prvom krugu dodeljeno pet personalnih asistenata.
-Udruženje paraplegičara mačvanskog okruga je apliciralo i za drugi krug. Nadamo se da će to biti odobreno kako bi se još ljudi uključilo i pokazalo da uz podršku mogu da promene svoje živote, budu uključeni u sportske aktivnosti - dodala je Živadinović.

M. Ž.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa