Инфо

30. мај 2019.30. мај 2019.
Персонална асистенција
Конференција пројекта самосталног живота Особа са инвалидитетом

Персонална асистенција

На завршној конференцији пројекта „Промоција филозофије самосталног живота и пуног грађанског учешћа особа са инвалидитетом“ сумирани су утисци. Значај и циљ пројекта је да особе са инвалидитетом буду укључене у друштво и изједначене у својим активностима са осталим грађанима.
-Ово је изузетно значајан пројекат за нас, јер је уведена једна потпуно нова услуга, а то је персонална асистенција. Током трајања самог пројекта могли смо да се уверимо у благодети које он доноси својим корисницима који могу равноправно да се укључе у нормалан живот. Више нису принуђени да чекају неког члана породице да им помогне. Град Шабац ће након завршетка пројекта наставити да финансира ову услугу и биће део програма социјалне заштите - истакао је Немања Пајић, председник Скупштине града Шапца.
Пројекат је спроводио центар за самостални живот особа са инвалидитетом Србије у партнерству са Удружењем параплегичара мачванског округа, Међуопштинском организацијом слепих Шапца, а финансирала га је Европска унија у оквиру Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану.
-Уз помоћ сарадника и локалне самоуправе успешно смо реализовали пројекат. Национала служба за запошљавање, Центар за социјални рад и Град су препознали значај персоналне асистенције и да особе са инвалидитетом буду све више укључене у друштвене токове - рекла је Мимица Живадиновић, координаторка пројекта и додала да је у првом кругу додељено пет персоналних асистената.
-Удружење параплегичара мачванског округа је аплицирало и за други круг. Надамо се да ће то бити одобрено како би се још људи укључило и показало да уз подршку могу да промене своје животе, буду укључени у спортске активности - додала је Живадиновић.

М. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa