Инфо

30. мај 2019.30. мај 2019.
Реп нас некако увек закачи
СРБИ ИЗ ГОРАЖДЕВЦА КОД ПЕЋИ ПОСЕТИЛИ ГЛАС ПОДРИЊА

Реп нас некако увек закачи

Гораждевац је одувек био тврд орах за све оне који су покушавали да га узму. Живот се нормализовао, али је најтеже на селу. Све оно што се каже у Београду, рефлектује се и у оним срединама у којима Срби не чине већину. Пуни позитивних утисака напустили наш град
Гораждевац је српско село у општини Пећ. Умело је у том месту да живи и 1.200 Срба. Данас их има много мање, али никада се нису предали и борили су се да живе на своме.
Ово село је одувек било тврд орах за све оне који су покушавали да га узму. Албанци су зубе на њему поломили још у Другом светском рату. Нису успели да га освоје, а нису успели да га етнички очисте ни после 1999. године. Такви снажни и поносни, Срби и данас живе у њему и боре се за нормалан живот.
А, живот се у том делу Метохије доста нормализовао. Пољопривредник из Гораждевца Србољуб Дакић каже да се тим делом одавно слободно хода.
- Живот се нормализовао. Тешко је као и свуда што је тешко, а најтеже је људима на селу. Нарочито у пољопривреди. Тешко нам је да продамо производе, а још теже да их наплатимо. И одавде људи хоће да иду тамо где је живот бољи. Ја сам сваштар, када је пољопривреда у питању. Морам тако да радим не би ли негде неки производ прошао. Тешко је бавити се пољопривредом - прича за Глас Подриња Дакић.
Он је био гост нашег града протекле недеље. Каже да се одушевио оним што је видео када је реч о пољопривреди у Шапцу.
- Дошли смо овде да видимо како ви радите и да ли бисмо могли нешто од тога да применимо и код нас у Гораждевцу. Видимо да то у Шапцу иде одлично и волели бисмо да то можемо да применимо код нас. Свима нам је била занимљива прича око јагода. Најинтересантније је то што Град Шабац помаже произвођачима малине око копања бунара за наводњавање. Производити јагоду без заливања не вреди - каже Дакић.
Он је рекао да за сада Општина Пећ не помаже, а да је држава Србија обећала да ће им обезбедити семе.
Дакић напомиње и то да верује да би ситуација на Косову и Метохији била много боља када би политичари препустили пољопривредницима да се договоре.
- Не видим неку будућност. Мораш да радиш на пуно поља да би негде успело. Људи беже и са Косова, иду тамо где им је боље - додаје Дакић.
Овај пољопривредник истиче и један проблем који је веома присутан у срединама у којима живе Срби јужно од Ибра.
- Нас увек тај реп бије и удара. Шта код да се каже у Београду, одмах код нас се рефлектује, тако да треба мало размислити када год неко нешто каже да ће све то да добије своју последицу у оним срединама где су Срби у мањини - каже Дакић.
Његов сународник Дарко Димитријевић је уредник Радио Гораждевца, српског медија који егзистистира већ 20 година.
У разговору за Глас Подриња Димитријевић наглашава да је веома тешко радити у локалном медију који није по вољи ни косовским органима, али ни Српској листи.
- Боримо се како знамо и умемо. Покренули смо и видео продукцију и добро нам иде. Вероватно смо један од ретких медија који извештавају на прави начин и зато нас људи у великој мери гледају и слушају - додаје он.
Димитријевић наставља да на Косову више не важе закони Србије, али да држава помаже своје грађане.
- Доста људи прима плате од Србије, лечимо се у српским установама. Има много Срба који добијају новац и од Београда, и од Приштине, а на крају и од међународне заједнице. Било је ту и и даље има у пуно злоупотреба. Где год да се појави било каква српска патриотска прича, ту има и плачке, будите сигурни - истиче колега из Радио Гораждевца.
Он додаје да су многобројни Срби уцењени, а све оне који се не слажу са Српском листом називају издајницима и страним плаћеницима.
Дошли смо тако и до питања о разграничењу, које је председник Србије Александар Вучић имао као свој план и који је, како нам је рекао, пропао. Док Дакић одмахује руком и поручује нам да то не питамо, Димитријевић појашњава.
- То је најгора варијанта за нас. Уколико би дошло до било какве поделе, плашим се да се бисмо остали без икакве заштите, а многа права би нам била укинута. Променили би законе и ми бисмо били остављени на милост и немилост Албанцима - тврди Димитријевић.
И док смо разговарали, полако се приближио тренутак када су наши саговорници морали да крену пут својих домова у Гораждевцу. Пуни утисака, рекли бисмо лепих, напустили су наш град и поручили да имамо отворени позив да будемо њихови гости, што ћемо свакако да искористимо првом приликом
Н. К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa