Инфо

30. мај 2019.30. мај 2019.
Пријатељства остају
ЗАВРШЕТАК ПРОЈЕКТА “ROSIS4H” ГРАДА ШАПЦА И СЛАВОНСКОГ БРОДА

Пријатељства остају

Циљ пројекта је развој хортикултуре, побољшање конкурентности и јачање сарадње између институција и предузетника са циљем заједничког развоја производа и услуга. Пројекат је финансиран средствима Европске уније. Укупна вредност је 564.258 евра, од чега је за град Шабац опредељено 152.837 евра, а остало су реализовали партнери из Хрватске
Завршна конференција пројекта “ROSIS4H– Поновно откривање могућности за развој хортикултуре кроз одрживи утицај у прекограничном подручју” одржана је у петак у Центру за стручно усавршавање на Летњиковцу. На конференцији су говорили градоначелник Шапца Небојша Зеленовић, председник Скупштине града Немања Пајић, заменик амбасадора Хрватске у Републици Србији Стјепан Глас и сарадница на пројекту Магдалена Змајић из Центра за развој Бродско – посавске жупаније.
Циљ пројекта је развој хортикултуре, побољшање конкурентности и јачање сарадње између институција и предузетника са циљем заједничког развоја производа и услуга.
Ради се о наставку пројекта прекограничне сарадње Србије и Хрватске “Rosis, rosas, raosarum - 3R”, а уговор о реализацији је потписан у септембру 2017. године. На пројекту су поново успешно сарађивали Шабац и Бродско – посавска жупанија, односно: Град Шабац и Средња пољопривредна школа са домом ученика из Шапца и са друге стране Саве: Центар за развој Бродско – посавске жупаније, Регионални центар за биотехнолошка истраживања и развој Бродско – посавске жупаније и Средња пољопривредна школа “Матија Антун Рељковић” из Славонског Брода.
Пројекат је финансиран средствима Европске уније. Укупна вредност је 564.258 евра, од чега је за град Шабац опредељено 152.837 евра, а остало су реализовали партнери из Хрватске.
Реализација пројекта подразумевала је бројне едукације, предавања и студијске посете, како би се стекла нова знања и разменила искуства. Такође, партнери су добили и вредну опрему.
Средња пољопривредна школа “Матија Антун Рељковић” из Славонског Брода има 617 ученика на девет смерова. Имају богато искуство у учешћу у пројектима и до сада су на тај начин повукли око пет милиона евра.
-Нама се око 90 одсто практичне наставе одвија у баштама које су површине око 60 хектара. Имамо пластеничку производњу. Све су то ученици и професори из Шапца видели када су долазили код нас. Овај пројекат нам је много значио. Добили смо доста тога: сушару за лековито биље, цистерну за наводњавање, распршиваче за пластенике, један тунелски пластеник док смо у два постојећа обновили фолије, као и мали штанд за продају наших производа. Наша школа је интересантна због тога што ученици у њој вредно раде на практичној настави и после тога су спремни за тржиште. Препознатљиви смо по пројектима и начину рада тако да смо одлуком министарства проглашени за школу ментора за све регионалне центре у Хрватској, навела је директорка школе из Славонског Брода Марија Томић.
Шабачка Средња пољопривредна школа са домом ученика добила је вредну лабораторију за анализу земљишта, а град возила, инфопулт за потребе пољопривредника и е-платформу намењену овој тематици. Развијене су нове услуге на пољу едукације за пољопривреднике и за Шабац Студија о развоју кластера у хортикултури, а за Регионални центар за биотехничка истраживања и развој из Славонског Брода Студију са акционим планом даљег развоја.
-Можемо рећи да је општи циљ остварен. Умрежени су учесници у сектору хортикултуре и наставиће се сарадња између партнера преко границе, односно Србије и Хрватске. Искуства које Србија може преузети од Хрватске односе се, пре свега, на ИПАРД пројекте и ту Србија може преузети добра искуства од нас и учити на нашим грешкама, истакла је Магдалена Змајић, сарадник на пројекту.
Председник Скупштине града Шапца Немања Пајић сматра да је Шабац показао да има капацитете за европске пројекте. Истакао је да је једна од најбољих страна оваквих прекограничних пројеката што се склапају пријатељства и сарадња се наставља и по њиховој реализацији.
-Нама су најдражи баш ови пројекти прекограничне сарадње где успостављамо добре односе са нашим суседима, а у овом случају је то Република Хрватска и Бродско – посавска жупанија. Постали смо пријатељи и нус производ оваквих пројеката је да се упостављају добри односи између институција и људи који остају и по завршетку пројекта. Показали смо да можемо да повучемо значајна средства од ЕУ, а најважније је да их и реализујемо. По најновијем позиву имамо два нова пројекта у која улазимо већ од лета, рекао је Немања Пајић.
Пројекат “ROSIS4H– Поновно откривање могућности за развој хортикултуре кроз одрживи утицај у прекограничном подручју” трајао је 21 месец и званично се завршава 31. маја.
Учимо на њиховим искуствима
-Овај пројекат је за нас значио размену искустава, стекли смо нове пријатеље и видели како они тамо раде. Хрватска је ушла у ИПАРД програм пре неколико година, па смо стекли нека знања о предностима и манама ИПАРД-а. Такође, они много више производе лековито биље, под њим имају око 8.000 хектара, што је значајно у односу на 1.500 до 2.000 хектара код нас, рекао је Срђан Алексић, директор специјализоване пољопривредне задруге “Натура Балканика” из Добрића која се бави производњом и прерадом лековитог, зачинског и ароматичног биља и етеричних уља.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa