Инфо

31. децембар 2020.31. дец 2020.
Дан се познаје по доброј кафи
ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ УСПЕШНОГ РАДА “ПРОМЕКСА”

Дан се познаје по доброј кафи

“Квалитет наше кафе, укус и мирис су исти и препознатљиви све ове године. Љубазност, пажња, добросуседски односи, искреност, поштовање, основни су постулати наше пословне политике. За 30 година нисмо имали ниједан судски спор” наводи Слободан Јовановић, извршни директор “Промекса”


Корњача као добар знак
Свима добро познати симболе Промекса је корњача. Баш ову животињу изабрали су због тога што је изашла из прве тезге коју су унели у радњу када су почињали да раде. Корњача код Кинеза симболизује успех, па се тако показало и овде. При том је и пословна политика таква да се нигде не жури и да је полако сигурније.

Уживање у кафи у Шапцу се не може замислити без “Промекса”. Већ 30 година су Шапчанима синоним за овај напитак. За то време успели су да уђу у сваку кућу својим грицкалицама и слаткишима и да их заволе и најмлађи.

Фирма је, не само на овим просторима него и шире, специфична по томе што је од самог оснивања држе три иста власника, међусобно потпуно различита и што никада нису мењали делатност. Почели су њих тројица са једном радњом. Сада имају 17 продавница и око 100 запослених, око половине њих је у продаји, а друга половина је у производњи. Иако им је и даље најпрепознатљивији производ кафа, сада су ту и бројни други ринфузни производи.



-Имамо препознатљив асортиман, који се не мења него само проширује. Људи су научили да се враћају код нас. Купују увек у истој радњи. Наши купци се јављају једни другима и у продавницама је права комшијска атмосфера. Једини још увек директно мељемо кафу и само ми, уз продавнице здраве хране, још услужујемо купце, каже извршни директор “Промекса” Слободан Јовановић.

Бројни су Шапчани који не пију другу кафу. Откривају да је тајна у препознатљивом квалитету.

-Рецептуру нисмо мењали 30 година. Користимо три врсте кафе које нам достављају традиционални добављачи. Квалитет наше кафе, укус и мирис су исти и препознатљиви све ове године, каже Јовановић.

Други омиљени “Промексов” артикал Шапчанима је шлаг. Набављају компоненте, а онда га у својим производним погонима сами праве. Сваког месеца продају између 10 и 12 тона како кафе тако и шлага.
Месечно у својим радњама издају 120.000 до 130.000 фискалних рачуна. Ипак, није само квалитет ни повољне цене оно што верне муштерије увек враћа код њих. Ту и љубазност запослених.



-Негујемо традиционалне породичне вредности, које се пресликавају и на наше пословање. Љубазност, пажња, добросуседски односи, искреност, поштовање, основни су постулати наше пословне политике. Први и најважнији кодекс за запослене је да се сваком ко уђе у радњу обраћају са поштовањем, каже Јовановић.

Промекс је вероватно једина продавница где не зависи од купца да ли жели да узме рачун или не. Пре него што муштерији дају кесу са робом, продавачице обавезно у њу убацују фискални рачун.
Наравно, не води се рачуна само о задовољству купаца, него и запослених. Менаџмент Промекса са поносом истиче да их радници напуштају само када оду у пензију, или нађу посаo у струци за коју су се школовали. Више од 60 одсто људи им је верно дуже од 10 година, а сигурно 10-ак одсто и дуже од 20 година. Плате су редовне и за 30 година никада нису касниле ни дан. Не ради се тежак физички посао, а радно време се поштује.

Дарују за свој рођендан
Многи Шапчани вероватно не знају да су сатови који се налазе на раскрсници код Нове робне куће, на Тргу шабачких жртава и на Винаверовом тргу донација Промекса свом граду, за сваку деценију постојања. Сатови су израђени према жељама архитекти, како би се што боље уклопили у простор, а исти механизам користе и сатови на немачкој железници.


Пословање у Србији за 30 година донело је санкције, бомбардовање, поплаве, а сада и епидемију. Производња у Промексу, упркос свему, никада није стала.

-Привредници најчешће нестану са тржишта због тога што лоше процене ризик, а нама је то један од главних приоритета. Увек планирамо како да ризик сведемо на најмању меру. Када је корона била само у најави разговарали смо са својим добављачима и брзо смо нашли решење, тако да није било никаквих проблема. Нисмо били без робе ни у једном тренутку, наводи Слободан Јовановић.

Сарадња са Русима
Ексклузивно сазнајемо да је Промекс потписао уговор о сарадњи са руским трговинским ланцем “Светофор” који планира да отвори стотинак продавница у Србији. На њиховим рафовима наћи ће се и производи шабачке фирме, а код иностраног инвеститора их је препоручила трајност на тржишту и стабилност пословања.


Истовремено су велику пажњу посветили и здрављу запослених и правила донетих тада се и даље придржавају, иако за то више не постоје ни мере ни препоруке. Радници у производњи су раније радили у једној смени, али од почетка епидемије раде у две смене и то са паузом од пола сата, како би се у међувремену све дезинфиковало.

Важна карика у ланцу су свакако и добављачи. Са великим бројем њих Промекс сарађује дуже од две деценије.

-Увек за сарадњу бирамо фирме које су старије и стабилније. Поштујемо сараднике и конкуренцију. Више од 90 одсто робе купујемо авансно. Све своје обавезе плаћамо и немамо ниједно дуговање. Нико не брине да ли ће наплатити дуговање од нас, зато што никада не каснимо и најкасније плаћамо до дана валуте. За 30 година нисмо имали ниједан судски спор, наводи Јовановић.
Задовољство због оваквог пословања имају и купци, а огледа се у нижим ценама. Добављачи ће увек робу повољније дати ономе ко плати одмах, него у случају када морају да чекају.

На пролеће се планира отварање још радњи, у оним деловима града где их сада нема, али и проширење асортимана. Новим производима прошириће већ постојећу понуду здраве хране.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa