Инфо

31. децембар 2020.31. дец 2020.
Из године изазова  у годину јубилеја
Директор завода за јавно здравље, Бранко Вујковић

Из године изазова у годину јубилеја

“Вирус није напао само животе људи, већ и основне полуге нашег друштва. Оправдана нада појавила се проналаском вакцине, тако да нас наредне године чека масовна имунизација становништва. Упоредо са пандемијом, борили смо се са инфодемијом: ширењем лажних вести и дезинформација. У овом смислу смо успели, јер смо схватили вредност друштвених мрежа и нашег присуства на њима. Следеће године наш Завод слави велики јубилеј, сто година од оснивања. У плану је проширење простора, али и промена имена у ЗЗЈЗ “Вера Благојевић”, истакао је за “Глас Подриња” директор Завода за јавно здравље Шабац, Бранко Вујковић
Специфична година остаје иза нас. Вирус је напао не само животе људи, већ и основне полуге нашег друштва. Као стожер народног здравља, ЗЗЈЗ Шабац је поред свакодневних активности морао да води рачуна о свих 11 здравствених установа и свих 8 локалних самоуправа додатно због пандемије Covid-a19. Та борба траје од марта, дакле већ девет месеци и биће настављена и у следећој години- почео је сумирање 2020. године за “Глас Подриња” директор ЗЗЈЗ Шабац, Бранко Вујковић.

Припреме за вакцинацију
Наду за повратак у нормалне животне токове пружила је вакцина. Очекује се скора масовна имунизација становништва, али за њу су потребне опсежне припреме. Међу првим категоријама за вакцинацију су здравствени радници и старије особе. У току је прикупљање података, однонос анкетирање заинтересованих и добијање пристанка.

-У јануару очекујемо контигент вакцина. Од Министарства здравља, односно Института “Батут”, добили смо логистичку помоћ у виду набавке и дистрибуције додатних фрижидера за чување вакцина. То значи проширење наших капацитета у свих осам општина. Очекујем да ћемо вакцине дочекати спремни на целој територији Мачванског округа. Међутим, оно на шта бих посебно скренуо пажњу је сама припрема за вакцинацију. То је веома деликатан посао, поготово када је реч о вакцини која се чува на температри од -70 Целзијуса и мора бити употребљена у року од пет дана од одлеђивања. Због тога је важно на време анкетирати суграђане и због тога су геронтолошки центри и домови за старе већ добили допис да нам доставе спискове заинтересованих за вакцинацију и запослених и корисника- објашњава др Бранко Вујковић и изражава наду да ће одзив за вакцинацију бити масован, јер ћемо од ње сви имати бенефит.

-Препорука је да они који су прележали и тиме стекли неки имунитет не морају да буду баш у првом кругу, али препорука је да се сви вакцинишемо. Штетних последица нема, а корист је вишеструка- каже др Вујковић.

Помоћ надлежних
Када се говори о помоћи ресорног Министарства у овим тешким временима, др Вујковић каже да је она велика не само у едукативном већ и конкретном делу. Преко Републичког фонда за здравствено осигурање, шабачком Заводу је опредељено више од 30 милиона динара за активности на спречавању епидемије и милион динара за уређење инфраструктуре. Оно на чему су у Заводу за јавно здравље Шабац посебно захвални је могућност да ангажују девет младих здравствених радника, као драгоцену помоћ у борби против вируса.

-Посредством Министарства здравља, уз помоћ делегације Европске уније, добили смо пет милиона динара за упошљавање девет здравствених радника на одређено време. Они су код нас од почетка септембра, а уговор им истиче крајем фебруара. У време када су наши редовни запослени одмарали само пред крај лета, за време краткотрајног епидемиолошког затишја, они су нам више него драгоцени- каже др Вујковић.

Позивам грађане на одговорност, славићемо дупло кад зараза прође
-Желим грађанима добро здравље, да се суздрже великих прослава, да прославе скромно у кругу најближих. Биће дана за славље. Очекујемо да у Новој годиние, вакцинацијом победимо Ковид. До тада нас чува одговорно понашање и стрпљење. Славићемо дупло кад корона прође!


Борба за истинито информисање
Директор ЗЗЈЗ Шабац каже да је велики посао била и борба са инфодемијом. Приликом појаве непознатог вируса, у време када се вести брзином светлости на мрежама шире, било је потребно уложити значајне ресурсе у спречавање ширења лажних вести и дезинформација.

-Током пандемије и Светска здравствена организција је улагала велику енергију у борби против ширења лажних вести и дезинформација. Нарочито на почетку је била евидентна појава великог броја лажних вести против државних и здравствених институција, као и у вези епидемиолошке ситуације уопште. Ми смо, од самог почетка нашли добар начин комуникације са грађанима преко званичних друштвених мрежа. Тако смо их информисали како о епидемиолошкој ситуацији, тако и о конкретним стварима везаним за превенцију Covida -19, измене законске регулативе, обавезности ПЦР и антигенског тестирања- каже доктор Вујковић и наводи да је у плану унапређење ових канала комуникације, преко чет бот платформе, где ће грађани моћи на мрежама или званичном сајту да постављају питање и аутоматски добију одговоре. Направљен је и мини тест о Ковиду, где ће корисници моћи да провере своје знање о “вирусу који је променио свет”.

-Брзина информације и дезинформација је наметнула овакав начин комуникације као импертаив. Од почетка пандемије до данас имали смо 1.370 објава у медијима. Уколико гледамо друштвене мреже само на фејсбук страници смо имали преко 1.100 објава, плус велики број одговора на питања наших суграђана- објашњава др Вујковић и изражава захвалност “Гласу Подриња”, на професионалном и одговорном извештавања у време епидемије.

-Захвалио бих се „Гласу Подриња“, на коректном извештавањау током целог периода пандемије. Показали сте како изгледа професионално извештавање у околностима које нису биле идеалне. Маратонски изборни процес је онемогућавао људима да коректно раде свој посао, али “Глас” је био и остао коректан, тако да сам уверенда ћете и даље бити озбиљан партнер у борби за очување јавног здравља на територији Шапца- изјавио је др Вујковић.

Година јубилеја
Следећа година је од изузетног значаја за Завод за јавно здравље Шабац. Навршава се један век од оснивања, односно биће заокружена 100 година борбе за здравље народа. Планирано је проширење, али и да Завод понесе име Вере Благојевић.

-На крају ове године поркренута је иницијатива да Завод за јавно здравље понесе име Вере Благојевић, а симболика је још јача, ако узмемо у обзир податак, да је управо 2021, стота годишњица од њеног рођења. Вера је пример који треба да следимо, измеђуосталог јер је била студент медицине који се несебично жртвовао за идеале, као што се нама велики број студената на почетку пандемије прикључио да волонтира без икаквих брига за своје здравље- истиче др Вујковић и наводи:

-Планирали смо и проширење капацитета установе. Пројекат је урађен. Остаје нам да обезбедимо средства где очекујемо помоћ министарства здравља и локалне самоуправе. Планирано је око 30 милиона динара за реконструкцију и адаптацију наше установе, тј надоградња дела где су узорковање и санитарни прегледи. Стручне људе имамо. Обучене раднике, имамо колегиницу која завршава специјализацију из микробиологије, добили смо сагласност за пријем молекуларног биолога, дакле све што се тиче наших капацитета је испуњено, а година јубилеја је леп повод да процес проширења заокружимо.

Поред планираних проширења, и прославе јубилеја, др Вујковић каже да ће и 2021. бити година борбе за јавно здравље. Очекује се стишавање ситуације око Короне, али је ту и даље рад на превенцији и раном дијагностиковању хроничних незаразних болести.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa