Инфо

31. децембар 2020.31. дец 2020.
Нешто лепо у лошем времену
ПОРОДИЛИШТЕ У ВРЕМЕ КОРОНЕ

Нешто лепо у лошем времену

Епидемија је затворила шабачко Породилиште на 40 дана, током јула и августа. Нажалост, то се догодило баш у периоду када се, по статистици, рађа највише беба, па је између 100 и 150 шабачке деце рођено у Сремској Митровици, Лозници, Ваљеву. Тако је ове године рођено 980 беба, што је мање у односу на прошлогодишњих 1.240. Коначан резултат поправља крај ове године, када се у просеку рађа нешто више беба
Долазак новог живота ништа не може да заустави. Док смо са свих страна преплављени најновијим извештајима о броју мртвих и заражених заборавили смо да се бебе и даље рађају и да их уопште не занима каква је ситуација „напољу“.

Епидемија је затворила шабачко Породилиште на 40 дана, током јула и августа. Нажалост, то се догодило баш у периоду када се, по статистици, рађа највише беба, па је између 100 и 150 шабачке деце рођено у Сремској Митровици, Лозници, Ваљеву. Тако је ове године рођено 980 беба, што је мање у односу на прошлогодишњих 1.240. Коначан резултат поправља крај ове године, када се у просеку рађа нешто више беба.



-Најлепше је када се жене порађају у свом граду. Овде код нас на одељењу се дешавају најлепше ствари у овом лошем тренутку. Од 10. јула до 20. августа нисмо радили и тада смо порађали само хитне случајеве, односно жене којима је порођај већ почео и не би могле да стигну до породилишта у околним градовима. За то време смо обавили 12 хитних порођаја и четири царска реза, наводи др. Боривоје Јадрановић, начелник гинекологије и акушерства у Општој болници „Др Лаза К. Лазаревић“.

Ковид позитивне труднице у том периоду порађале су се у Београду. Последња четири месеца шабачко породилиште има и црвену и зелену зону. Др Јадрановић каже да нису имали много порођаја ковид позитивних трудница и да се чешће дешава да вирус прележе током трудноће. Две ковид позитивне труднице са тешком клиничком сликом су из Шапца послате у Београд, а нажалост, једна од њих је и преминула.

Чак пет жена које су родиле близанце биле су у породилишту у истом тренутку. Рођено је највише 12 беба у току једног дана


-Уколико је мајка ковид позитивна и детету се ради ПЦР тест. Код последњег порођаја позитивне мајке, дете је било негативно, али смо морали да га пошаљемо у Београд јер је рођено пре времена. Када жена дође да се породи прво јој се уради брзи антигенски тест чији резултати буду за 15 минута до пола сата. Ако је он негативан прима се у зелену зону на одељење и прати се. Уколико има температуру, кашаљ или неки други симптом ковида иде у изолацију и ради јој се и ПЦР тест, на који се чека неколико сати. Сада је најважнија клиничка слика и може и ПЦР тест да буде негативан, али ако има симптоме ковида третираће се као позитивна, наводи др Јадрановић.



Наш саговорник каже да је најтеже било поднети први талас. Сада ситуацију већ сви подносе лакше.
-Када смо се затварали морали смо све хитно да отпустимо кућама, без обзира на то да ли су свеже оперисани или порођени. Жене су тада биле у паници. Сада су се навикли, као и сви ми. Саживели смо се са овим.

Најлепше у лепом
-Почетком године имали смо серију рађана близанаца. Чак пет жена које су родиле близанце биле су у породилишту у истом тренутку. Рођено је највише 12 беба у току једног дана. Што се тиче рекорда, ове године најтежа беба је имала 5.700, а имали смо и једну серију крупне деце од 5.200-5.300, наводи др Боривоје Јадрановић


Ситуација је специфична и за лекаре попут др Јадрановића, са више од три и по деценије стажа. Као и многе његове колеге, код овог вируса га збуњује „правило да нема правила“.

-Неко млади и здрав се разболи и умре, а са друге стране неко ко већ има друге, па и плућне болести прође без тежих симптома. Епидемије свињског и птичјег грипа су биле шала за ово. Сећам се да је народ „испредао“ различите приче и када је била епидемија вариоле вере. Причало се о логорима на Летњиковцу и о мртвима којим има толико да их сахрањују багерима. Интересантно је да је поново велика епидемија у 20. години века. Имали смо епидемије куге, колере, шпанске грознице у 20. годинама претходних векова. Проблем је и што се овоме не види крај. Једина нада је у вакцинама, каже др Јадрановић.
M.M.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa