Инфо

30. мај 2019.30. мај 2019.
На путу ка успешној сарадњи
ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ ИЗ ГОРАЖДЕВЦА У ТРОДНЕВНОЈ ПОСЕТИ ШАПЦУ

На путу ка успешној сарадњи

За госте из Гораждевца организовано је упознавање са пољопривредницима у шабачком крају у циљу размене искуства и посета Фестивалу јагода, на ком су поцерски јагодари представили ову пољопривредну делатност
Град Шабац био је домаћин пољопривредницима из Гораждевца, највећег српског села у Метохији. Приликом посете њиховом селу, у оквиру SEED пројекта "Подршка за развој образовања и запошљавања", чији је учесник Град Шабац, а финансира га аустријска влада, пољопривреднике из овог места градоначелник Небојша Зеленовић упознао је са шабачким праксама у подстицају за пољопривреду.
Како истиче, оно што им је тада било најинтересантније, била је мера за наводњавање и гајање јагода.
-Када смо прошле године посетили Гораждевац договорили смо се да ћемо сарађивати. Наш договор је био да они дођу у Шабац и да науче од наших пољопривредника како да на најбољи начин произведу јагоде, али и остало воће и поврће које могу тамо да продају. Јако је важно да оснажимо српску заједницу на Косову, али не лажним речима и порукама, већ знањем да могу да производе и зарађују више. То је једини начин да се превазиђу постојећи проблеми. Очекујем да се у ова три дана гости из Гораждевца упуте у то како да се наводњава земља, како да се производи јагода као наша, како се пласира, коме се продаје, по којим ценама и како да се складишти, рекао је градоначелник, на пријему у Градској кући.
Дарко Димитријевић, новинар и уредник Радио Гораждевца, представио је село у ком живе и напоменуо да им много значи што их је градоначелник Шапца, након боравка у Гораждевцу, позвао да и они буду гости у граду и да пољопривредници са Косова размене искуства и идеје са шабачким произвођачима.
-Гораждевац је највеће српско село у Метохији, на шест километара удаљено од Пећи. У њему је некад живело 1200 људи, а сада се број смањио на 700. У основној школи имамо око 70 ђака, а у средњој 20. У Гораждевцу су све српске институције које су измештене из Пећи. Поред Гораждевца постоји и неколико повратничких села у која су се Срби вратили да живе. Јако је мало људи који су способни да буду самоодрживи, јер већина живи од социјалних давања. Има пољопривредника који неким чудом и даље раде, иако је тржиште ограничено, а они су као продавци уцењени, рекао је Димитријевић и напоменуо да Србима из Гораждевца много значи позив у овакав град, истакао је Димитријевић.
За госте из Гораждевца организовано је упознавање са пољопривредницима у шабачком крају у циљу размене искуства и посета Фестивалу јагода, на коме су поцерски јагодари представили ову пољопривредну делатност.
-Изненађени смо пријатно свиме што смо видили. Стекли смо велико искуство које ће нам бити сигурно корисно. Договорили смо се да у склопу одређеног пројекта узгајамо јагоде, у чему ће нам градоначелник Зеленовић помоћи, истакао је пољопривредник из Гораждевца.
Зеленовић је након три дана проведена са мештанима Гораждевца, истакао да је Град спреман да помогне свима који желе да уче од наших пољопривредника.
-Идеја је да их подучимо квалитетном начину производње јагоде, али и свему ономе уз помоћ чега мисле да могу да зарађују више новца. Тренутно праве акциони план који до краја јуна мора бити урађен, како бисмо видели како изгледају кораци за даље успостављање производње јагоде на малим парцелама. Након тога обавићу састанак са својим колегом Мухаџеријем из Пећи, како бих чуо на који начин ће се надлежна општина бити на располагању. Наши пољопривредници и стручњаци из служби ће прво испитати квалитет земљишта, потом испитати услове за наводњавање како би изнели конкретне предлоге - рекао је Зеленовић.
К.Ј.Ђ

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa