Инфо

30. мај 2019.30. мај 2019.
Да радници не буду  само бројка
Програм подршке безбедности и
здравља на раду

Да радници не буду само бројка

У току прошле године, у Србији погинуло 55 радника, од којих је 15 из области грађевине, што је највећи број настрадалих од 2006. године
У оквиру Програма подршке области безбедности и здравља на раду, који реализују Уједињени грански синдикати „Независност“ и Савез самосталних синдиката Србије, у сарадњи са Центром за солидарност у Шабачком позоришту организована је позоришна представа „Пад“, након које је одржана трибина.
Само у току прошле године, у Србији погинуло 55 радника, од којих је 15 из области грађевине, што је највећи број настрадалих од 2006. године.
-Иза сваке повреде на раду, тешке несреће и смрти стоји низ пропуста које би требало установити пре него што се догоди несрећа. Потребно је да се много више ради на превенцији, као и култури безбедности, здравља на раду. То је нешто чему смо посвећени, заједно са Самосталним синдикатом - рекла је Вера Кондић из УГС „Независност“.
Директор Програма за југоисточну Европу „Солидарити Центра“, међународне организације и највећег Удружења синдиката у Америци, који броји преко 18 милиона чланова, Лоренс Клеменс посетио је Шабац и том приликом учествовао на трибини.
-Закони који постоје у земљи су добри, али потребно је да буду имплементирани. Када је реч о нашем Пројекту ми ћемо у сарадњи са УГС „Независност“ радити на едукацији људи који би били задужени за то да сви системи безбедности на раду буду примењени правилно. Кроз програм покушавамо да укључимо и инспекцију рада, а у исто време смо ангажовали удружења предузетника и власти. Са свима смо разговарали о овом битном питању - истакао је Клеменс.
Представа „Пад“ је интимна драма која из визуре детета говори о стању у друштву у коме су страдања радника и екстремна социјална раслојавања нормална и уобичајена појава. Кроз причу о смрти радника који је пао са последњег спрата зграде, Кокан Младеновић ради обдукцију друштва, породице, градова у Србији.
-Револтирани смо чињеницом да је прошле године страдало 55 људи на грађевини и да су они постали само бројка, јер нико није одговарао. О томе се не разговара и наша намера је била да скренемо пажњу на њих, јер нису статистика, него очеви, браћа и део породица које су дубоко погођене. Одговорни и кривци за несреће се не осећају тако - појаснио је глумац Бранислав Трифуновић који тумачи лик настрадалог радника.
М. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa