23. jun 2011.23. jun 2011.
ŠABAČKE PRIČE - DR JELA LUKIĆ KNEŽEVIĆ

ŽIVOT POSVEĆEN PSIHIJATRIJI

O Šapcu i Šapčanima, njegovim ulicama i institucijama, prošlosti i sadašnjosti, kafanama i boemima, korzou i igrankama, Dudari i Savi, fudbalu i rukometu... pričaju ljudi koji su deo svoje duše ugradili u mozaik kaldrme ove varoši (18)
“U želji da u sebi izmiri raspone svog duhovnog nemira, društvenog kretanja, zakone prirode, čovek traje svoj život osuđen na stalne dijaloge na toj relaciji. Takav dijalog često dovodi do apsurda sa postavljenim pitanjem o smislu življenja- da li je priroda suicidogena. Na sreću, čovek u svom trajanju po prirodi je i Sizif ali i Prometej“.
Deo je to teksta sa predavanja koje je pre neku deceniju održala šabačka doktorka Jelena Lukić Knežević, o “suicidogenom načinu života“, u kome napominje da su se filozofi trudili da nam kažu kako da živimo - “Nauči dobro živeti i problem tvoje smrti je rešen“ - Konfučije, a pesnici kako da podnesemo život - “Smrtonosan je život al smrt odoleva...Ubi me prejaka reč!“ - B. Miljković. Uvažavajući drevne mudrosti i doktorka Jela se tada zapitala: “U trajanju, u rasponu pojavnog i podsvesnog, u intenzitetu željenog i realnog, u mogućnosti da se istraje u stvarnosti dana i magičnosti noći, u simbolici poimanja i stremljenja ka suštini- gde u tom krugu da predahne damar bila?“. U svemu tome pronalazila je sebe, i u mladosti pronašla put kroz koj će pomagati ljudima da istraju u stvarnosti dana i magičnosti noći.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa