Инфо

23. јун 2011.23. јун 2011.
ШАБАЧКЕ ПРИЧЕ - ДР ЈЕЛА ЛУКИЋ КНЕЖЕВИЋ

ЖИВОТ ПОСВЕЋЕН ПСИХИЈАТРИЈИ

О Шапцу и Шапчанима, његовим улицама и институцијама, прошлости и садашњости, кафанама и боемима, корзоу и игранкама, Дудари и Сави, фудбалу и рукомету... причају људи који су део своје душе уградили у мозаик калдрме ове вароши (18)
“У жељи да у себи измири распоне свог духовног немира, друштвеног кретања, законе природе, човек траје свој живот осуђен на сталне дијалоге на тој релацији. Такав дијалог често доводи до апсурда са постављеним питањем о смислу живљења- да ли је природа суицидогена. На срећу, човек у свом трајању по природи је и Сизиф али и Прометеј“.
Део је то текста са предавања које је пре неку деценију одржала шабачка докторка Јелена Лукић Кнежевић, о “суицидогеном начину живота“, у коме напомиње да су се филозофи трудили да нам кажу како да живимо - “Научи добро живети и проблем твоје смрти је решен“ - Конфучије, а песници како да поднесемо живот - “Смртоносан је живот ал смрт одолева...Уби ме прејака реч!“ - Б. Миљковић. Уважавајући древне мудрости и докторка Јела се тада запитала: “У трајању, у распону појавног и подсвесног, у интензитету жељеног и реалног, у могућности да се истраје у стварности дана и магичности ноћи, у симболици поимања и стремљења ка суштини- где у том кругу да предахне дамар била?“. У свему томе проналазила је себе, и у младости пронашла пут кроз кој ће помагати људима да истрају у стварности дана и магичности ноћи.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa