14. novembar 2019.14. nov 2019.
Svedoci epohe
Pisma iz šabačkog arhiva na trgu

Svedoci epohe

Pisma kao epistolarna svedočanstva od Starog veka do danas. Od formalne do intimne prepiske srpskih velikodostojnika, udruženja. Deo Zbirke Poklona i otkupa Međuopštinskog istorijskog arhiva prezentovan na gradskom trgu
„Jedan deo vremena nam se otima, jedan deo neprimetno beži, a jedan deo nam jednostavno izmakne iz ruku.“ zapisao je Seneka u „Pismima prijatelju“. Koliko su zapisi na papiru svedoci epohe, sitne, ali važne pazle u mozaiku istorije potvrđuje i nova postavka Međuopštinskog istorijskog arhiva na gradskom trgu.
Kako bi deo Fonda koji baštini prezentovao javnosti na 15 panoa različite sadržine priređena je izložba "Pisma iz šabačkog arhiva" kojom je ova ustanova obeležila Dan oslobođenja Šapca u Prvom svetskom ratu.
-Ovim želimo da pokažemo samo jedan deo građe koja je pohranjena u našim depoima i da ih u novom izdanju prikažemo sugrađanima u otvorenoj galeriji - rekao je direktor Međuopštinskog istorijskog arhiva Davor Stanojević.
Od pisama članova dinastije Obrenović (Natalije i Milana), istaknutih ličnosti iz istorije Srbije, znamenitih Šapčana, članova Francuskog kluba iz Šapca do pisma ratnih vojnih zarobljenika u Drugom svetskom ratu.
Autor istoričar i arhivista Ivan Dosković kaže da je istraživanje građe bilo poseban izazov zbog bogatstva informacija, ali i podsticaj da saznanja prenese na postavku u vidu edukativnih napomena koje prate prezentovana pisma.
-Obilje i raznovrsnost pisama i građe koju baštinimo bili su jedan od razloga da javnosti prikažemo ono što Arhiv brižljivo čuva. Izbor je takav da posmatrač može pronaći manje poznate detalje i zanimljivosti koje su specifične za određeni period. Izložba je koncipirana tako da prati nekoliko značajnih ličnosti i udruženja - pojasnio je Dosković.
Načelnica Odeljenja društvenih delatnosti Tatjana Marković podsetila je na značaj Arhiva kao institucije koja baštini istoriju i svojim aktivnostima kroz izložbe na gradskom trgu, javnosti približava prošlost, stvarajući "kulturu u pokretu", dostupnu svima.
-Posmatrajući i proučavajući postavku možemo videti kako se razvijao jezik u prethodnih 200 godina, intimnu prepisku znamenitih ljudi našeg grada, i kako se polako kovala bogata istorija Šapca, zahvaljujući aktivnostima Međuopštinskog istorijskog arhiva kao značajne institucije.

M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa