14. novembar 2019.14. nov 2019.
Saobraćaj u službi bezbednosti
Završna faza radova na Vinaverovom trgu

Saobraćaj u službi bezbednosti

Asfaltiranjem saobraćaj normalizovan. Preostali radovi u pešačkom području. Javili se donatori za pojedine dodatke na Vinaverovom trgu. Stanovnici solitera se nadaju većoj bezbednosti pešaka
Vinaverov trg još nije završen, prema najavama sve bi trebalo da bude kompletirano do kraja tekućeg meseca, ali od nedavno, nema restrikcija u saobraćaju i perioda gde je zahtevano dodatno strpljenje od vozača, odnosno vreme u kome su traženi alternativni pravci je okončano. Asfaltiranjem završnice Karađorđeve ulice, ulaska u Miloša Pocerca, deo pri spajanju sa Pop Lukinom ulicom, kao i deo gde se Karađorđeva spaja sa Kajmakčalanskom normalizovan je saobraćaj u svim pravcima oko Trga u nastajanju.
-Uz saobraćaj u tri trake, biće više parking mesta u Kajmakčalanskoj, dvostruko više ispred solitera (poznatog kao Zorkin soliter), kao i u Karađorđevoj. Istovremeno će, kada svi radovi budu okončani, biti mnogo više prostora za građane, kao i estetski užitak novog, lepog trga, inspirisanog delom "Gromobran svemira" našeg sugrađanina Stanislava Vinavera – istakao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.
Vremenski uslovi pogoduju planiranim aktivnostima, a prema rečima gradonačelnika Zelenovića, ideja Vinaverovog trga se ispostavila kao interesantna za mnoge donatore koji žele da ostave neki svoj pečat na budućoj lokaciji.
- Obavešten sam da su se javili različiti donatori koji bi pomogli različite sadržaje, poput klupa, česme, sata i drugih. Uskoro će početi ukrašavanje solitera čime će, u skladu sa projektom, zamišljena forma da dobije pun izgled spajajući lepo i funkcionalno. Znatno više prostora biće i za pešake – dodaje gradonačenik Šapca prilikom posete radovima.
Estetika, funkcionalnost jesu jako važni, a radovi sprovedeni na kolovozu u osnovi imaju potrebu za uvećanjem bezbednosti, naglašavaju predstavnici grada. Baš ovaj deo oko solitera HI „Zorka“ tokom prethodne dve decenije video je tragedije koje su posledica, uglavnom neprilagođene vožnje uslovima saobraćaja, ali i nedovoljne preglednosti.
-Svi mi koji živimo u blizini znamo da je ovaj deo bio mesto za isprobavanje automobila, brzine, kočnica, za ispoljavanje različitih vrsta kompleksa nesavsenih vozača. Iz Karađorđeve, u punoj brzini su automobili napredovali do skretanja kod vatrogasnog doma ili dalje prema Lidlu. Pre deceniju na pešačkom prelazu na početku Pop Lukine ulice poginula je jedna baka, na prelazu u Miloša Pocerca jedno dete su udarila kola i kao posledicu je žrtva ostala sa nekoliko centimetara kraćom nogom. Takođe u Miloša Pocerca udaren je pre dve godine jedan pešak. Pitanje da li bi ikada krivac bio pronađen da žena koja je radila u jednom lokalu nija zapisala tablice. Stalno je postojao strah kod roditelja, jer pešački prelaz u Miloša Pocerca, ili nije bio vidljiv, ili ga vozači nisu poštovali, i on je bio permanentna opasnost za najmlađe. Semafori koji su postojali su uklonjeni pre 15-ak godina i nikada nisu vraćeni. Verujemo da će na ovaj način konačno biti rešen problem i drago mi je da je konačno jedan projekat za ovaj deo grada zaživeo – nada se stanar solitera Aleksandar Dovragović, istovremeno i zamenik upravnika zgrade.
Ukoliko ne bude naglog pogoršanja vremena ili neplaniranih smetnji na kraju novembra, očekuju nadležni, trg posvećen Stanislavu Vinaveru trebalo bi da dobije planirani izgled u potpunosti.

D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa