14. novembar 2019.14. nov 2019.
Jedino se Šabac pita
Šapčani jedini u Srbiji direktno
odlučuju gde idu pare iz budžeta

Jedino se Šabac pita

Više od 100.000 građana Šapca 8. decembra direktno će odlučiti kako će biti potrošen novac iz budžeta grada. Reč je o novcu od poreza na imovinu koji su građani platili, zato u Gradskoj upravi smatraju da građani treba i da odluče kako će pare biti potrošene
Ideje kako bi novac mogao da bude investiran dolaze od građana, brojni predlozi su stigli na Jedinstveni šalter gradske uprave i čeka se definisanje konačne liste sa projektima. Javnosti su već poznati predlozi za izgradnju otvorenog olimpijskog bazena, kupovinu skenera za bolnicu, ali i različiti infrastrukturni projekti. Građani imaju vremena do 8. decembra da odluče kom projektu će dati svoj glas, odnosno šta žele da plate novcem koji je prikupljen od poreza.
Pravo da glasa ima svako, bez obzira na to da li je platio porez ili ne.

Građani odlučuju, grad sprovodi
-Ova praksa je veoma važna. Njome pokazujemo da tim ljudi koji vodi Grad Šabac nije vlast u Šapcu već servis građana. Građani odlučuju, a mi sprovodimo.
Posebno je značajno to što Grad Šabac i njegovi građani neguju duh direktne demokratije u trenutku opšte krize slobode, demokratije, pa i morala u zemlji. Dok je prema svim relevantnim evropskim i svetskim izveštajima stanje slobode i demokratije u Srbiji sve gore i gore, dok u drugim opštinama i gradovima u Srbiji doslovno vladaju raznorazne jutke i simonovići, lokalni šerifi u sprezi sa lokalnim kriminalcima, Šabac pokazuje da gradska uprava zaista može da izgleda i da se ponaša potpuno drugačije, u saradnji sa odgovornim ljudima koji poseduju građansku vrlinu učestvovanja u javnom životu, rekao je gradonačelnik Nebojša Zelenović.
Iako je ova praksa neobična za Srbiju jer ne postoji drugi grad u kom vlast prepušta moć građanima da odlučuju, u Šapcu je ovo praksa stara dve godine.
Ovakav vid direktne demokratije u Šapcu se sprovodi od 2017. godine. Svake godine, svaki građanin ima pravo da podnese inicijativu na koji način bi potrošio novac prikupljen od poreza na imovinu. Građani svoje ideje kandiduju svojim sugrađanima i komšijama i zajedno direktnim odlučivanjem biraju između kandidovanih predloga. Ideju građana koja dobije najviše glasova realizuje uprava Grada Šapca.

Veća izlaznost nego na izborima
Do sada su u neporednom odlučivanju o potrošnji novca iz budžeta učestvovali građani mesnih zajednica koje pripadaju šabačkim selima. Interesovanje građana da na ovaj način učestvuju u političkim odlukama je izuzetno veliko, što je rezultiralo time da u pojedinim mesnim zajednicama za predloge sugrađana glasa oko 60 odsto ljudi, što je veći procenat od izborne izlasnosti na istim teritorijama.
Ove godine se neposredno izjašnjavanje građana po prvi put sprovodi i u gradskim mesnim zajednicama istovremeno sa izjašnjavanjem i seoskih područja. Grupe građana i saveti mesnih zajednica, iz ukupno 58 mesnih zajednica imali su pravo da do 9. novembra predlože svoju ideju. Paralelno sa ovom procedurom, u toku je prijavljivanje građana koji žele da glasaju za predloge svojih komšija na neposrednom izjašnjavanju. Do sada se prijavilo više od polovine stanovnika gradskih mesnih zajednica, što predstavlja ogromno interesovanje onih koji su prvi put, na teritoriji grada, u prilici da učestvuju u direktnom političkom odlučivanju. Poslednji rok za prijavu građana koji žele da učestvuju u neposrednom odlučivanju je dva dana pred samo glasanje.
Neposredno izjašnjavanje će se održati 8. decembra.
Građani će neposredno odlučiti o ulaganju 214.359.792,71 dinara, koji je prikupljen od poreza na imovinu.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa