28. novembar 2019.28. nov 2019.
Posebni po brizi o konjima
SREDNjA POLjOPRIVREDNA ŠKOLA

Posebni po brizi o konjima

Plemenite životinje, negovane ljubavlju, ovih dana u SPŠ dobile novi smeštaj. Konji kao svojevrstan brend Škole. Jedini u Srbiji obrazuju deficitarne stručnjake za odgoj sportskih konja
Kada se poslu prepustimo dušom i čuda postaju dostižna. Godine predanosti radu ostavile su traga na svakom koraku staze dvorišta i ekonomije Poljoprivredne škole. Na park, čije unutrašnjost čuva malu gradsku atrakciju Zoološki vrt, nastavljaju se objekti namenjeni stručnoj praksi učenika.

Posebnosti ovog mesta doprinose konji. Za njih bi se moglo reći da su svojevrstan brend škole. Trebalo je manje od pet godina da se od amaterske Škole jahanja, stigne do titule vicešampiona države u preponskom jahanju, a da Šabac postane jedino mesto u Srbiji gde se obrazuju odgajivači sportskih konja.

Plemenite životinje u Poljoprivrednoj dobijaju pažnju u skladu sa značajem. Po rečima profesorke stručne nastave Tamare Vešić, svih 12 grla, koliko je trenutno u njihovom posedu, zbrinuto je, pre svega, velikom količinom ljubavi. O njihovim potrebama se podjednako staraju učenici i zaposleni, a kako bi se treninzi nesmetano održavali i po lošem vremenu, pre tri godine podignuta je Hala za jahanje.

Građevinski radovi, poslednjih meseci, bili su koncentrisani na zidanje novog učeničkog doma, ali ni prilikom te zauzetosti konji nisu bili zaboravljeni. Ovih dana useljeni su u novi smeštaj. Velika štala, urađena da zadovoljava sve postojeće standarde, samo je korak ka ostvarenju novog cilja, otvaranja pansiona za ove plemenite životinje.

Nova usluga, nova radna mesta za učenike
-Odgajivač sportskih konja je deficitarno zanimanje. Naši učenici lako dođu do posla. Posebno smo srećni kada nekog od njih zadržimo u školi, pa nam je zbog toga u interesu da u skorije vreme otvorimo i pansion. Takva usluga će povećati broj konja o kojima ćemo brinuti, a samim tim otvoriti i nova radna mesta- objašnjava Tamara Vešić.

Sticajem okolnosti, učenik Boris Keleuva je neko ko je uz konje odrastao. Oni su neodvojiv deo njegovog života, dok je smer odgajivača bio jedini izbor. Iskreni zaljubljenik i vredan radnik, i sada u periodu školovanja, najverovatnije će biti baš jedan od tih koji će na ekonomiji SPŠ i ostati.

Njegovoj odeljenskoj drugarici Sanji Đukanović, u najavi je, pak, inostrana karijera.

-Moj kum živi u Francuskoj i tamo je prijateljima pričao o našem smeru. Oni su me pozvali, ako želim, da dođem da radim kod njih. Pre toga treba da ispoštujem proceduru koja se sastoji od jednomesečnog boravka u Francuskoj, potom povratka u Srbiju gde bih trebala da odradim pripravnički staž, nakon čega bih tamo dobila trajno zaposlenje- objašnjava Sanja.

Dobar start za život
Sanja i Boris su samo pojedinačni primeri, kojima je bavljenje konjima omogućilo dobru startnu životnu poziciju. Pored njih, u klupama je još tri generacije odgajivača sportskih konja. Na žalost, uprkos dobrim perspektivama, velikom interesovanju dece i ambicioznim planovima uprave škole, prilikom ovogodišnjeg upisnog roka, više instance nisu pokazale razumevanja, pa je smer ukinut. No, u Srednjoj poljoprivrednoj ni nakon toga nisu klonuli duhom, jer kao što smo već napomenuli na početku ove priče ukoliko u neke stvari uložimo sebe u potpunosti, rezultat ne izostaje.
Dodir plemenitosti

A da se deca sa smera odgjivača sportskih konja u potpunosti daju svom školovanju svedoči i sledeća izjava učenika:

-Osećaj kada idemo u školu, a dani su prakse je divan. Nije nam teško ni da čistimo, ni da ih hranimo, ali najviše volimo da mazimo konje, dok je svaki čas jahanja svojevrsna avantura koju ćemo zauvek pamtiti.

-Kontakt sa životinjama oplemenjuje. Kada to shvatimo, veliku životnu lekciju smo savladali. Na našim časovima razmena ljubavi je neverovatna. Čak i oni koji su se na početku plašili konja, danas uživaju u njihovoj blizini. Na praksi funkcionišemo kao mala porodica. Učimo se saosećajnosti, ljubavi, empatiji. Kada bi druga deca, koja vole životinje znala, koliko nam je lepo, sigurno bi ovaj smer odabrala- nadovezuje se na izjavu svojih učenika Tamara Vešić.

Prepoznatljivi u Srbiji, na raspolaganju sugrađanima
U profesionalne vode konjičkog sporta SPŠ je uplovila preko Konjičkog kluba “Taur”. Tokom dve takmičarske sezone ekipa mladih preponaša postala je prepoznatljiva na republičkom nivou, dok im je najznačajnije priznanje doneo Sava Janković osvojivši titulu vicešampiona Srbije u preskakanju prepona.

Uporedo sa profesionalnim treninzima, ekonomija škole je svakog ponedeljka, srede i petka od 18 sati otvorena za naše sugrađane zainteresovane za rekreativno jahanje.
T.T.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa