28. jul 2011.28. jul 2011.
DIREKTOR REPUBLIČKE DIREKCIJE ZA ROBNE REZERVE, GORAN TASIĆ U POSETI ŠAPCU I BOGATIĆU

ŽITO JUČE - NOVAC DANAS

Republička direkcija za robne rezerve prve ugovore sa poljoprivrednim proizvođačima o otkupu ovogodišnjeg roda pšenice potpisala prošlog četvrtka u šabačkom silosu „Popović“, koji posluje u okviru preduzeća DPS „Klas Grup“. Poljoprivrednici iz Srema i Mačve potpisali su ugovore o otkupu. Po njihovim rečima, cena od 20 dinara koliko država nudi je najprihvatljivije rešenje
Direktor Republičke direkcije za robne rezerve Goran Tasić, nedavno je posetio Bogatić i Šabac i u gradu prvog klavira (silosu Popović) potpisao ugovore sa dvadesetak poljoprivrednih proizvođača koji su se odlučili da žito prodaju Direkciji. Robne rezerve imaju značajnu ulogu u ispravljanju poremećaja na tržištu i prilikom vanrednih situacija. Tasić je ovom prilikom, između ostalog izjavio da je država uz velike napore u ovom momentu bila sposobna da kupi 100.000 tona, a to je skoro 20-ti deo od ukupne ovogodišnje proizvodnje u Srbiji.
- Već dve nedelje kupujemo pšenicu za robne rezerve. Zadovoljan sam kako sve teče, kvote na teritoriji Vojvodine su ispunjene, dok u centralnoj Srbiji još uvek nisu iz opravdanih razloga zbog kašnjenja žetve. Ove godine u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede izbalansirana je korektna cena od 20 dinara, kako na domaćem tržištu, tako i u okruženju. Počela je i isplata. Smatram da naši poljoprivredni proizvođači mogu da budu zadovoljni. Očekujemo preko 15.000 tona pšenice iz robne razmene i 70.000 tona da se vrate pozajmice koje su odobravane prošle godine. Takođe, imamo pšenicu na skladištenju kod naših ovlašćenih skladištara koji su u obavezi da tu pšenicu zanove, naveo je Tasić.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa