11. avgust 2011.11. avg 2011.
KAKO SE RAZVIJAO ŠABAČKI PLIVAČKI MARATON

OD NESTAŠLUKA DO FINA KUPA

Od takmičarskog začikivanja grupe mladića, koji su odrastali na obalama Save, za protekle 42 godine Šabački plivački maraton dospeo je na listu svetskih manifestacija i ušao u FINA KUP, kao jedan od najprestižnijih. Kako su sa maratonom rasle i njegove legende
Iako je plivačka tradicija među Šapčanima duga koliko i novija istorija ovog grada, ipak se kao „rođendan“ Šabačkog plivačkog maratona uzima 1970. godina. Tog leta grupa mladića, zaljubljenika u reku Savu na kojoj su odrastali, odlučila je da „ukrsti“ snagu i da pokaže ko je najbolji plivač. Šest mladića svakodnevno je na julskoj vrućini razmišljala kako da svoju razonodu pretvore u viteško nadmetanje. Tako se rodila ideja o Maratonu! Odredili su start kod klenačke Ade i zaplivali prema plaži Starog grada. Do Ade su se odvezli vojnim čamcem, a znak za start dao je Miladin Ljujić, čovek koji je učestvovao u organizaciji svih kasnijih Maratona do 1984. godine. Njih šest zaplivalo je u istoriju manifestacije koja će Šabac ucrtati na mapu najznačajnijeg svetskog plivačkog Maratona - FINA KUPA.
Prvi na cilj ovog prvog Maratona stigao je Milorad Rajšić - Rajša, čovek koji će prerasti u zaštitni znak Maratona. Drugi je do cilja stigao Dragan Filipović-Fića, novinar, književnik i publicista. Treće mesto zauzeo je profesor Slavko Milovanović, koji je prema svedočenjima učesnika vodio sve vreme trku, ali se nije snašao u završnici, a stazu su preplivali i takmičari Vladan Pavlović, Nenad Švraka i Milan Lukić.
Ovaj prvi Maraton ostao je gotovo potpuno nezabeležen. Osim Save koja je bila nemi svedok hrabrosti i entuzijazma ovih mladića, niko nije zabeležio njihov podvig, a nije ni slutio da se iz ove obesne igre sa nepredvidivom rekom može roditi nešto veliko. A rodilo se.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa