29. april 2021.29. apr 2021.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Dan grada Šapca

Mostovi kulture spajaju

Svečano obeležen Dan grada Šapca. Kulturno-istorijska promenada kroz grad. Skulptura Rezidencijalnog programa Kulturnog centra „Dijalog“ u Savskoj aveniji. Izložba Međuopštinskog istorijskog arhiva Šabac „Trag o životu i delu - Ugledni Šapčani i Podrinci“. Šabačko pozorište i 180 godina teatarskog života. Narodni muzej Šabac poklon zbirka ,,Muzeju na dar”. Izložba „Mostovi“ Biblioteke šabačke i Škole primenjenih umetnosti
Grad Šabac 22. april obeležava svoj dan u čast sećanja na datum kada je 1867. godine poslednji turski vojnik napustio tvrđavu, a ključevi grada predati su pešadijskom kapetanu srpske vojske Lazaru Cukiću. Svoju slobodu tog aprila dobili su i Kladovo, Beograd i Smederevo, a Kneževina Srbija svoju teritoriju bez turskih garnizona i barjaka u pograničnim utvrdama.

„Dijalog“ je naziv skulpture, ali je i više od toga, jer u društvu postoje različita mišljenja, a kroz dijalog je neophodno da dođemo do rešenja kako bi naš grad napredovao u pravom smeru i bio Mali Pariz kao što je bio nekada kada smo bili prvi u svemu


Ovogodišnja proslava povodom Dana grada započela je na mestu gde se Šabac rodio i stekao nezavisnost, tvrđavi. O utvrđenju na Savi, istoriji i značaju slobode zvaničnicima Grada govorio je istoričar Dejan Živanović.

Foto: Glas Podrinja


-Tvrđava na Starom gradu je mesto gde je rođen naš grad, a 22. april je sećanje na trenutak kada je sa istog mesta i poslednji vojnik Osmanske imperije napustio grad čime je okončan period njihove vladavine u Šapcu. Na čelu ondašnje Kneževine Srbije u trenutku predaje ključeva grada bio je Knez Mihailo Obrenović, vladar sa jasnim stavom i planom za državu - istakao je Živanović.

Gradnjom mostova čovek se ostvaruje. Oni su mesto gde smo naišli na prepreku, ali nismo zastali, već smo je premostili najbolje što smo umeli. Na čoveku je da gradi i spaja


Tokom svečanog govora Živanović se osvrnuo na svedočanstva ljudi čiji članovi porodice su bili svedoci događaja iz 22. aprila 1867. godine i uspomene koje su oni njima preneli, a potomci su sačuvali za građu Međuopštinskog istorijskog arhiva tokom prethodnog veka.

Foto: Glas Podrinja


Dijalog u Savskoj aveniji
Nakon kratkog istorijskog časa čelnici grada su krenuli u svojevrsnu vremeplov šetnju kroz Šabac. Prva stanica bila je Savska avenija gde je postavljena skulptura „Dijalog“ umetnika Marka Vukše. Instalacija je deo Rezidencijalnog programa Kulturnog centra nastalog sa ciljem da se stvaralaštvo približi građanima i da savremena umetnost bude deo javnog prostora kao celina i neraskidivi deo arhitekture grada.

Foto: Glas Podrinja


-Ovo je deo našeg rezidencijalnog programa koji traje već nekoliko godina. Skulptura “Dijalog” je poslednja u nizu realizovanih. Drago mi je što je završena i postavljena do praznika našeg Grada i što je ulepšala Savsku aveniju. „Dijalog“ je naziv skulpture, ali je i više od toga, jer u društvu postoje različita mišljenja, a kroz dijalog je neophodno da dođemo do rešenja kako bi naš grad napredovao u pravom smeru i bio Mali Pariz kao što je bio nekada kada smo bili prvi u svemu. Nadam se da ćemo u narednom periodu, uz pomoć aktuelne gradske vlasti i gospodina Pajića kao gradonačelnika uspeti to da uradimo- naglasila je v.d. direktorka KC Svetlana Stanković.

Foto: Glas Podrinja


Idejna zamisao beogradskog akademskog vajara realizovana je uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije, Grada Šapca i donacije privatne kompanije. Inicijator i kustos Rezidencijalnog programa KC je istoričar umetnosti Filip Kovačević.

- Veliko mi je zadovoljstvo što se baš na Dan grada otvara ova skulptura. Inspiracija je bila lokacija, Savska avenija, kao lokacija koja spaja grad i reku, tvrđavu i grad i to vidim kao prostorni dijalog grada i reke, ali i vremenski dijalog sadašnjosti i prošlosti, a kako je ona baš na šetalištu, govorimo i o najvažnijem, dijalogu među ljudima. Umetnički, reč je o spajanju dve forme koje nisu kompatibilne, ali mogu naći zajednički jezik -rekao je autor skulpture Marko Vukša.

Foto: Glas Podrinja


Znamenite ličnosti Šapca i Podrinja
Međuopštinski istorijski arhiv Šabac za sugrađane i goste grada pripremio je postavku „Trag o životu i delu - Ugledni Šapčani i Podrinci“ o znamenitim ličnostima Malog Pariza koju prezentuje javnosti u otvorenoj galeriji na Trgu.

Pred sugrađanima su priče o gospodaru Jevremu Obrenoviću, popu Luki Lazareviću, doktorki Dragi Ljočić, dobrotvorki Stani Milanović, doktoru Andri Jovanoviću, akademiku Stojanu Novakoviću i svima onima koji su po rođenju, ili izboru stekli status Šapčana, a u razvoj grada i nacije utkali ono najbolje.

Foto: Glas Podrinja


Autorka izložbe viši kustos Gordana Filipović odabrala je istaknute pojedince i arhivsku građu pretočila u postavku, a vršilac dužnosti direktora Međuopštinskog istorijskog arhiva Jelena Mijailović svečano je otvorila izložbu pozdravljajući prisutne predstavnike lokalne samouprave na Dan grada.

Sa centralnog gradskog trga, nakon tematskog vođenja kroz postavku „Trag o životu i delu - Ugledni Šapčani i Podrinci“ rukovodstvo Šapca prisustvovalo je predstavljanju izložbe o istorijatu Pozorišta.

Veza grada i pozorišta
Šabačko pozorište svoj jubilej obeležava izložbom o 180 godina teatarskog života u gradu. Ova velika i značajna godišnjica govori o značaju dramske umetnosti za kulturnu istoriju Šapca. Razvoj grada tokom perioda moderne Srbije je priča o ekspanziji, stagnaciji, razvoju, padu, podizanju, utemeljenju, transformaciji i modernizaciji, a neraskidivo je vezan sa pozorištem i njegovom sudbinom.

Foto: Glas Podrinja


-Odabrali smo izložbu koja spaja dva važna datuma, godišnjicu prve pozorišne predstave i Dan Grada. Godišnjica Pozorišta govori o važnosti ove institucije kulture za Šabac i njegove stanovnike i celokupnu kulturnu istoriju Šapca. Izložba je svedočanstvo o načinu, praćenja, čuvanja i proučavanja prošlosti pozorišta i grada - rekao je v.d. direktora Šabačkog pozorišta Vladimir Vasilić.
Tragom teatra otkriva se i priča grada. Hronološki koncipirana izložba zasnovana je na istraživanju istoričara Ivana Doskovića uz istorijske izvore Međuopštinskog istorijskog arhiva Šabac, Biblioteke šabačke, Šabačkog pozorišta.

-Kroz izložbu je odata počast godišnjici od prve pozorišne predstave u našem kraju. Postavka obuhvata period od 1840, 1841. godine i sve do 2020, odnosno 2021. godine. Ovo je i jedna od prvih izložbi u našem gradu koja je koristila digitalnu arhivsku građu za pripremu. Kroz postavku se može videti i duh vremena koje su oslikavale pozorišne predstave - rekao je Ivan Dosković naglasivši da je raritet to što je korišćena digitalizovana građa Biblioteke šabačke i Narodne biblioteke Srbije.
Za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u oblasti kulture, povodom 180 godina postojanja i rada ova gradska ustanova kulture odlikovana je Sretenjskim ordenom trećeg stepena.

Muzeju na dar, svedočanstvo porodice
Narodni muzej u Šapcu odabrao je 22. april da novopostavljenu etnološku izložbu pod nazivom „Muzeju na dar” predstavi sugrađanima. Reč je o zbirci koju je šabačkoj ustanovi kulture darovao Gradimir Milikić iz Beograda.

Poklon zbirku čini više od 3.000 predmeta iz perioda druge polovine 20. veka koji svedoče o ličnom životu pojedinaca stasavali su u dekadama ekspanzije jugoslovenske industrije i popularne kulture što je autorku postavke kustosa etnologa Narodnog muzeja, Aleksandru Jovanović, nagnalo da definiše dva narativa i ugla posmatranja eksponata.

O značaju porodice i darivanja poklon zbirke Narodnom muzeju Šabac govorila je v.d. direktorka ustanove Jovana Stojanac.

Biblioteka mesto susreta
Biblioteka šabačka na Dan grada simbolično je otvorila postavku „Mostovi“ koja je nastala u saradnji sa Školom primenjenih umetnosti. Devetnaesti put učenici pomenute škole u hramu knjige u okviru edicije „Kultura ćirilice“ predstavljaju svoje radove i iskazuju talente.

Postavku u prisustvu čelnika grada otvorila je direktorka Biblioteke šabačke Jelena Podgorac Jovanović naglasivši da mostovi uvek spajaju, kao što to čini i dobra knjiga svojom magijom, te da je postavka posebna spona i kulture grada.

-Gradnjom mostova čovek se ostvaruje. Oni su mesto gde smo naišli na prepreku, ali nismo zastali, već smo je premostili najbolje što smo umeli. Na čoveku je da gradi i spaja, a poseban most je onaj sačinjen od knjiga - dodala je direktorka Biblioteke.

Obraćajući se prisutnima gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić istakao je da će Šabac uvek biti grad kulture, te da je posebno ponosan na ustanove koje su dale doprinos u obeležavanju Dana grada.

-Šabac jeste grad kulture i zahvalnost svim kulturnim ustanovama što su odlučili na ovakav način da učestvuju u promociji grada na njegov dan. Krenuli smo sa šabačke tvrđave gde su davne 1867. godine poslednji osmanlijski vojnici napustili teritoriju grada i predali ključeve grada i tako ga oslobodili. Kulturne ustanove ovog grada su pokazale veliku kreativnost, veliki rad i potencijal svime onim što su priredili za naše sugrađane za promociju grada Šapca. Kroz skulpturu “Dijalog” govorimo o povezivanju, o dijalogu između sagovornika. Na šabačkom Trgu smo saznali više o najznamenitijim Šapčanima koji su u vremenima iza nas promovisali grad i svojim radom omogućili da Šabac danas bude ono što jeste. U Šabačkom pozorištu, izložbom povodom 180 godina Šabačkog pozorišta retrospektivu svega onoga što je pozorište stvaralo u prethodnim decenijama. Muzej je priredio jednu sjajnu izložbu, a zaposleni su postavku priredili za sve Šapčane kako bi se podsetili da male stvari čine velika zadovoljstva. Ovaj kulturni omaž završili smo u Biblioteci gde smo videli reprezentativno izdanje i izložbu učenika Škole primenjenih umetnosti gde su napravili mostove koji spajaju, ne samo ove dve ustanove, već i kulture grada. Presrećan sam što će Šabac u vrlo bliskoj budućnosti biti još povezaniji sa drugim delovima Srbije, jer se gradi i treći most na Savi. Velika zahvalnost svim ustanovama grada, nastavićemo i dalje da ih podržavamo u radu, jer grad Šabac će biti grad budućnosti - rekao je Pajić povodom Dana grada.

Ambasador Meksika u Šapcu
U Galeriji Kulturnog centra, svečano je otvorena izložba grafika „Mnogobrojne mogućnosti linije“, grafičarke Diane Morales Galicie.

Nakon obraćanja Njegove ekselencije ambasadora Meksika Karlosa Feliksa Korone, gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić otvorio je postavku.

Ovo je treća izložba meksičkih autora koju Kulturni Šabac organizuje u saradnji sa Ambasadom Meksika i mr slikarstva Leposavom Milošević Sibinović.

Ambasadorov dolazak u grad nastavak je tradicije prijateljstva Meksika i Srbije, duge 75 godina. Ovo je njegova prva zvanična poseta Šapcu.

-Imam izuzetno snažne utiske, jer je ovo moja prva poseta od kada sam zvanično stupio na dužnost ambasadora Meksika. Ceo život ću je pamtiti ovaj dan - rekao je ambasador.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa