Info

29. april 2021.29. apr 2021.
Pripremit zemljište što je ranije moguće
TEHNIKA GAJENjA LUKA

Pripremit zemljište što je ranije moguće

Za sadnju treba upotrebiti srednje krupan arpadžik, prečnika 10-20mm. Sadi se u rano proleće čim bude moguće da se zemljište pripremi. Obično se sadi u brazdice na razmak 15 X 15 ili 20 X 10 cm
Postoje tri načina proizvodnje luka: direktno iz semena, iz arpadžika i iz rasada. Kod nas se luk pretežno gaji iz arpadžika. To je siguran i jednostavan način , ali ne i najekonomičniji. Zemljište se priprema što ranije pri čemu se rasturaju mineralna đubriva, kompleksna NPK hraniva čiji odnos treba da bude 1:2:0 ili 1:2:1. Umereno plodna zemljišta đubre se sa 60-70kg N, 120-150 kg fosfora po hektaru. Na siromašnijim zemljištima mogu se primeniti veće norme uz upotrebu kalijuma.

Za sadnju treba upotrebiti srednje krupan arpadžik, prečnika 10-20mm. Sadi se u rano proleće čim bude moguće da se zemljište pripremi. Obično se sadi u brazdice na razmak 15 X 15 ili 20 X 10 cm. Na velikim površinama, uz primenu mehanizacije, arpadžik se sadi na redove razmaknute 30 cm ili u trake sa 4-6 redova. Između traka ostavlja se razmak od oko 50 cm, a između redova u traci 20 cm. Razmak u redu je 8-10 cm. Za 1 ha potrebno je: sitnog arpadžika 300 – 500 kg, srednje krupnog 500 – 800 kg i krupnog 800 – 1000 kg. Prilikom sadnje arpadžika primenjene mašina za sadnju su vrlo uspešne, ali su prinosi ipak za 10% niži.

U toku vegetacije potrebno je zaštititi biljke od korova. Postoje vrlo efikasni herbicidi protiv korova u luku, ali i pored toga je potrebno izvršiti 2-3 okopavanja, ne samo radi suzbijanja korova, nego i radi održavanja rastresitog sloja u površinskom delu. Treba okopavati plitko i ne suviše blizu biljaka. Postoje mnogi efikasni herbicidi za useve crnog luka gajenih iz arpadžika. Pre sadnje koriste se Treflan, Župilan i dr. u dozama od 1-2.5 l/ha (u dva navrata manjom dozom i uz obaveznu konsultaciju sa zaštitarom koji vodi proizvodnju), kao i u zavisnosti od tipa zemljišta. Nakon trtiranja površinu treba obraditi prikladnim oruđem da se herbicid izmeša sa zemljom do dubine od 5-10 cm. Posle sadnje a pre nicanja dobro deluju Propaklor 8-10 l/ha, Tenoran 6-8 l/ha. Posle nicanja, kad biljke razviju 3lista, mogu se upotrebiti ovi herbicidi Mesoranil 2-3 kg/ha, Propaklor 8-10 l/ha.

Crni luk je stasao za berbu u momentu kada biljka omekša i padne po zemlji, pri čemu se vađenje obavlja kad veći deo biljaka polegne. Na većim površinama berba započinje i završava kada biljke masovno polegnu. Nasilno obaranje nesazrelih biljaka nije preporučljivo i nepotrebno je, jer na vreme izvađene lukovice dobro čuvaju ovojne ljuspe i dugo se čuvaju. Na rastresitim zemljištima lukovice se jednostavno ručno počupaju i slože u gomilice i ostave nekoliko dana da se stabla dobro osuše. Dugo stajanje isčupanih lukovica na njivi, nije preporučljivo jer može izazvati ožegotine. Posle sušenja lukovice se očiste, klasiraju, slože u letvarice i odnose pod nadstrešnicu da se dosuše.
Dipl. Inž. GORDANA REHAK PSSS Šabac

Najnoviji broj

24. novembar 2022.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa