29. april 2021.29. apr 2021.
foto: kss

foto: kss

KAJAK: OLIMPIJSKE KVALIFIKACIJE

ŠAPČANI U BORBI ZA IGRE

Grujić i Subotić u borbi za Olimpijske igre. Do Tokija Subotiću preostao još jedan korak, Grujiću dva, prvi već danas. U Segedinu je podela poslednjih viza za Igre. Grujić već nastupao na najvećem sportskom takmičenju. Pet članova Zorke vodilao bitku
Šabački kajak još je u borbi za Olimpijske igre i u konkurenciji za mesto koje se pamti čitav život, nalaze se naša dva predstavnika, Nebojša Grujić i Mihailo Subotić.

n. grujić


Učesnik Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru Nebojša Grujić, naš sugrađanin i član kluba „Zorka“ pokušaće da se i pet godina kasnije nađe na najvećoj sportskoj smotri. Disciplina u kojoj je dominirao svetom zajedno sa Markom Novakovićem (K2 200) više nije u programu Olimpijskih igara, te će put do Tokija tražiti kroz jednosed na 200 metara. Kvotu za ovu disciplinu Srbija već ima i sada se kroz dodatna „izbjanja“ i takmičenja iskazuje forma na osnovu koje selektor donosi odluku o predstavniku Srbije.

Danas, ukoliko novine čitate na dan izlaska, u Plovdivu, četiri kajakaša: Strahinja Stefanović, Marko Dragosavljević, Marko Novaković i naš Grujić boriće se za mesto na Svetskom kupu u Segedinu sredinom maja i samim tim i ukazati ko je u najboljoj formi i ko može najviše na dalekom istok. Mesta u Segedinu ima za dva kajakaša, u Japanu za jednog.

Pre pola decenije u Brazilu, Marko Dragosavljević, onda član šabačkog kluba, izborio je godinu dana ranije kvotu za Srbiju, no u „izbijanju“ je poražen od Marka Novakovića, te je on predstavljao Srbiju na Igrama, dok je ovaj put Stefanović izborio pravo Srbiji da ima reprezenta u sprinterskoj disciplini. Svetski kup je zakazan od 14 do 16. maja.

m. subotić


Mladi Mihailo Subotić bi mogao da bude naš predstavnik u posadi dvoseda na 1.000 metara. Zajedno sa iskusnim Ervinom Holpertom iz Bezdana, pobedio je u nadmetanju dvoseda na kilometarskoj deonici i tako su izborili plavo da se u Mađarskoj bore za Tokio 2021. Uz njih još šest posada je vodilo borbu za samo jedno mesto i tandem koji nije dugo zajedno uspeo je da porazi već slavni dueo Milenko Zorić – Marko Tomićević i zasluži mesto na poslednjem predolimpijskom koraku.

-Uspeli smo da pobedimo Marka i Batu, velikane ovog sporta, srebrne olimpijce i ova pobeda je za mene neverovatna. To su naši idoli, neko prema kome smo se ugledali, čast je biti u njihovoj konkurenciji. Olimpijske igre su san i nastavljamo dalje, nadamo se da će biti prilike za radost i posle Segedina – rekao je Subotić.

Među sedam posada bila su još tri člana šabačke ekipe, mlađi seniori i juniori. Branko Lagundžić je veslao sa Džombetom, dok su klupske kolege Veljko Dovragović i Luka Manjenčić bili u istom čamcu.
U K2 1.000 iz Rija je stilo srebro pre pet godina, doneli su ga Tomićević i Zorić, onda član „Zorke“, dok ih je sa trenerske pozicije predvodio Šapčanin Miroslav Aleksić. Dokvalifikacije u Segedinu su zakazane za 12. i 13. maj.
foto: kss
D. B.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa