20. maj 2021.20. maj 2021.
Ništa ne uspeva tako dobro kao uspeh
Vera Marđokić Simić zamenica predsednika GO ZZS Šabac

Ništa ne uspeva tako dobro kao uspeh

Srbija, zemlja bez identiteta, dovedena do propasti u svakom smislu. Kako ljudskom, tako i ekonomsokom, obrazovnom, kulturološkom, socijalnom, nacionalnom kontekstu. Nemamo ništa od pobrojanih stavki, s tim da je redosled nabrajanja, kao i redosled prioriteta istih na svakome od nas.
Kao ljudi smo do te mere poraženi bahatošću i drskošću kojom smo okupirani svakodnevno, da sedimo nemi u svojim kućama u neverici da li je ono što nam se svakodnevno servira realnost ili satira dostojna samog Domanovića. Poniženi smo platom od koje ne može da se preživi mesec (ako smo srećni da je uopšte imamo). Poraženi smo svaki put kada otvorimo frižider i shvatimo metodom očiglednog primera kako „zlatno doba“ funkcioniše. U skladu sa tim ne postoji razlog da se čudimo što vakcinacija košta 3000 dinara, a glas na izborima kesu makarona. Mi pristajemo jer smo poraženi, melanholični i poniženi. Zato ćutimo o Jovanjici, Krušiku, Jagodini, rušenju u Sava Mali. Uplašeni za golu egzistenciju ćutimo i trpimo i u tome smo odlični. Deviza iz Andrićeve proze koja oslikava stanje svesti spletkama odvedenog u tamnicu vezira Jusufa, a glasi: „ U ćutanju je sigurnost “ u Srbiji u 21. veku dobija svoje potpuno značenje.

Treba nam ozbiljnijih ponuda od toga. Treba nam ponuda iza koje ćemo svi stati – ujedinjeni. Treba nam ponuda koja nam neće objašnjavati koliko je ovaj režim opak, to znamo i sami. Treba nam rešenje i opozicija koja pokazuje zrelost i ozbiljnost da se uhvati u koštac sa svim problemima, pa i sa tim da bira i bude birana


Sada možemo da pogledamo i alternativu, da je pažljivo posmatramo i shvatimo da nam se i dalje ne vraća vera da bilo šta možemo da učinimo ili promenimo. Razlozi su jednostavni. Mi smo iscrpljeni, uplašeni i poniženi, nemamo motiv, a opozicija nam ne daje valjan razlog da se trgnemo iz te anesteziranosti koju je ovako brutalna vlast svesno proizvela. Koga bi motivisalo da glasa za nečijih 5%, 6%,ili 7%, koliko god, nedovoljno je. Treba nam ozbiljnijih ponuda od toga. Treba nam ponuda iza koje ćemo svi stati – ujedinjeni. Treba nam ponuda koja nam neće objašnjavati koliko je ovaj režim opak, to znamo i sami. Treba nam rešenje i opozicija koja pokazuje zrelost i ozbiljnost da se uhvati u koštac sa svim problemima, pa i sa tim da bira i bude birana. Tu je suština. Želja da se učestvuje u nečemu konstruktivnom i nečemu što pokazuje da se moj glas računa, da ne vredi 3000 dinara ili kesu makarona. Da vredi onoliko koliko ja , kao čovek, misaono i civilizovano biće zaista mogu da doprinesem.
I kada razmislim, to nije ni 5% nije ni 10%, to je pobeda.
Pojavilo se vrlo elegantno i jednostavno rešenje – PREDIZBORI. Ideja koja je za nas nova, ali u nekom drugim zemljama se pokazala kao efikasna, demokratska i pobednička. Pre svega mislim na poraz Orbana u Budimpešti , kao i Erdogana u Istanbulu, od kandidata koje su iznedrili upravo predizbori.
Taj recept je dobar i uspešan zato što svi mi, zainteresovani građani, biramo sami svog kandidata ( politiku ili listu ). A onaj koji je zadobio naše poverenje ponudom koju je predstavio i političkom zrelošću da izađe pred građane koji treba da ga podrže, postaje zajednički kandidat. Kada svi mi , zajedno, odaberemo nekoga tema više nije 5%, tema je pobeda. Zato što smo ujedinili opoziciju oko jedne ideje ili jednog kandidata. A to je preduslov za pobedu u razmišljanjima svakoga od nas.
Benefiti su mnogostruki. Više ne razgovaramo o Vučiću, nego o tome što nam se nudi kao relevantna alternativa. Razmišljamo o tome da ćemo se ujedinjeni boriti da naš kandidat pobedi i na redovnim izborima, jer na predizborima već jeste, a znamo da ništa ne uspeva tako dobro kao uspeh.
To je ideja koja u potpunosti menja perspektivu. Stvar u kojoj mi odlučujemo i imamo kontrolu. Predizbori nam vraćaju u ruke odluku o tome kako ćemo živeti, a samim tim i veru da znamo šta je za nas dobro. Na taj način se iz dubokog sna svakodnevnog života podiže uspavani građanin. Mi postajemo centar političkih odluka, ne donosi ih više niko u naše ime. Decentralizuje se moć i vraća se demokratičnost nama kojima i pripada – građanima ove zemlje.
Za to se vredi boriti i sa tim se može pobediti.
Vera Marđokić Simić

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa