20. maj 2021.20. maj 2021.
Nagrade su dokaz dobrog koncepta
Muzička škola „Mihailo Vukdragović“

Nagrade su dokaz dobrog koncepta

„Muzika izražava sve ono šte se ne može izraziti rečima, a ne sme ostati neizrečeno.” (Viktor Igo)
Muzička škola Mihailo Vukdragović tokom ove školske godine beleži značajne uspehe na takmičenjima. Profesori učenici, timskim, predanim radom ovenčani su sa više od 180 nagrada i priznanja na državnim i međunarodnim takmičenjima. U vremenu pandemije i onlajn nastave ova obrazovna ustanova zadržala je kvalitet i nastavila sa nastavnim procesom uz poštovanje svih preventivnih mera.
-Izazovi tokom školske godine su bili veliki. Nagrade su dokaz da je rad u teškim uslovima ipak imao dobar učinak i da je dobro koncipiran. Naravno, onlajn nastava ne može da zameni živi kontak i interakciju profesor-učenik. Trudili smo se da i grupne časove realizujemo na adekvatan način. Zavod za javno zdravlje nam je omogućio da vežbamo u manjim grupama, uz poštovanje svih preventivnih mera. Profesori su radili u malim grupama, često dodatno i van radnog vremena kako bi mogli da se posvete učenicima - ističe direktorka škole Sonja Živković i dodaje da se nada da će naredni prediod doneti bolje epidemiološke prilike, te da će učenici nastupati pred publikom.

Imamo odličan nastavni kadar koji može mnogo toga da učini. Njihovim posvećenim pristupom mogu biti ponosni roditelji, škola, a potom i grad


-Želja i cilj nam je da imamo više aktivnosti kada je koncertna delatnost u pitanju kako bi naši učenici imali priliku da nastupaju u drugim gradovima. Važno je da su profesori i deca veoma motivisani i da žele da rade. Imamo odličan nastavni kadar koji može mnogo toga da učini. Njihovim posvećenim pristupom mogu biti ponosni roditelji, škola, a potom i grad, jer su nagrade ono po čemu postaje i grad poznat.
Entuzijazam, stručnost i posvećenost ističe kao vrline predavača Muzičke škole.
-Imamo mlade profesore koji su ambiciozni i promovišu školu, decu i svoj rad na takmičenjima. Deca mogu svoj rad da uporede sa drugom decom kada izađu iz svojih učionica i sigurne zone. Smatram da su takmičenja dobar način da se oslobode treme. Nije nagrada najvažnija, ali treba da spoznaju i taj segment. Imamo primere kada su deca uz podršku, trud i rad postizala izuzetne rezultate. Kao primer možemo navesti flautistkinju Janu koja je imala priliku da nastupa u Karnegi hol dvorani, što je veliki uspeh. Ona je to uspela u ranom uzrastu. Koleginica koja je pripremala Janu imala je čast i zadovoljstvo da bude deo kompletne priče. Naravno da su iskustva različita, ali je važno proći i nastupe i takmičenja. Ponekad se deca vrate sa takmičenja razočarana, jer nisu postigla željeni uspeh, no, to je deo procesa i vežbe izgradnje ličnosti. Važno je da steknu sigurnost kada je scena u pitanju, bez obzira da li će kasnije nastaviti da se usavršavaju u domenu muzike. Sigurnost i samopouzdanje koje steknu će im značiti u različitim segmentima života.
Direktorka smatra da muzika decu uvodi u čaroban svet mašte, te da od najranijeg uzrasta treba da budu vođeni tonovima i melodijama. Kroz igru mališani najbolje uče, a muzičko zabavište im pomaže u tome.
-Muzičko zabavište je dokaz da treba početi od ranog uzrasta sa muzikom. Naravno da postoje teorije kako ih u ranom uzrastu ne treba opterećivati. Ipak smatram da sa muzičkim obrazovanjem treba početi ranije. Treba naglasiti da to ne podrazumeva nametanje sviranja instrumenta, već odrastanje uz tonove i uključivanje u muzičku bajku. Već sa četiri godine možemo da ih uvodimo u svet melodija. Od četvrte do šeste godine je idealan period da dete čuje/sluša kompoziciju klasične muzike, prilagođenu uzrastu. Kroz igru mogu da se upoznaju sa instrumentima, zvukom i nauče određene pojmove. Deca se vezuju za nastavnike i naša dužnost je da osetimo i prepoznamo senzibilitet deteta i usmerimo ga na pravi način.
Pogrešno je uverenje da svršeni đaci Muzičke škole imaju samo jedan obrazovni put, ka Akademiji.
-Deca koja završe Muzičku školu imaju širok spektar mogućnosti upisa na fakultete u domenu društvenih nauka. Ne moraju isključivo biti opredeljena ka Muzičkoj akademiji – pojašnjava direktorka Muzičke škole.
Škola nastavlja putem uspeha, a ovog vikenda bila je organizator 25. Međunarodnog takmičenja mladih pijanista.
-Predstoje nam brojna takmičenja i Republički festival na koji odlazimo kao ekipa. Mislim da smo jedna od najboljih škola, nadam se da ćemo biti najbolji u Srbiji. Ljudi su željni da čuju muziku uživo. Zvuk uživo budi emocije ima magiju da vraća uspomene, da slušaoca vodi kroz vreme i prostor bez ograničenja i taj direktan dodir umetnosti i konzumenta je nezamenljiv, a baš period bez njega ukazuje koliko je važan.

M. Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa