24. jun 2021.24. jun 2021.
Izostanak reakcije gori od batina
Iz ugla žrtve verbalnog i fizičkog nasilja

Izostanak reakcije gori od batina

Ako mi se nešto desi svi će znati ko je kriv. Kada tuče mene zbog toga što ga nerviram, verovatno, kako će se ponašati jednog dana prema ženi i deci ili prema nekome ko mu se nešto zameri? On nije samo po mene opasan, nego i po druge, ističe Goran
Mladi Goran Dimitrijević iz Slepčevića poznat je mnogima u gradu. Aktivno volontira i učestvuje u brojnim dešavanjima u Šapcu. Radi u Prihvatilištu za pse i veoma je posvećen zaštiti i pomaganju životinjama. Neki ga u ovome podržavaju, ima i onih koji ne gledaju blagonaklono na to, ali prosto je nepojmljivo da Goran bude žrgva verbalnog i fizičkog nasilja koje, tvrdi, ničim nije izazvao. Posebno je poražavajuće što je nasilju bio izložen pred građanima koji na to uopšte nisu reagovali.
Goran kaže da mladića iz Štitara zna već godinama, ali samo iz autobusa i da već neko vreme primećuje da ga čudno gleda. Navodi da je sve počelo nedavno u Ševaricama.

-Bio sam na biciklu, on me je pozvao da dođem. Kada sam došao on je počeo da viče na mene i da psuje. Uplašio sam se i pokušao da odem, ali je on uhvatio moje biciklo pozadi, povukao ga i ja sam pao. Nikada nisam nikoga udario i ne želim da se tučem sa nekim. Tada mi je zapretio ubistvom ako to prijavim policiji. Otišao sam do obližnje pumpe i pozvao policiju. On mi je na Fejsbuku slao poruke da se vratim. Naravno, nisam se vratio. Pitao sam ga zašto me je udario, on mi je napisao da misli da sam mu jednom opsovao majku, priča Goran.

Iako je pokrenuo postupak protiv nasilnika, kaže da je odustao od njega jer nije video svrhu. Želeo je da se sve završi mirnim putem.

-Posle nekoliko dana izlazio sam iz Veterinarske stanice sa drugaricom volonterkom. Video sam njega da ide ka meni i preti mi. Ponovo sam bio na biciklu i krenuo da bežim, a on me je jurio. Mnogo sam se uplašio. Mnogo ljudi je bilo tu i niko nije reagovao. Pozvao sam policiju, dao izjavu i rekli su mi da ih opet zovem ako me ponovo napadne, navodi Goran.

Kaže da se situacija ponovila već sledećeg dana u Gospodar Jevremovoj ulici. Gurao je biciklo pored sebe kada ga je neko potapšao po ramenu.

Ono što je posebno porazno nije pojedinac, nego ostali građani koji su nemo posmatrali maltretiranje mladića i niko ni glas nije podigao


-Video sam njega i pitao me je zašto sam ga prijavio. Pokušao sam da mu objasnim da možemo sve da rešimo na miran način i da svako nastavi svoj život. Udario me je po leđima, psovao, vređao i na nacionalnoj osnovi. Pobegao sam u zgradu Policije i dežurni policijac mi je rekao da pozovem Policiju i prijavim. Nazvao sam ih i rekli su mi da ostnem tu, jer sam tu zaštićen i sačekam. Došli su i dao sam izjavu. Otišli su da ga potraže, ali ga nisu našli prema mom opisu, objašnjava Goran.
Kaže da je na putu ka kući otišao do njegove kuće gde je pričao sa njegovom babom. Želeo je da zna kako su ga vaspitali kada može nekoga da tuče bez razloga.

Nakon toga sreli su se još jednom i usledile su nove pretnje. Goran kaže da će ga posle svega ipak tužiti.

-Ako mi se nešto desi svi će znati ko je kriv. Kada tuče mene zbog toga što ga nerviram, verovatno, kako će se ponašati jednog dana prema ženi i deci ili prema nekome ko mu se nešto zameri? On nije samo po mene opasan, nego i po druge, ističe Goran.

Ono što je posebno poražavajuće nije pojedinac, nego ostali građani koji su nemo posmatrali maltretiranje mladića i niko ni glas nije podigao. Nažalost, ni to nije izolovana pojava nego je postalo uobičajeno da svako “gleda svoja posla” kada su ovakve stvari u pitanju. Za neke druge i previše volimo da virimo u tuđe dvorište, tuđi tanjir i vidimo trn u tuđem oku.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa