24. jun 2021.24. jun 2021.
posebno priznanje za dragana  đermanovića

posebno priznanje za dragana đermanovića

OBELEŽEN SVETSKI DAN DOBROVOLjNIH DAVALACA KRVI

PRIZNANjA ZA NAJHUMANIJE

Pojedinačna priznanja za 35 puta datu krv uručena su Spomenci Petrović, Slavku Bajiću, Živoradu Božiću i Branku Sofraniću. Dobitnik priznanja za 50 puta datu krv je Milan Glumac, sekretar Crvenog krsta Koceljeva, koji je istakao da je svaki put kada je bio u prilici da bude davalac bio zadovoljan što je nekome pomogao
Prošle nedelje je u sali opštinske uprave u Koceljevi, povodom obeležavanja Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, organizovan prijem i uručena priznanja za najhumanije pojedince i organizacije koje su dale doprinos u omasovljenju i organizovanju akcija dobrovoljnog davanja krvi u toku prošle i pretprošle godine.

Pojedinačna priznanja za 35 puta datu krv uručena su Spomenci Petrović, Slavku Bajiću, Živoradu Božiću i Branku Sofraniću. Dobitnik priznanja za 50 puta datu krv je Milan Glumac, sekretar Crvenog krsta Koceljeva, koji je istakao da je svaki put kada je bio u prilici da bude davalac bio zadovoljan što je nekome pomogao.

–A zadovoljan sam i što sam zdravstveno dobro i u prilici da budem davalac. To mi je veoma važno i nadam se da će me zdravlje poslužiti da mogu što je duže moguće da budem u toj ulozi. Počeo sam da dajem krv na radnoj akciji i tada nisam imao još 18 godina ali sam se provukao i bio oslobođen odlaska na trasu- seća se pedesetpetogodišnji Milan i dodaje da je potom ovaj čin za njega postajao sve bitniji.

–Voleo bih da davanje krvi postane deo opšte kulture. Davanje krvi jeste na neki način podvig ali je važno da postane jedna svakodnevna, rutinska, uobičajena stvar, da se ljudi ne sete davanja tek kada njima ili nekome iz njihovog okruženja krv zatreba.

U bazi koceljevačkog Crvenog krsta trenutno je registrovano oko 850 dobrovoljnih davalaca krvi svih uzrasta. U njoj su se našli svi oni koji su bar jednom učestvovali na nekoj od akcija i dali krv. Baza se redovno ažurira i iz nje se u poseban deo pasivnih davalaca prebacuju svi oni koji su stariji od 65 godina i više ne mogu na ovaj način iskazati svoju humanost. Statistika pokazuje da se prilikom svake akcije poziv za davalaštvo uputi na oko 450 adresa te da se na njega odazove desetak odsto.

HUMANOST POSTOTI PUT
Posebno priznanje uručeno je Draganu Đermanoviću Đelu, najhumanijem među nagrađenima, koji je svoju humanost u oblasti dobrovoljnog davalaštva krvi pokazao na delu sto puta. Prvi put je to učinio u vojsci pre četiri decenije.

–Bilo je to u Zagrebu a kasnije na radnoj akciji u Jasenovcu. Potom sam davao krv u Republici Srpskoj i u Srbiji preko Asocijacije društava dobrovoljnih davalaca krvi “Kosovski božur”- kaže Đele i dodaje da je krv davao u 30 gradova i sela.

Stizao je u Prištinu, Jagodinu, Beograd, Valjevo i Šabac, Loznicu, Modriču, Bjeljinu, Sombor, Lopare, Veliki Zvornik, Ugljevik, Banju Koviljaču, Tršić, Brankovinu, Tekeriš, u Divce...Na akcije u koceljevačkoj opštini uvek se odazivao.

Poznaje, priča, ljude koji su krv dali i duplo više puta od njega ali ne i one koji su učestvovali na akcijama u tolikom broju mesta.

Njegova humanost još više dobija na značaju zbog činjenice da ima negativan rezus faktor. Tako je jednom prilikom dao obećanje doktorki u beogradskom Zavodu za transfuziju krvi tokom humanitarne akcije Sindikata Nacionalne službe zapošljavanja koja je najpre htela da ga odbije zbog prehlade, a potom se, pošto je videla krvnu grupu, predomislila.

–Rekla mi je da me je sam Bog posla jer su im javili da nemaju nijedne boce u rezervi a da popodne imaju zakazanu operaciju jedne trudnice čijoj bebi treba upravo ta krvna grupa. Kao što ni sada ne znam, ni tada mi nije bilo jasno zašto je toliko značajan taj faktor, ali sam joj obećao da ću, kad je već tako, 100 puta dati krv. Hvala Bogu na zdravlju, pa sam uspeo da to i ispunim. Moja krvna grupa je dosta retka, AB negativna. Kažu da je ima svega 4 posto populacije i zaista nisam ni sreo davaoce sa ovom krvnom grupom koji imaju veći broj davanja od mene- ističe Dragan.

Putem humanosti krenuo je i njegov sin Goran koji je bio kraj oca i prilikom jubilanog davanja krvi što je Đermanoviću bilo posebno važno. On je poručio da je bolje davati nego moliti a mladima je poželeo da ga prevaziđu ne samo u ovom kraju gde je osnovao “KLUB 100”, već u celoj zemlji.

ŠIROKO SRCE
Kolektivno priznanje “Široko srce” za najveći broj davalaca na akcijama u toku godine u konkurenciji naseljenih mesta uručeno je selu Družetić za 2019.godinu kao i Svileuvi za prošlu.
U kategoriji preduzeća, ustanova i kompanija ovo priznanje za 2019.pripalo je fabrici “Karina moda”, dok je dobitnik “Širokog srca” za 2020.kompanija “Rauh”.

U kategoriji obrazovnih ustanova ono je uručeno Srednjoj školi Koceljeva dok je Društvo dobrovoljnih davalaca krvi dobitnik u kategoriji udruženja građana.
V. Bošković

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa