24. jun 2021.24. jun 2021.
Put ka boljem obrazovanju

Možemo li bolje

Mnogo puta sam se upitao šta li bi se desilo kada bi neko treći poželeo da istestira đake širom naše Srbije. Iz nekog predmeta, u školama istog tipa. Pa te rezultate uporedi sa onim što piše u njihovim dnevnicim a i svedočanstvima. Verovatno bi bio dočekan neprijateljski, a za eventualni nesklad bi svim akterima ove drame bio kriv neko drugi.

Postavlja se pitanje ko je tu prvi i šta mu je činiti da ovaj scenario ne bude noćna mora prosvetnih radnika.

Mislim da je prvi Zavod za unapređenje vaspitanja i obrazovanja, koji treba da, uz pomoć države i svih njenih prosvetnih radnika,učini konačno ovu početnu pomisao o testiranju običnom i dobronamernom.
Za početak da školama takve testove šalje tromesečno, sa ključem ocenjivanja, koji bi pomogao i u famoznom i nikad ostvarenom “usaglašavanju kriterijuma”. U sastavljanje testova i ključeva ocenjivanja da na najbolji način uključi stručna veća, kao i da iskoristi iskustva zemalja čije se obrazovanje smatra uglednim.

Tromesečnim testom proveravalo bi se znanje iz jednog predmeta, stečeno u jednom tromesečju u školama i usmerenjima istog tipa. Sve škole koje učestvuju bi ga realizovale u jednom ili više odeljenja i, po završetku, dobile sumarani rezultat na nivou republike.Testova bi bilo kad i koliko je moguće, bar u početku.

Siguran sam da bi se u stručnim razgovorima na ovu temu čulo mnogo dobrih ideja.
Rezultati testiranja da ne budu sudbonosni za učenike i njihove profesore, nego put kojimće se ocenama i svedočanstvima vrati validnost i sjaj, koji valjda svi želimo.

Verujem da bi se, stečenim iskustvima, predložena početna strategija ozdravljenja ocena i stvarnog uspeha naših učenika (tromesečni nacionalni testovi), vremenom promenila i učvrstila na najbolji način. Uviđanjem značaja ozdravljenja srpske prosvete učinili bismo značajan korak ka ukupno boljoj poziciji Srbije u svetu.
Siniša Mozetić, Resorni odbor za prosvetu, ZZS Šabac

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa