24. jun 2021.24. jun 2021.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Biblioteka šabačka

Ankino veče muzike

Anka Obrenović (1821 -1868), prva šabačka princeza, nesvakidašnja žena za vreme u kom je živela. Stekla je dobro obrazovanje za tadašnje prilike (učitelji Hristina-Tina i Dimitrije Tirol). Poznavala je nemački i francuski jezik, prevodila, svirala „gitar“ i klavir. Prva je odbacila narodnu nošnju i obukla se po poslednjoj bečkoj modi, imala evropski nameštaj, a bila su čuvena njena literarna posela i balovi
U dvorištu Biblioteke šabačke upriličeno je veče muzike i naracije o prošlim vremenima, pod nazivom „Portret jedne dame u mladosti“, povodom 200 godina od rođenja Anke Obrenović, prve šabačke princeze.

Gradski hram knjige važan jubilej obeležio je na Svetski dan muzike i time potvrdio da je muzika veoma važan segment kulture i društva, kako za Šabac u prošlosti, tako i danas.

-Što više gledamo u prošlost, to dalje vidimo u budućnost. Tradicija nije samo prah prošlih vremena, već prenošenje plamena u budućnost. Tradicija nije samo okoštala slika prošlosti, već sve ono što činimo i stvaramo uspomene od kojih će budući živeti. Tradicija nije samo iluzija trajanja i istrajavanje, već se trudimo da stvorimo nešto što će nas nadživeti. Tradicija nas spaja i povezuje, zbog toga je i poštujemo i trudimo da stvorimo i damo bar mrvicu onoga što su prošli dali - rekla je direktorka Biblioteke šabačke Jelena Podgorac Jovanović.

Priču o prvoj varoši Srbije i Ankinom odrastanju Aleksandre Erdevički Tomić pratili su mladi pijanisti i oktet gitara, učenici Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“. Kroz čarobne note devetnaestog veka dočarali su su sećanje na vreme Ankinog detinjstva.

Foto: Glas Podrinja


-Značaj njenog stvaralaštva nije toliko poznat u javnosti. Biblioteka šabačka je želela da uz posebno osmišljen informativni katalog, koji je nastao u saradnji sa umetničkom grupom Kombinart, uputi na sav Ankin doprinos u razvoju ženskog obrazovanja kao i da istakne bitnost njene književno-umetničke zaostavštine - ističe autorka programa Aleksandra Erdevički Tomić uz osvrt na period kada je gospodar Jevrem boravio u varoši.

- Šabac je nadaleko bio poznat po prvinama koje su oslikavale Jevremovu viziju moderne Srbije, a Anka je odrastala u varoši koja se oslobađa turskih stega i ide ka Evropi. Dom Obrenovića bio je mesto okupljanja učenih ljudi tog vremena, a prva šabačka princeza je tada uvidela značaj obrazovanja za napredak i razvoj društva.
M. Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa