11. april 2024.11. apr 2024.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

60. Festival ,,Joakim Vujić“

Gospođa ministarka u selekciji

„Moj ovogodišnji izbor predstava za ovaj festival ne treba posmatrati kao najiskreniju želju da budu odabrani oni koji se u ovakvim okolnostima bore da se vrate na staze na kojima su pozorišta zajednice nekad bila, već da se vrate dobrim pričama koje su osnov za svako dobro dramsko pozorište, na priče koje bi trebalo da izazovu određeno uzbuđenje i promišljanje“
60. Festival ,,Joakim Vujić“, ove godine biće održan u Užicu od 13. do 20. maja u okviru programa “Užice-Prestonica kulture Srbije 2024”, a među odabranim predstavama je i „Gospođa ministarka“ Šabačkog pozorišta u režiji Olje Đorđević.

Ovogodišnji selektor Zoran Stamatović odabrao je sedam predstava za predstojeći Festival nakon odgledane 24 predstave ističući da u vreme nevolja ohrabruje što teatar i dalje živi.

Pored predstave Šabačkog pozorišta selektor je odabrao „Putujuće pozorište Šopalović“ u produkciji Narodnog pozorišta Užice; „Ljudi bez grobova“ u koprodukciji Regionalnog pozorišta iz Novog Pazara i Beogradskog dramskog pozorišta; „Režim ljubavi“ produkcija Kruševačko pozorišta; „Bog masakra u produkciji Kraljevačkog pozorišta; „Koštana“ u produkciji Narodnog pozorišta iz Niša i „Bure baruta“ u izvođenju Knjaževsko – srpskog teatra iz Kragujevca.


-U vreme nevolja kada, osim golog preživljavanja naših pozorišta, koja u trpljenju i strahu uprkos svemu stvaraju, svesni da ako za trenutak zastanu, kakvu bi beskrajnu pustinju ljudskog bitisanja stvorili, svakako je hvale vredna svaka premijera, svaka održana proba, koja se desi u ovim teatrima u uslovima i okolnostima u kojima su nastajale. Raduje činjenica da ipak postoje oni koji se ne mire sa postojećim stanjem pronalazeći motivacije da uprkos svemu stvaraju. Moj ovogodišnji izbor predstava za ovaj festival ne treba posmatrati kao najiskreniju želju da budu odabrani oni koji se u ovakvim okolnostima bore da se vrate na staze na kojima su pozorišta zajednice nekad bila, već da se vrate dobrim pričama koje su osnov za svako dobro dramsko pozorište, na priče koje bi trebalo da izazovu određeno uzbuđenje i promišljanje.

Susrete profesionalnih pozorišta Srbije “Joakim Vujić”, smotru pozorišnih predstava u Republici Srbiji južno od Beograda osnovali su 1965. godine predsednici opština u kojima su postojala profesionalna pozorišta: Zaječar, Kragujevac, Niš, Užice, Šabac, Leskovac, Pirot i Priština. Nešto kasnije im se pridružio Kruševac, 1997. godine Vranje i Kraljevo, a od 2009. godine i Lazarevac. Smotra ili festival najboljih predstava profesionalnih pozorišta u Srbiji održava se u maju mesecu, svake godine u drugom gradu, a organizuje ga tamošnje pozorište.
M.Ž.B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa