Info

25. april 2024.25. apr 2024.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

90 godina Narodnog muzeja u Šapcu

Obeležavanje jubileja

Cilj izložbe „Muzejske akvizicije 2012-2023“ je da se ukaže na značaj i potrebu za sistematskim dopunjavanjem muzejskih zbirki. Postavkom Muzej obeležava značajn jubilej, 90 godina od osnivanja prve zbirke. Autori izložbe koja je otvorena
do 12. maja je tim kustosa
Izložbom muzejskih akvizicija, Narodni muzej u Šapcu obeležava značajan jubilej devedeset godina od osnivanja zbirke. Formiranje kolekcija- evidentiranje i čuvanje materijalne kulturne baštine, kao i njegovo izlaganje i interpretiranje, predstavlja osnovnu delatnost muzeja, navode iz ove gradske ustanove kulture. Ukupan broj predmeta koje je Muzej sakupio, sačuvao, rekonstruisao i o kojima brine je raspoređeno u dvadeset tri zbirke i jedan legat i broji više od 20.000.

Foto: "Glas Podrinja"


-Izložba akvizicija je prilika da građanstvo razume koliko je doprinos svakog pojedinca bitan da se muzejske zbirke razvijaju, napreduju i uvećavaju. Pokloni i otkupi istovremeno su važni kako za muzej, kao ustanovu koja baštini i prezentuje kulturno materijalno nasleđe jedne zajednice, tako i za pojedince, koji se poklanjanjem predmeta muzejima čuvaju od zaborava. Izložba je pripremana vrlo detaljno, sa ciljem da ispoštuje savremene principe muzeološke delatnosti i da istovremeno uz multimedijalne sadržaje, bude zanimljiva, atraktivna i edukativna svim generacijama koje su u prilici da je posete- pojašnjava arheolog Gordana Ković.

Foto: "Glas Podrinja"


Likovna zbirka broji više od 1.000 predmeta
Istoričarka umetnosti Tatjana Marković ističe da je likovna zbirka Narodnog muzeja u Šapcu formirala se od samog nastanka Muzeja, a razvijajući se tokom decenija, i danas sa preko hiljadu artefakata predstavlja značajan deo baštine koju čuva ova ustanova kulture.

Zamenik gradonačelnika Šapca Milan Mačvan pozvao je sugrađane da posete Narodni muzej u Šapcu i izložbu povodom važnog jubileja.


Foto: "Glas Podrinja"


-Tokom godina koje obeležavamo ovim akvizicijama prinovljeno je devedeset dela umetnika koji su stvarali od početka dvadesetog veka do danas za Likovnu zbirku, šest za Zbirku primenjene umetnosti, a formirana je i nova - Poklon zbirka Milikić Raletić”, nastala zahvaljujući prepoznavanju značaja očuvanja nasleđa. Poklon zbirka, u kojoj se nalazilo 220 predmeta od kojih je 189 inventarisano a preostali evidentirani i smešteni u studijsku zbirku, jedinstveno je i neponovljivo nasleđe umetnice Mare Lukić Jelesić. Osim slika, akvarela, crteža, skicen blokova, tu su i razne intimne stručne zabeleške, foto albumi, pisana građa, knjige, razglednice, dirljivi ratni dnevnik - naglasila je Tatjana Marković i dodala da su za ustanovu kulture od izuzetnog značaja pokloni darodavaca.

Foto: "Glas Podrinja"


-Obaveza i nužnost da se nasleđe očuva ogleda se i u konzervaciji umetničkih dela, te je tokom prethodne decenije više desetina slika prošlo neophodne tretmane zahvaljujući projektima podržanim od strane Ministarstva kulture i Grada Šapca. Velika zahvalnost svim navedenim donatorima i autorima koji su svoje radove ustupili za Likovnu zbirku, izražava se i publikovanjem i priređivanjem izložbi koje, između ostalog, imaju za cilj da promovišu neupitne vrednosti i ukoliko su ovog tipa, s posebnim pijetetom prema poklonodavcima i prijateljima muzeja.

Foto: "Glas Podrinja"


Etnološka zbirka vredno svedočanstvo vremena
Etnolog Aleksandra Jovanović navodi da je Etnološka zbirka Narodnog muzeja Šabac je u periodu od 2012. do 2023. godine značajno obogaćena brojnim poklonima.

-Pozvao bih sve Šapčane i Šapčane da iskoriste priliku i posete Muzej, aktuelnu postavku i pogledaju sve ono što je ova ustanova kulture u proteklih deset godina učinila na polju zaštite kulture i čuvanja vrednih predmeta.


-Pored predmeta druge polovine 20. veka (dečje igračke, garderoba, obuća, modni aksesoar, predmeti od domaće radinosti rađeni tehnikom kukičanja (heklanja) i industrijski proizvodi. Na 100-godišnjicu stradanja Šapca u Prvom svetskom ratu, 2014. godine Gradimir Milikić iz Beograda je Narodnom muzeju Šabac poklonio više od 3 000 predmeta.

Foto: "Glas Podrinja"


Istorijska zbirka čuva predmete velikana
Istoričar Branislav Stanković navodi da su posebnost istorijske zbirke predmeti koji su pripadali značajnim ličnostima koje su svojim životom i radom prevazišle ne samo okvire našeg grada već i zemlje.

Foto: "Glas Podrinja"


Postavka je realizovana povodom Dana grada Šapca i devet decenija osnivanja zbirke na šta su posebno ponosni, naglasila je direktorka Narodnog muzeja u Šapcu Mirjana Perić.
-Ovogodišnju izlagačku sezonu posvećujemo devedesetogodišnjici od snivanja prve zbirke. Iako je zvanično samo jedan autor potpisan, izložba je rezultat rada kompletnog kolektiva. Pozivam sve da dođu, pogledaju postavku i uživaju u magičnoj izložbi.


-Moram pomenuti ratnog fotoreportera i urednika ilustracije američkog časopisa Njujork Herald Ristu Marjanovića, zatim filozofa i profesora pravnog fakulteta dr Mihaila Đurića, zatim dramskog pisaca Dušana Kovačevića. Osim ovih ličnih predmeta zbirka je uvećana za 49 predmeta srednjevekovnog nakita, oružja i nekoliko desetina fotografija – dodao je Stanković.
M.Ž.B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa