Info

25. april 2024.25. apr 2024.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Koncerti povodom Dana grada Šapca

Kolo i 195 godina pijanizma za šabačku publiku

Povodom obeležavanja Dana grada Šapca održana su dva koncerta. Ansambl narodnih pesama i igara Srbije “Kolo” nastupio je prepunoj Hali „Zorka“. „Kolo“ je osnovano davne 1948. godine od strane Vlade Narodne Republike Srbije, a ovaj profesionalni ansambl je sinonim za vrhunska ostvarenja zasnovana na folklornoj tradiciji Srbije i regiona. Koncert je otvorilo Kulturno-umetničko društvo “Abrašević” iz Šapca.

-„Kolo“ je nacionalni bred i Šapčani su sa oduševljenjem dočekali koncert. A nastup KUD „Abrašević“ je imao posebnu čast da otvori koncer, što je pokazatelj da je kulturna i narodna tradicija našeg kraja veoma cenjena – istakao je gradski većnik zadužen za kulturu i inofrmisanje Branko Džinović.

Foto: Glas Podrinja


Iz Ansambla narodnih pesama i igara Srbije “Kolo” poručuju da negovanje, očuvanje i promocija narodne tradicije od izuzetne važnosti posebno za mlade naraštaje.

Foto: Glas Podrinja


Drugi koncert bivših i sadašnjih učenika klavira Muzičke škole ,,Mihailo Vukdragović” bio je posvećen „195 godina pijanizma u Šapcu” i prvom klaviru koji je stigao u grad u vreme Jevrema Obrenovića kao dar za njegovu ćerku Anku.

Foto: Glas Podrinja


-Šabac je i grad pijanizma. Ove godine obeležavamo značajan jubilej, 195 godina od pojave prvog klavira u Šapcu, koji se nalazio kao i mnoge prvine grada u Konaku Jevrema Obrenovića, utemeljivača modernog Šapca. Kao Grad, a na temelju prošlosti koja nas obavezuje, mi i danas negujemo tekovine muzike i muzičkog obrazovanja, ulažući znatna sredstva u stvaranje najboljih uslova za nove talente. Prošle godine nabavljen je novi klavir za potrebe Muzičke škole ,,Mihailo Vukdragović”.

Foto: Glas Podrinja


U Šapcu se svake godine održava veliki broj klavirskih koncerata. Takođe, Grad podržava Međunarodno takmičenje mladih pijanista koje se svake godine održava u Šapcu. Siguran sam da ćemo i u narednom periodu nastaviti da ulažemo u muziku, u pijanizam. Svako ulaganje u obrazovanje se višestruko vraća, čega smo duboko svesni i čemu kao Grad težimo – izjavio je gradonačelnik Šapca.
G. P.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa