Info

25. april 2024.25. apr 2024.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

GRADONAČELNIK ŠAPCA ALEKSANDAR PAJIĆ I ŽUPAN MESNE OPŠTINE CELjE MATIJA KOVAČ

Od pobratimstva dobrobit građanima

„Šabac ima dosta zemljišta koje je slobodno za industriju. Celje toga nema toliko, ali ima dosta Šapčana koji kod nas razvijaju svoje karijere“, kaže Matija Kovač. „Razmena iskustava privrednika može biti dragocena. Trudićemo se da u narednom periodu privredna delegacija grada ode u posetu Sloveniji, a da oni dođu kod nas“, navodi Aleksandar Pajić
Prijateljstvo između Šapca i slovenačkog Celja datira još iz 2005. godine, ali Povelja o prijateljstvu zvanično je potpisana tek sada. Potpisali su je gadonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić i župan Mesne opštine Celje Matija Kovač.

Foto: Glas Podrinja


Delegacija iz Celja u Šapcu je provela četiri dana i tom prilikom su prisustvovali i proslavi Dana grada. Razmatrane su mogućnosti u kojim sve oblastima dva grada mogu da sarađuju i složili su se da najviše potencijala imaju privreda, obrazovanje, sport i kulutura, ali i turizam. Oba čelnika gradova kažu da će se potruditi da odnosi između dva grada u narednom periodu napreduju i da se poveže što više subjekata iz Šapca i Celja, kako bi i što veći broj građana imao koristi od ovog pobratimstva.

Oba čelnika gradova kažu da će se potruditi da odnosi između dva grada u narednom periodu napreduju i da se poveže što više subjekata iz Šapca i Celja, kako bi i što veći broj građana imao koristi od ovog pobratimstva


-Dosta je sličnosti između dva grada. Šabac i Celje su sliči i po veličini, Celje takođe imao oko 50.000 stanovnika u samom gradu, ali manje u okolnim mestima, samo oko 10.000. Slična nam je organizacija gradske uprave, komunalnih preduzeća, škola. Celje takođe ima desetak osnovnih škola, nekoliko srednjih, oko 150 ljudi zaposlenih u Gradskoj upravi, navodi župan Kovač.

Privredna saradnja
Prvi konktakti dva grada uspostavljeni su u domenu privredne saradnje. Gradonačelnici su se složili oko toga da Šabac ima neke potencijale koje Celje nema, a to je pre svega Severozapadna industrijska zona, dok privrednici Celja imaju iskustva poslovanja u Evropskoj uniji.
-Privredu sada vidimo kao dobar pravac za nastavak saradnje. Celje je tokom poslednjih 150 godina doživelo veliku transformaciju, iz provincije u veliki industrijski grad, kom je osnova privrede Cinkara Celje i hemijska industija. Prethodnih 30 godina napravljen je veliki zaokret i Celje je danas regija sa razvijenim preduzetništvom, sa mnogo inovativnih ideja, malih preduzetnika. Nema mnogo stranog kapitala u strukturi privrede, ali imamo ljude sa dugom preduzetničkom tradicijom. Najpoznatiji smo po Sajmu koji je baziran na preduzetnicima, ali ostala nam je i metalurška industrija, hemijska, prehrambena. „Zlatarna Celje“ i dalje je prepoznatiljiva na čitavom Balkanu. Proizvodnja im je i dalje u Celju, ali sada su se orjantisali i ka gradnji hotela. Ulaganje privrednika iz Celja u Šabac i šabačkih u Celje je moguća i postojeće relacije sada mogu još više da se razvijaju i napreduju. Šabac ima dosta zemljišta koje je slobodno za industriju. Celje toga nema toliko, ali ima dosta Šapčana koji kod nas razvijaju svoje karijere, kaže Kovač.
Gradonačelnik Pajić smatra da je najveći potencijal privredne saradnje povezivanje privrednika iz Šapca sa privrednicima iz Celja. Preko Privrednog saveta grada trudiće se da praktično to i realizuju.
-Privredni savet grada Šapca okuplja predstavnike najvećih kompanija koje posluju u gradu i cilj je da napravimo saradnju sa njihovim kompanijama, kako bismo videli koji su to trendovi u privredi u EU i šta je njima u fokusu. Razmena iskustava privrednika može biti dragocena. Trudićemo se da u narednom periodu privredna delegacija grada ode u posetu Sloveniji, a da oni dođu kod nas. Verujem da bi nakon toga došlo i do njihovih investicija kod nas, ali i da naši privrednici tamo otvore svoje ekspoziture. Oduševljeni su izgledom naše Severozapadne industrijske zone i svim što kao grad radimo da bismo omogućili dolazak kompanija kod nas. Posebno im se sviđa što kompanije mogu da biraju oblik i veličinu parcele na kojoj će zasnovati svoju delatnost, navodi Aleksandar Pajić.


Razmena iskustava u obrazovanju
Velike su mogućnosti saradnje i u oblasti obrazovanja. Već se razgovaralo o mogućoj razmeni učenika i upravo u ovoj oblasti je i najverovatnija skora saradnja.

-Obrazovni sistem nam je sličan. Naše škole bi mogle da sarađuju, učenici, ali i profesori. Takođe imamo zdravstvenu školu koja je na veoma visokom nivou, kao i vaša, kaže Kovač.
Gradonačelnik Pajić je podsetio da je naš obrazovni sistem prošao kroz reformu i da više ne zaostajemo mnogo za evropskim zemljama. Od razmene učenika i studenata korist mogu da imaju obe strane.

Gradonačelnik Šapca, dr Aleksandar Pajić, Foto: Glas Podrinja


-Delegacija iz Slovenije uputila je dosta pohvala na račun naših obrazovnih ustanova sa kojima su imali priliku da se upoznaju. Siguran sam da će razmena iskustava učenicima i profesorima biti dragocena, kaže gradonačelnik Pajić.

Sportski gradovi
Celje, kao i Šabac, ima uspešan rukometni klub, ali igraju i košarku, fudbal... Generalno, sportski život u Celju veoma je sličan onom u Šapcu.

-Celje je sportska prestonica Slovenije. Imamamo sve sportove, ali smo pre svega i mi grad rukometa. Rukomet nam je tradicionalno dobar, sa odličnom rukometnom školom. Fudbalski klub će verovatno biti prvak države. Imamo i mi razvijenu žensku košarku i naš ženski košarkaški klub je tri puta bio prvak ABA lige. Atletičari su nam dobri, imamo i hokej, ali i odlične džudistkinje, kikbokserke, tekvondiste. Sportski duh je veoma izražen kod naših građana, profesionalno, ali i rekreativno. Sa druge strane, to je i velika obaveza za grad, da obezbedi infrastrukturu za sve i da sve finansira, navodi Kovač.

Nekoliko Šapčana trenutno svoju sporstku karijeru gradi u klubovima u Celju. Gradonačelnik Pajić veruje da bi, u ovoj oblasti, mogla da se ostvari saradnja između dva grada preko sportskih kampova, prijateljskih utakmica, ili turnira na kojima bi zajedno učestvovali.

Foto: Glas Podrinja


-Svi sportovi koji su kod nas zastupljeni i kod njih su. Rukomet im je trenutno na nešto višem nivou nego kod nas, oni igraju najviše evropsko takmičenje. Trudićemo se da povežemo klubove kako bi oni ostvarivali dalju saradnju. Nadamo se da će to dovesti i do porasta nivoa kvaliteta sporta kako kod nas, tako i kod njih, kaže gradonačelnik Pajić.

Prvi konktakti dva grada uspostavljeni su u domenu privredne saradnje. Gradonačelnici su se složili oko toga da Šabac ima neke potencijale koje Celje nema, a to je pre svega Severozapadna industrijska zona, dok privrednici Celja imaju iskustva poslovanja u Evropskoj uniji


Kultura i turizam
Prilikom posete Šapcu delegacija Celja mogla je da uživa i u kulturno-umetničkom programu. Poseban utisak na njih je ostavio KUD „Abrašević“ i Ansambla „Kolo“.
-Oduševio ih je i koncept proslave Dana grada koji se realizovao pet dana i u koji su bile uključene i ustanove kulture i obrazovanja. Takođe, jak utisak na njih je ostavila i organizacije Svečane akademije koju smo imali. Dogovrili smo se da prilikom sledeće posete obiđu Narodni muzej i Biblioteku šabačku, kaže gradonačelnik Pajić.

Župan Mesne opštine Celje, Matija Kovač, Foto: Glas Podrinja


Celje ima interesantnu turističku ponudu, koja je zasnovana na njihovoj istoriji i tradiciji. Šabac, sa druge strane, ima njima interesantne manifestacije.

-Manifestacije koje grad Šabac organizuje preko Turističke organizacije grada Šapca privukle su pažnju naših gostiju iz Celja. Posebno su im zanimljive velike manifestacije poput Vašara, Čivijade, ali i muzički događaji. Siguran sam da bi i TOŠ iz njihove turističke ponude nešto mogao da nauči kako bi unapredili naše postojeće manifestacije, ili uveli neke nove. Zainteresovale su ih i Konjičke svečanosti i rad Hipodroma i potrudićemo se da prilikom sledeće posete Šapcu posete Hipodrom, navodi Aleksandar Pajić.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa