Info

25. april 2024.25. apr 2024.
Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Tradicionalno šaranje jaja i običaji

Sve boje Vaskrsa

Bojenje jaja je jedan od najpoznatijih običaja, simbolizujući radost vaskrsenja i novi život. Za mnoge domaćice, priprema za ovaj sveti praznik predstavlja više od obične rutine- to je izraz ljubavi, predanosti i dubokog duhovnog značaja
Vaskrs je simbol nade, obnove i beskrajne ljubavi. Duboki duhovni simboli i bogatstvo tradicija oblikuju ovaj sveti praznik, osvetljavajući put ka novom početku i večnoj radosti. Uoči Vaskrsa, domovi postaju poput svetionika nade, ispunjeni mirisima tradicionalnih jela, zvucima molitvi i šarenim bojama proleća. Pripreme počinju nedeljama unapred, sa čišćenjem i dekoracijom, pripremom tradicionalnih jela, kao i molitvama i posetama crkvi. Bojenje jaja jedan je od najpoznatijih običaja, simbolizujući radost vaskrsenja i novi život. Za mnoge domaćice, više od obične rutine- to je izraz ljubavi, predanosti i dubokog duhovnog značaja. Kroz razgovore sa njima, otkrivamo tajne, tradicije i rituale koji čine srž njihove pripreme za Vaskrs, stvarajući tako nezaboravne uspomene i simbole zajedništva sa porodicom i verom.

Radost, tradicija, porodica
Dragica Perić ističe da je za nju Vaskrs najradosniji praznik, te da posebno zadovoljstvo predstavljaju pripreme koje mu prethode.
-Najlepše je kada se okupimo svi za stolom i u krugu porodice lepo obeležimo. Volim kada pripremim ručak za Veliki petak na vreme, a trpeza podrazumeva riblju čorbu, prebranac, ribu, pa onda dolaze najbliži i svi smo na okupu- priča.

Dragica Perić, Foto: Privatna arhiva


Jutro kad osvane Veliki petak rezervisano je za farbanje jaja i zato se i trudi da sve drugo bude spremno unapred.

-Petak je rezervisan samo za kuvanje jaja. Dugo sam imala želju da naučim da šaram šarajicom i ta želja mi se ispunila. Radujem se kad sednem, uzmem sveću, vosak, šarajicu, pero i šaram. To je tehnika koja se koristi- vosak na nokat i zabadam, grejem pero. Moja baka je tako radila, zatim i moja majka i ja se pridržavam svega toga. Kako sam jela u svojoj kući kao mala, one obroke kojima sam se radovala i na koje sam navikla, tako spremam i mojoj porodici. Tako se neguje tradicija- napominje Dragica.

Običaj šaranja jaja
Kako ističe Srpska pravoslavna crkva, „kod hrišćana je običaj da se za Vaskrs spremaju obojena i šarena jaja, na kojima se crtaju hrišćanska obeležja i ispisuje pozdrav: „Hristos vaskrse!“ Po predanju, ovaj običaj potiče iz vremena Hristovog Vaskrsenja i Vaznesenja. Naime, sledbenica Isusa Hrista Mapija Magdalena došla je, posle Hristovog Vaznesenja, u Rim radi propovedanja Jevanđelja. I kada je izašla pred cara Tiberija, pozdravila ga je rečima: „Hristos vaskrse!“ i pružila mu na dar ofarbano jaje, a po ugledu na nju, Hrišćani su produžili praksu bojenja i šaranja jaja. Vaskršnjim jajetom želi se predstaviti očiglednost Vaskrsenja i kako iz mrtvila postaje život. Jer, jaje je samo po sebi mrtva stvar, ali pod uticajem toplote, kad se stavi pod kokoš, razvije se u njemu život i izleže se živo pile, koje svojom snagom razvali svoj grob- ljusku, i izađe na svet- kao što je i Isus Hristos oživeo i iz groba ustao. Crvena boja je boja radosti, zbog tog radosnog događaja, i simbolizuje Božansku prirodu Hristovu; to je boja Božanske ljubavi. Običaj je da se vaskršnja jaja šaraju na Veliku subotu. Postoje brojni lokalni običaji vezani za ukrašavanje (šaranje) vaskršnjih jaja. U vodu u kojoj se kuvaju jaja stavlja se i osvećena vodica“.


Prethodna priprema, pranje i brisanje jaja se podrazumeva, a zatim sledi kuvanje.
-Stvarno se radujem tome. Ranije sam koristila i vodootporni flomaster. Ne pomaže mi niko, sve sama radim i tako najviše i volim. Crtam različite motive. Nekad uzmem heklano milje, gledam u njega, pa pokušavam taj dezen da prenesem, ali nikad to ne ispadne potpuno isto. Nisam ljubitelj toga da berem travke i uvijam u čarape, više volim sama da našaram. Kada je reč o bojama, crvena je broj jedan i prvo se bira jaje koje će biti čuvarkuća. Na njemu je obavezno krstić, tako su moji radili i ja nastavljam tu tradiciju. Stavljam i druge boje, ali nikad ni one ne budu tog intenziteta koji očekujem, a crvena je nekako najdraža i uvek je pravi izbor, čak i onda kada ne ispadne baš kako sam zamislila- navodi ona.
Da ovaj praznik donosi nadu, radost i zajedništvo među vernicima, potvrđuje i Milica Janković. Tehniku šaranja jaja voskom naučila je od bake u ranom detinjstvu, a vremenom samo usavršila preciznost.

Milica Janković, Foto: Privatna arhiva


Saveti, uspomene na detinjstvo, poruke
-Praznici donose radost i upravo iz porodice sam ponela tu naviku da praznike proslavljam u krugu porodice i da se posvetim detaljima, da bi praznici imali posebnu draž. Zato motive čuvam u glavi i to iscrtavanje jaja voskom me opušta, budi uspomene na detinjstvo. Danas se trudim da to prenesem na svoju decu. Ljudi ne zaboravljaju mirise, a za mene nema lepšeg od mirisa kad se na Veliki petak farbaju jaja: taj spoj mirisa lukovine, otopljenog voska, sveže kuvanih jaja i slanine kojom se jaja premazuju radi sjajnog efekta. Treba tome odoleti u toku posta. Na Vaskrs taj miris već iščezne i samo ostane strah da ukućani ne polupaju ono najlepše jaje, a meni svako najlepše- iskrena je Milica.
Što se tiče same tehnike ukrašavanja, ostaje, dodaje, verna prirodi.

-Inspiracija su mi tradicionalni motivi, a svako jaje pored unikatne šare ima i poruku HVVV. Moj alat su jaje, pero, sveća i vosak. Pero se iznad plamena zagreva, umače u vosak i brzim pokretim prenosi na jaje. Prilikom kuvanja, važno je jaja sa sobne temerature spuštati u hladnu vodu u kojoj je rastvorena boja, da se zagrevanjem vosak postepeno topi, kako bi šare sačuvale formu. Tako se sprečava i pucanje prilikom kuvanja. Na mestu gde je trag voska, ljuska jajeta ne prima boju. Što se tiče boje, najbolje su se pokazale boje za tkaninu, a voskom šarana jaja uvek bojim u crveno, jer simboliše Hristovu krv, a ujedno je i boja radosti- objašnjava ona.

Foto: Privatna arhiva


U duhu praznika
Tatjana Jovanović i Olja Kažanegra, kume i prijateljice, posebno uživaju u vaskršnjem šaranju jaja. Inspiracija su im likovi iz animiranih filmova, a uz jaja neretko idu i dodatne dekoracije. Ceo dom je ukrašen u duhu praznika, a detalje kojima je ispunjen brižljivo i posvećeno pripremaju.


Foto: Privatna arhiva


Bez obzira na geografske razlike ili kulturne specifičnosti, srce Vaskrsa kuca u jedinstvu vere, porodičnih običaja i duhovnih vrednosti. Kroz ove raznovrsne običaje, domaćice nas podsećaju da je Vaskrs više od proslavljanja jednog dana- to je prilika za obnavljanje duha, jačanje porodičnih veza i deljenje radosti sa zajednicom. Dok se svaka kuća priprema na svoj način, svetlost Vaskršnjeg jutra obasjava srca svih vernika, donoseći nadu, radost i večnu ljubav.
D.D.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa