Info

25. april 2024.25. apr 2024.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Dodeljene Aprilske nagrade

Svečanom akademijom obeležen Dan grada Šapca

Aprilske nagrade uručene su ministarki Ireni Vujović, novinarki Gordani Manjenčić i Vladimiru Dobriću, koji je sa ocem Dobrivojem vlasnik Poljoprivrednog gazdinstva „Dobrić“
Svečanom akademijom u amfiteatru Akademije strukovnih studija u ponedeljak je obeležen Dan grada Šapca. Ministarki za zaštitu životne sredine Ireni Vujović uručeni su Ključevi grada Šapca i dodeljena Aprilska nagrada u kategoriji ukupan razvoj i promocija grada Šapca, kao i Povelja Počasnog građanina grada Šapca.

Pajić: Sećanje i zahvalnost
Obraćajući se prisutnima, gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić istakao je da je praznik grada dobra prilika da se setimo i zahvalimo svima koji su svoje živote ugradili u sadašnjost u kojoj danas živimo i stvaramo, podsećajući na 22. april. 1867. godine, kada je poslednji vojnik Osmanske imperije napustio šabačku tvrđavu i prvi put posle tri i po veka srpski barjak se zavijorio na zidinama ovog zdanja.

Foto: "Glas Podrinja"


-Trudimo se da investicije koje dolaze u grad Šabac usmerimo na najbolji mogući način i to je jedan od razloga zašto je najviše priznanje grada dobila ministarka Irena Vujović, imajući u vidu sve što je ministarstvo na čijem je čelu uradilo u protekle tri godine. Imali smo ekološku bombu na reci Savi, na 100 metara od prvih zgrada. Velikim sredstvima ministarstva i uz pomoć ministarke uspeli smo da to u potpunosti saniramo i već sledeće godine će dobiti obrise zelene oaze grada. Napokon će grad Šabac izaći na reku i to je samo deo projekata. Zasluženo priznanje dobila je i Gordana Manjenčić, dopisnica RTS-a iz Šapca, koja je svojim prilozima i reportažama širila dobru sliku grada i svega što se u njemu dešava i gospodin Dobrić, koji na svom domaćinstvu ima uzornu farmu i bori se na velikom tržištu. Veliko je zadovoljstvo, veliki broj zvanica partnera, prijatelja grada Šapca. Težićemo da u narednom periodu širimo lep utisak o gradu i imamo što više prijatelja u svetu. Prepoznajemo posvećene pojedince, radimo u interesu građana, s ciljem i željom da sugrađani žive u što boljim uslovima i u skladu sa što kvalitetnijim životnim standardom- podvukao je Pajić.

Projekti u saradnji sa Ministarstvom
Kako je obrazloženo, uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine, Grad Šabac je u prethodne tri godine uklonio 11 divljih deponija duž lokalnih puteva. Ministarstvo je aktivno pomoglo pošumljavanje više lokacija na teritoriji Grada, finansirao pet novih kotlarnica na pelet u pet šabačkih škola, kao i zamenu kotlova na drvo i ugalj u cilju smanjenja zagađenja vazduha od individualnih ložišta. Najznačajniji je projekat sanacije i rekultivacije nesanirane deponije „Dudara“ koja bi trebalo da postane zelena oaza i prostor za rekreaciju građana. Ukupno u zelene projekte tokom poslednje tri godine u Šapcu je uloženo više od dva miliona evra.

Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić i ministarka Irena Vujović, Foto: "Glas Podrinja"


-Pozitivno sam iznenađena. Ovo je za mene velika čast, ali isto tako i odgovornost da se i u narednom periodu trudimo za još bolji i čistiji Šabac, da ostavimo takvo stanje budućim generacijama. Imali smo izuzetno značajne projekte u gradu. Ova nagrada je svakako priznanje za čitav tim u ministarstvu koji radi, takođe i za tim u lokalnoj samoupravi, jer su imali kvalitetne projekte koje su kandidovali i radili smo sa lakoćom. Pored deponije koju smo rekultivisali i sanirali, menjali smo i kotlove u pet škola i predstoje još četiri, ali i u individualnim domaćinstvima i javnim ustanovama, a sve u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha. Regionalni centar Srem- Mačva će u narednom periodu biti proširen i rekultivisan po evropskim standardima. Sigurna sam da će zeleni projekti biti prioriteti buduće Vlade, a i u gradu Šapcu se oseća želja da se nastavi sa takvim projektima- istakla je ministarka Vujović.

Manjenčić: Čast, zadovoljstvo i ponos
Za razvoj demokratskih vrednosti i poštovanje ljudskih prava i sloboda nagrada je pripala novinarki i dugogodišnjoj dopisnici Radio- televizije Srbije Gordani Manjenčić. Diplomirala je na Visokoj školi za vaspitače u Sremskoj Mitrovici, a potom i na Učiteljskom fakultetu u Somboru. Školovanje su joj obeležila takmičenja i nagrade u oblasti recitovanja i govorništva. Radila je na Televiziji Šabac, Radio Šapcu i Glasu Podrinja, a potom i kao dopisnik urednik u RTS-u, Televiziji Vojvodine i na Radio Beogradu. Dobitnica je više nagrada i priznanja, a za informativni program RTS-a realizovala je brojne dokumentarne emisije kao hroničar Šapca i Mačve. Članica je UNS-a i dugogodišnja članica novinarskog žirija „Pozorišnog proleća“.

Gordana Manjenčić, Foto: "Glas Podrinja"


Nekako su dopisnici ambasadori svojih sredina i imam sreću da radim za javni servis i redakciju koja uvek nalazi prostor za promociju gradova, opština i sela, a još ponosnija što imam šta da pokažem, jer je Šabac grad sa snažnim kulturnim, istorijskim nasleđem, ekonomski jak


-Velika mi je čast, zadovoljstvo i ponos. Izuzetno sam dirnuta, ali ovo je i velika obaveza i odgovornost. Ovo mi je zaista najdraža nagrada do sada, posebno što dolazi u godini kada obeležavam 30 godina novinarskog rada. Zahvalna sam predlagaču što je posle tri decenije primetio moj doprinos ovom gradu i zahvalna sam svojoj porodici. Nekako su dopisnici ambasadori svojih sredina i imam sreću da radim za javni servis i redakciju koja uvek nalazi prostor za promociju gradova, opština i sela, a još ponosnija što imam šta da pokažem, jer je Šabac grad sa snažnim kulturnim, istorijskim nasleđem, ekonomski jak. Najveća vrednost našeg grada jesu ljudi, talentovani, vredni, obrazovani, posebno mladi koji pronose ime našeg grada širom sveta. Imati ključeve grada je nešto zaista posebno. Za mene to ima posebnu simboliku, jer kad imate od nečeega ključ, to treba da čuvate i zaštitite. Zaista duboko u svom srcu čuvam svoj grad i svoju Mačvu. Moj zadatak je i nadalje da pravovremenim informacijama, ukoliko to zatreba, zaštitim Šabac i Šapčane, a nadam se da ćemo ubuduće pronositi samo najbolje vesti- poručila je Gordana Manjenčić.

Dobrić: Odricanje urodilo plodom
Dobitnik Aprilske nagrade u kategoriji razvoj sela, poljoprivrede i mesnih zajednica kao središta odlučivanja ljudi i poboljšanja uslova života je Poljoprivredno gazdinstvo „Dobrić“ Bela Reka, a priznanje je primio Vladimir Dobrić, koji je zajedno sa ocem Dobrivojem vlasnik gazdinstva. Svi proizvodi se plasiraju na domaće tržište, a planiraju da ih u budućnosti izvoze. Domaćinstvo je ekološkog karakktera jer poseduje solarnu elektranu na biomasu.

Pokazalo se da je sav naš trud, zalaganje i odricanje urodilo plodom. Uz ljubav i svakodnevnu posvećenost cele porodice poslu, dolazi uspeh. Zahvaljujemo se čelnicima grada, gradonačelniku, svim ljudima koji su prepoznali i videli naš rad i trud


Vladimir Dobrić, Foto: "Glas Podrinja"


-Pokazalo se da je sav naš trud, zalaganje i odricanje urodilo plodom. Uz ljubav i svakodnevnu posvećenost cele porodice poslu, dolazi uspeh. Zahvaljujemo se čelnicima grada, gradonačelniku, svim ljudima koji su prepoznali i videli naš rad i trud. Deseta je godina kako se bavimo kozama. Krenuli smo od nule, sada brojimo stado od 115 grla sa svojom mlekarom, preradom i plasiranjem proizvoda na naše tržište. Godišnje proizvedemo 40 hiljada litara mleka- naveo je Dobrić.

Foto: "Glas Podrinja"


U programu su učestvovali Muzička škola „Mihailo Vukdragović“, vokalna umetnica Mirjana Pantelić i pijanista Boris Jekić, Prvo pevačko društvo KUD „Abrašević“ i glumac Dušan Simić. Svačenoj akademiji prisustvovali su predstavnici Eparhije šabačke, čelnici gradova i opština u okruženju, privrednici, kao i direktori škola, obrazovnih i javnih ustanova.
D.D.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa