Info

25. april 2024.25. apr 2024.
Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

OBRADA ZEMLjIŠTA

Kukuruz na voli tvrdu postelju

Greške se često prave kada se preduboko ore u pripremi zemljišta i suviše usitni setveni sloj u kome nema čvrstu podlogu. Ako se radi o teškim zemljištima, bogatim česticama praha lako se stvara pokorica. Zato treba glinasta zemljišta obrađivati finije a praškasta grublje. Takođe greške se dešavaju i u obradi mokrog zemljišta
Osnovna obrada zemljišta treba da se obavlja kada je vlažnost u najpovoljnijem stanju. Dubina obrade zemljišta mora biti prilagođena fizičko-hemijskim i biološkim osobinama zemljišta te razvoju korenovog sistema. Dosadašnja iskustva i intenzivnoj proizvodnji kukuruza pokazuju da osnovna obrada zemljišta mora biti na dubini ne manjoj od 30 cm. Za takvu obradu lemešni plugovi su osnovna oruđa , a pogotovu ako dubina obrade prelazi 30cm. Lemešni plugovi imaju sposobnost „listanja“ zemljišta, što povoljno utiče na razvoj korena, adsorpciju hraniva i vode. Naravno, postoje i diskosni plugovi koji se koriste i pogodni su ako se radi o vlažnijim uslovima obrade zemljišta, jer njima se ne može orati dublje od 30 cm, ne glačaju dno brazde jer prodiru okomito sa oštrim diskovima, a bolje mešaju zemljište što je vrlo povoljno kad se dodaju mineralna đubriva.

Obrada zemljišta za kukuruz ima dva osnovna zadatka:
-Da do određene dubine osigura povoljne uslove za rast korena i
-Da pripremi površinski sloj za setvu kukuruza.


Za osnovnu obradu, u vezi sa razvitkom korenovog sistema kukuruza važna je dubina obrade. Od velikog značaja da se glavno grananje i razvoj aktivnog korenovog sistema formira u onom sloju zemljišta koji sadrži najviše fizioloških aktivnih hraniva, a to je povezano sa povoljnim vodno vazdušnim odnosima. U povojnim uslovima rasta korenovim sistemom može biti prožeto oko 3 – 5 m³. Najveći težinski deo korenove mase razvije se do dubine od 30 cm, što znači da bi to bila potrebna dubina oranja.

Treba napomenuti da zemljišta optimalnog ukorenjavanja može zadržati i do 200 mm produktivne vode, a u slučaju plitkog ukorenjavanja samo do 60 mm korisne vode, što govori o tome da je osnovna obrada vrlo važan faktor za rast i razvoj korenovog sistema kukuruza.

Poznata je izreka da kukuruz voli tvrdu postelju a mekan pokrivač. Greške se često prave kada se preduboko ore u pripremi zemljišta i suviše usitni setveni sloj u kome nema čvrstu podlogu. Ako se radi o teškim zemljištima, bogatim česticama praha lako se stvara pokorica. Zato treba glinasta zemljišta obrađivati finije a praškasta grublje. Takođe greške se dešavaju i u obradi mokrog zemljišta. Kada se tako priprema zemljište stvara se zbijeni sloj u koji se položi seme, ili, ako se zemljište površinski osuši stvaraju se veće grudve zemljišta. I to su uslovi ili slučajevi gde nema povoljnih uslova za nicanje kukuruza, gde se pojavljuje nepovoljan sklop biljaka a prinos se smanjuje.

Sistemi minimalne obrade zemljišta za kukuruz ne mogu osigurati sloj za normalan razvoj korena i ispuniti navedene agrotehničke zadatke pa se stoga ne preporučuju osim izuzetno, na zemljištima dobrih fizičkih osobina tipa černozema.
Dipl.ing. Darko Simić

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa