Инфо

25. април 2024.25. апр 2024.
Фото: Pixabay

Фото: Pixabay

ОБРАДА ЗЕМЉИШТА

Кукуруз на воли тврду постељу

Грешке се често праве када се предубоко оре у припреми земљишта и сувише уситни сетвени слој у коме нема чврсту подлогу. Ако се ради о тешким земљиштима, богатим честицама праха лако се ствара покорица. Зато треба глинаста земљишта обрађивати финије а прашкаста грубље. Такође грешке се дешавају и у обради мокрог земљишта
Основна обрада земљишта треба да се обавља када је влажност у најповољнијем стању. Дубина обраде земљишта мора бити прилагођена физичко-хемијским и биолошким особинама земљишта те развоју кореновог система. Досадашња искуства и интензивној производњи кукуруза показују да основна обрада земљишта мора бити на дубини не мањој од 30 цм. За такву обраду лемешни плугови су основна оруђа , а поготову ако дубина обраде прелази 30цм. Лемешни плугови имају способност „листања“ земљишта, што повољно утиче на развој корена, адсорпцију хранива и воде. Наравно, постоје и дискосни плугови који се користе и погодни су ако се ради о влажнијим условима обраде земљишта, јер њима се не може орати дубље од 30 цм, не глачају дно бразде јер продиру окомито са оштрим дисковима, а боље мешају земљиште што је врло повољно кад се додају минерална ђубрива.

Обрада земљишта за кукуруз има два основна задатка:
-Да до одређене дубине осигура повољне услове за раст корена и
-Да припреми површински слој за сетву кукуруза.


За основну обраду, у вези са развитком кореновог система кукуруза важна је дубина обраде. Од великог значаја да се главно гранање и развој активног кореновог система формира у оном слоју земљишта који садржи највише физиолошких активних хранива, а то је повезано са повољним водно ваздушним односима. У повојним условима раста кореновим системом може бити прожето око 3 – 5 м³. Највећи тежински део коренове масе развије се до дубине од 30 цм, што значи да би то била потребна дубина орања.

Треба напоменути да земљишта оптималног укорењавања може задржати и до 200 мм продуктивне воде, а у случају плитког укорењавања само до 60 мм корисне воде, што говори о томе да је основна обрада врло важан фактор за раст и развој кореновог система кукуруза.

Позната је изрека да кукуруз воли тврду постељу а мекан покривач. Грешке се често праве када се предубоко оре у припреми земљишта и сувише уситни сетвени слој у коме нема чврсту подлогу. Ако се ради о тешким земљиштима, богатим честицама праха лако се ствара покорица. Зато треба глинаста земљишта обрађивати финије а прашкаста грубље. Такође грешке се дешавају и у обради мокрог земљишта. Када се тако припрема земљиште ствара се збијени слој у који се положи семе, или, ако се земљиште површински осуши стварају се веће грудве земљишта. И то су услови или случајеви где нема повољних услова за ницање кукуруза, где се појављује неповољан склоп биљака а принос се смањује.

Системи минималне обраде земљишта за кукуруз не могу осигурати слој за нормалан развој корена и испунити наведене агротехничке задатке па се стога не препоручују осим изузетно, на земљиштима добрих физичких особина типа чернозема.
Дипл.инг. Дарко Симић

Најновији број

16. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa