Инфо

25. април 2024.25. апр 2024.
Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

Традиционално шарање јаја и обичаји

Све боје Васкрса

Бојење јаја је један од најпознатијих обичаја, симболизујући радост васкрсења и нови живот. За многе домаћице, припрема за овај свети празник представља више од обичне рутине- то је израз љубави, преданости и дубоког духовног значаја
Васкрс је симбол наде, обнове и бескрајне љубави. Дубоки духовни симболи и богатство традиција обликују овај свети празник, осветљавајући пут ка новом почетку и вечној радости. Уочи Васкрса, домови постају попут светионика наде, испуњени мирисима традиционалних јела, звуцима молитви и шареним бојама пролећа. Припреме почињу недељама унапред, са чишћењем и декорацијом, припремом традиционалних јела, као и молитвама и посетама цркви. Бојење јаја један је од најпознатијих обичаја, симболизујући радост васкрсења и нови живот. За многе домаћице, више од обичне рутине- то је израз љубави, преданости и дубоког духовног значаја. Кроз разговоре са њима, откривамо тајне, традиције и ритуале који чине срж њихове припреме за Васкрс, стварајући тако незаборавне успомене и симболе заједништва са породицом и вером.

Радост, традиција, породица
Драгица Перић истиче да је за њу Васкрс најрадоснији празник, те да посебно задовољство представљају припреме које му претходе.
-Најлепше је када се окупимо сви за столом и у кругу породице лепо обележимо. Волим када припремим ручак за Велики петак на време, а трпеза подразумева рибљу чорбу, пребранац, рибу, па онда долазе најближи и сви смо на окупу- прича.

Драгица Перић, Фото: Приватна архива


Јутро кад осване Велики петак резервисано је за фарбање јаја и зато се и труди да све друго буде спремно унапред.

-Петак је резервисан само за кување јаја. Дуго сам имала жељу да научим да шарам шарајицом и та жеља ми се испунила. Радујем се кад седнем, узмем свећу, восак, шарајицу, перо и шарам. То је техника која се користи- восак на нокат и забадам, грејем перо. Моја бака је тако радила, затим и моја мајка и ја се придржавам свега тога. Како сам јела у својој кући као мала, оне оброке којима сам се радовала и на које сам навикла, тако спремам и мојој породици. Тако се негује традиција- напомиње Драгица.

Обичај шарања јаја
Како истиче Српска православна црква, „код хришћана је обичај да се за Васкрс спремају обојена и шарена јаја, на којима се цртају хришћанска обележја и исписује поздрав: „Христос васкрсе!“ По предању, овај обичај потиче из времена Христовог Васкрсења и Вазнесења. Наиме, следбеница Исуса Христа Mapиja Магдалена дошла је, после Христовог Вазнесења, у Рим ради проповедања Јеванђеља. И када је изашла пред цара Тиберија, поздравила га је речима: „Христос васкрсе!“ и пружила му на дар офарбано јаје, а по угледу на њу, Хришћани су продужили праксу бојења и шарања јаја. Васкршњим јајетом жели се представити очигледност Васкрсења и како из мртвила постаје живот. Јер, јаје је само по себи мртва ствар, али под утицајем топлоте, кад се стави под кокош, развије се у њему живот и излеже се живо пиле, које својом снагом развали свој гроб- љуску, и изађе на свет- као што је и Исус Христос оживео и из гроба устао. Црвена боја је боја радости, због тог радосног догађаја, и симболизује Божанску природу Христову; то је боја Божанске љубави. Обичај је да се васкршња јаја шарају на Велику суботу. Постоје бројни локални обичаји везани за украшавање (шарање) васкршњих јаја. У воду у којој се кувају јаја ставља се и освећена водица“.


Претходна припрема, прање и брисање јаја се подразумева, а затим следи кување.
-Стварно се радујем томе. Раније сам користила и водоотпорни фломастер. Не помаже ми нико, све сама радим и тако највише и волим. Цртам различите мотиве. Некад узмем хеклано миље, гледам у њега, па покушавам тај дезен да пренесем, али никад то не испадне потпуно исто. Нисам љубитељ тога да берем травке и увијам у чарапе, више волим сама да нашарам. Када је реч о бојама, црвена је број један и прво се бира јаје које ће бити чуваркућа. На њему је обавезно крстић, тако су моји радили и ја настављам ту традицију. Стављам и друге боје, али никад ни оне не буду тог интензитета који очекујем, а црвена је некако најдража и увек је прави избор, чак и онда када не испадне баш како сам замислила- наводи она.
Да овај празник доноси наду, радост и заједништво међу верницима, потврђује и Милица Јанковић. Технику шарања јаја воском научила је од баке у раном детињству, а временом само усавршила прецизност.

Милица Јанковић, Фото: Приватна архива


Савети, успомене на детињство, поруке
-Празници доносе радост и управо из породице сам понела ту навику да празнике прослављам у кругу породице и да се посветим детаљима, да би празници имали посебну драж. Зато мотиве чувам у глави и то исцртавање јаја воском ме опушта, буди успомене на детињство. Данас се трудим да то пренесем на своју децу. Људи не заборављају мирисе, а за мене нема лепшег од мириса кад се на Велики петак фарбају јаја: тај спој мириса луковине, отопљеног воска, свеже куваних јаја и сланине којом се јаја премазују ради сјајног ефекта. Треба томе одолети у току поста. На Васкрс тај мирис већ ишчезне и само остане страх да укућани не полупају оно најлепше јаје, а мени свако најлепше- искрена је Милица.
Што се тиче саме технике украшавања, остаје, додаје, верна природи.

-Инспирација су ми традиционални мотиви, а свако јаје поред уникатне шаре има и поруку ХВВВ. Мој алат су јаје, перо, свећа и восак. Перо се изнад пламена загрева, умаче у восак и брзим покретим преноси на јаје. Приликом кувања, важно је јаја са собне темературе спуштати у хладну воду у којој је растворена боја, да се загревањем восак постепено топи, како би шаре сачувале форму. Тако се спречава и пуцање приликом кувања. На месту где је траг воска, љуска јајета не прима боју. Што се тиче боје, најбоље су се показале боје за тканину, а воском шарана јаја увек бојим у црвено, јер симболише Христову крв, а уједно је и боја радости- објашњава она.

Фото: Приватна архива


У духу празника
Татјана Јовановић и Оља Кажанегра, куме и пријатељице, посебно уживају у васкршњем шарању јаја. Инспирација су им ликови из анимираних филмова, а уз јаја неретко иду и додатне декорације. Цео дом је украшен у духу празника, а детаље којима је испуњен брижљиво и посвећено припремају.


Фото: Приватна архива


Без обзира на географске разлике или културне специфичности, срце Васкрса куца у јединству вере, породичних обичаја и духовних вредности. Кроз ове разноврсне обичаје, домаћице нас подсећају да је Васкрс више од прослављања једног дана- то је прилика за обнављање духа, јачање породичних веза и дељење радости са заједницом. Док се свака кућа припрема на свој начин, светлост Васкршњег јутра обасјава срца свих верника, доносећи наду, радост и вечну љубав.
Д.Д.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa