Инфо

25. април 2024.25. апр 2024.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Архијерејски намесник други шабачки Милутин Илић протонамесник

Славећи Васкрс, ми славимо живот

Васкрс умногоме инспирише заједницу, а човек се идентификује кроз заједницу. Ја постојим на основу Ти и моје постојање је управо потврђено од мојих ближњих, а Васкрсење Христово као најрадоснији догађај инспирише да живимо у љубави, да будемо хумани, да будемо једни према другима отворених срца управо знајући да Васкрсење Христово све надилази
Уочи блиставог јутра Васкрса, Архијерејски намесник други шабачки Милутин Илић протонамесник води нас кроз духовне дубине и богатство овог светог празника и његов значај у православној традицији. Открива симболику Васкрса и начине на које верници могу прославити овај празник са вером, надом и љубављу, које осветљавају пут ка радости васкрсења.

У чему је значај Васкрса у православној традицији и како се Црква припрема за најрадоснији хришћански празник?
Васкрс је најзначајнији, уједно и најрадоснији хришћански празник и темељ наше хришћанске вере. Апостол Павле каже у посланици: „Ако Господ није устао, узалуд је проповед наша, узалуд је и вера наша“. Славећи Васкрс, ми славимо живот, славимо икономију спасења и све оно што је Господ одредио човеку, јер у Васкрсењу Христовом радујемо се и због залога за наше васкрсење које представља заједницу са Господом у вечности, а и једних са другима. Према томе, Васкрсење Христово слави сва твар и то је космички догађај који је потресао свет и отворио врата Раја свакоме човеку који је у Новом Адаму, Господу Христу, могуће да оствари заједницу са Богом и, како у овом времену, тако и у вечности, заједницу која је била нарушена падом наших прародитеља, Адама и Еве од изгнања из Раја, и да се сада наново, Васкрсењем Христовим, отвара Рај за свакога човека који Васкрсење Христово доживљава свим својим чулима, а управо се налазимо у периоду у коме се припремамо да истински, свим својим капацитетима и целокупним бићем, доживимо тај догађај Христовог Васкрсења. Говорим о посту који је Црква поставила као Свету четрдесетницу, који је најдревнији пост, и саму Страсну недељу. Страсном је називамо због страдања Господњег на које је он пошао, пројавивши највећу љубав, а то је да живот свој положи за човека, најпре дошавши у овај свет, Он, истински и предвечни Бог, поставши човек, један од нас, остајући Бог, а постајући Човек, дакле Богочовек, истински сада страда драговољном смрћу на крсту не би ли свима нама били опроштени грехови, од наших прародитеља до нас, данашњих хришћана и хришћана свих времена, а уједно и побеђује најљућег непријатеља човековог, а то је смрт, који се уселио у свет човековим падом, и не само смрт, него грех и ђавола и смрт заједно.

Фото: Глас Подриња


Како Васкрс инспирише заједницу на дела љубави и солидарности?
Васкрс умногоме инспирише заједницу, а човек се идентификује кроз заједницу. Ја постојим на основу Ти и моје постојање је управо потврђено од мојих ближњих, а Васкрсење Христово као најрадоснији догађај инспирише да живимо у љубави, да будемо хумани, да будемо једни према другима отворених срца управо знајући да Васкрсење Христово све надилази. Има једна дивна Пасхална стихира која пева „простим всја воскресенијем и тако возопим“, па онда наставља „Христос васкрсе из мртвих“. Значи, опростимо свима све васкрсењем. То је уједно позив за превазилажење сваког поларитета у друштву и јачање оног конструктивног духа, спасоносног, где осећамо припадност једни другима и припадност Богу као нашем Оцу небеском.

Каква је Ваша порука верницима за Васкрс?
Порука верницима за празник Васкрсења Христовог би била да осетивши љубав Божју коју је он пројавио према нама, својим, најпре страдањем, а онда и васкрсењем, и ми пробамо да доживимо ту љубав, да ту љубав умножавамо и делимо и да будемо светлост свету. Јер, сваки хришћанин је призван да буде свет по томе што је наш Бог свет, а самим тим да Васкрсом и ми васкрсавамо, да васкрсавамо онај задати Божји лик у нама, да будемо свети и да васкрсавамо свој врлински живот да бисмо донели срећу својим ближњима, јер без среће наших ближњих нема ни наше истинске среће.
Д.Д.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa