Инфо

25. април 2024.25. апр 2024.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Концерти поводом Дана града Шапца

Коло и 195 година пијанизма за шабачку публику

Поводом обележавања Дана града Шапца одржана су два концерта. Ансамбл народних песама и игара Србије “Коло” наступио је препуној Хали „Зорка“. „Коло“ је основано давне 1948. године од стране Владе Народне Републике Србије, а овај професионални ансамбл је синоним за врхунска остварења заснована на фолклорној традицији Србије и региона. Концерт је отворило Културно-уметничко друштво “Абрашевић” из Шапца.

-„Коло“ је национални бред и Шапчани су са одушевљењем дочекали концерт. А наступ КУД „Абрашевић“ је имао посебну част да отвори концер, што је показатељ да је културна и народна традиција нашег краја веома цењена – истакао је градски већник задужен за културу и инофрмисање Бранко Џиновић.

Фото: Глас Подриња


Из Ансамбла народних песама и игара Србије “Коло” поручују да неговање, очување и промоција народне традиције од изузетне важности посебно за младе нараштаје.

Фото: Глас Подриња


Други концерт бивших и садашњих ученика клавира Музичке школе ,,Михаило Вукдраговић” био је посвећен „195 година пијанизма у Шапцу” и првом клавиру који је стигао у град у време Јеврема Обреновића као дар за његову ћерку Анку.

Фото: Глас Подриња


-Шабац је и град пијанизма. Ове године обележавамо значајан јубилеј, 195 година од појаве првог клавира у Шапцу, који се налазио као и многе првине града у Конаку Јеврема Обреновића, утемељивача модерног Шапца. Као Град, а на темељу прошлости која нас обавезује, ми и данас негујемо тековине музике и музичког образовања, улажући знатна средства у стварање најбољих услова за нове таленте. Прошле године набављен је нови клавир за потребе Музичке школе ,,Михаило Вукдраговић”.

Фото: Глас Подриња


У Шапцу се сваке године одржава велики број клавирских концерата. Такође, Град подржава Међународно такмичење младих пијаниста које се сваке године одржава у Шапцу. Сигуран сам да ћемо и у наредном периоду наставити да улажемо у музику, у пијанизам. Свако улагање у образовање се вишеструко враћа, чега смо дубоко свесни и чему као Град тежимо – изјавио је градоначелник Шапца.
Г. П.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa