Инфо

25. април 2024.25. апр 2024.
Фото: Pixabay

Фото: Pixabay

САВЕТ СТРУЧЊАКА

Вертицилиозно увенуће јагоде

Симптоми болести: Када јагода почиње са зрењем долази до појаве сушења и пропадања бокора. Најпре вене спољашње лишће, а касније и остатак лисне масе. Инфекција настаје преко корена
Циклус развоја: Корен биљке бива заражен када додје у контакт са микро склероцијама, мицелијом или конидијама гљиве које се налазе у земљишту. Патоген продире кроз ране или епидермис до ксилемског дела ткива. Када доспе у спроводно ткиво паразит се у њему ограничено развија. Конидије се формирају у спроводном ткиву и водом и минералним материјама се преносе навише где настају нове колоније паразита. Биљка домаћин формира тиле или депонује желатинозне материје као одговор на присуство конидија у спроводним судовима које стварају тамно обојавање спроводних судова.

Штетност: Економске штете су значајне јер долази до пропадања и сушења живића и целих бокора јагоде. Оболели живићи јагоде преносе заразу уколико се саде у незаражено земљиште.

Сузбијање: Сузбијање се заснива на превентивним мерама заштите. Биљне остатке треба с јесени уклонити са њиве и обавезно спалити. Вршити садњу здравих бокора јагоде, користити здраво земљиште где ранијих година није утврдјена појава ове болести, а садњу обављати на дренираним, растреситим земљиштима.

Пре садње живиће је пожељно потопити у смешу фунгицида Вентурин - СЦ или Цаптан WП-50 и земље.

Земљиште се може стерилисати прегрејаном воденом паром или ако се загреје на 80°C у трајању од 30 минута и више.
Дипл.инж.заштите биља Сања Поповић ПССС Шабац

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa